Кабинетът – все по-близо. Патриотите съгласни и на 200 лв. пенсия

От ГЕРБ обещали да направят разчети кога и как ще се вдигне възнаграждението
11 апр 2017 07:00,
205
Кабинетът – все по-близо. Патриотите съгласни и на 200 лв. пенсия
Снимка: Булфото, архив

На 200 лева минимална пенсия са склонни да кандисат патриотите и да си стиснат ръцете с ГЕРБ за коалиция. Предизборната платформа на "Обединени патриоти" (ОП) предвиждаше вдигане на прага на парите за старост до 300 лева, но от партията на Бойко Борисов бяха категорични, че това е невъзможно.

Увеличението на минималните пенсии се оказа най-трудната тема от преговорния процес. Участници в него съобщиха, че не е достатъчно ГЕРБ да приемат още от следващата година прагът на пенсиите да стане 200 лв. Изчисленията показвали, че за увеличението ще са необходими малко над 300 млн. лв. Другото условие на патриотите е индексация на всички пенсии. От ГЕРБ обещали да направят разчети кога и с колко ще е възможно да се увеличат те. Очаква се на днешните преговори пенсиите да са основен акцент.

Още по темата

Повече от три часа продължи срещата между двете партии на Велики понеделник. От преговорните екипи обясниха, че постигането на консенсус от вчера е още по-трудно заради навлизането в периода на ретроградния Меркурий, който ще продължи до 4 май. Звездата на туризма е огряла вчерашните разговори между бъдещите партньори. От ОП настояли в парламента да се създаде отделна постоянна комисия по туризъм, а ГЕРБ приели идеята им.

"С "Обединени патриоти" намираме консенсус по секторите "сигурност", "енергетика", "спорт" и "туризъм", заяви след вчерашната среща заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от "Труд". Той изрази надежда до края на седмицата да бъде постигнато съгласие по повечето от политиките на бъдещия кабинет.

Цветанов отрече да са дискутирани имена на бъдещи министри, както и на шеф на Народното събрание. "Не е обсъждана и темата за номинирането на еврокомисар", каза още той.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов бе категоричен, че докато не приключи обсъждането на управленската програма, няма да бъдат коментирани постове в Министерския съвет.

Симеонов съобщи, че продължават преговорите по темите образование, социална политика, икономика и външна политика.

От преговарящите екипи обясниха, че не са обсъждали създаването на мегаагенция в помощ на бизнеса. Идеята и на ГЕРБ и на ОП била да се намали администрацията, а не да се създава нова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов започва поредица от разговори от днес с останалите парламентарни партии за постигане на национален консенсус по най-важните теми пред България. Както вече стана ясно, тази седмица ще бъдат проведени срещи от страна на ГЕРБ и с останалите политически сили в 44-тото народно събрание.

Днес от 14.00 часа Борисов ще разговаря с лидера на БСП Корнелия Нинова. А в сряда от 11.00 часа е предвидена срещата с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. Лидерът на ГЕРБ изпрати писма-покани за предстоящите срещи на върха до ръководствата на формациите. И в тях са посочени 4 основни теми, по които според лидера на ГЕРБ е необходимо да бъде постигнат национален консенсус – мигрантската криза, председателството на България на Съвета на ЕС, опасностите след Брекзит и Европа на 2 скорости.

Лидерските срещи се провеждат извън коалиционните преговори с Обединените патриоти. Но "заслужават сериозен дебат и обща национална позиция“, пише Бойко Борисов до Нинова и Карадайъ. От БСП вече на няколко пъти категорично отказаха общо управление с ГЕРБ.

От ДПС подобна позиция обаче не беше изказана на национално ниво. Но лидерът на европейските либерали Ханс ван Баален изрази надежда, че "ДПС ще бъде поканена да вземе участие в новото правителство на България, защото това ще направи страната по-стабилна и по-либерална". Затова и вчера се появиха различни тълкувания на финала на писмото от Борисов до Карадайъ:"Отчитайки заявената от Вас позиция, че ДПС ще бъде опозиция в 44-то Народно събрание, убеден съм, че националните интереси на България се нуждаят от консенсус и надпартийност". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
29
 
10
 
! Отговори
Бойко до гроб !!! преди 7 години
За да стане минималната пенсия 200лв. за необходими около 3,3 милярда на година.А за да стане 300лв. около 9,9 милярда. Нека Обединените *****си да кажат от къде да се вземат тези пари !!!
66
0
 
27
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Хайде патриотите...обещавали,ами Тиквата и подопечните му,като не са...обещавали нищо на пенсионерите и от години ги...прецакват с Швейцарското правило,защо те не гласуваха...масово срещу тях.Или това е...нашенски мазохизъм,който е трудно обясним за света и...вселената.
65
2
 
32
 
! Отговори
Един прЕател преди 7 години
Но е възможно да ти вдигат постоянно винетки, данъци, такси и сметки ?!?! ДА *** ДАНО !
64
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АНОНИМЕНМЕСТАН ЩЕ ДОЙДЕ, НО ДОГАН ВЕЧЕ НЯМА ДА ДОЙДЕ
63
21
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Колко трябва да си *** за да плюеш по патриотите? Какво искате Местан да дойде в парламента с парите на Ердоган? Имаше ли един свестен министър от десните ? Разни политически *** като Енчев и Минчо Христов ли да влязат в парламента? Или отново ДПС да командва парада? Ако бяхте дали 130 депутата на Патриотите щяхте да видите веднага изгонване на всички концесионери, защото само от златото се губи по 1.5 милиарда на година. А ток, телефони ? Патриотите никога няма да допуснат мажоритарен вот.
62
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма да забравим ПРЕДАТЕЛСТВОТО от партиотите !!!!!!
61
0
 
13
 
! Отговори
аха преди 7 години
До 67И ако не ГО ядоса някой журналист или нещо друго и да си тръгне 1 г. по-рано:)))Стар номер ,който минава 2 пъти:))
60
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СимеонДобро утро социалистически безродник. Доволни сме, че гласувахме за Патриоите
59
32
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До АнонименВИНАГИ Е ПО-ДОБРЕ ДА ГЛАСУВАШ ЗА ГЕРБ, ОТКОЛКОТО ЗА БСП
58
2
 
27
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
"Патриоти, патриоти" Айран без кисело мляко сте, гола вода. Бойко пак ви прекара и накрая ще ви сдъвче и изплюе като горчива краставица.
57
1
 
21
 
! Отговори
ehoto преди 7 години
Важно е да са във властта. Щом не могат да изпълнят поетите обещания да не се хващат на хорото...да да ама не:)) тия са патриоти колкото един комшия демократ. Ако прочете Алеко как са се правили избори преди 100 г. нищо не е мръднало до сега. Жалкото е че народа е *** и се хваща всеки път на въдицата. Време е да се изметат един път за винаги тия хрантутници без значение от цвета им но без бой няма да стане...
56
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кабинет ще има, радев си отива, бсп също
55
0
 
20
 
! Отговори
Отговор преди 7 години
До до 36 49 ГЕРБ обеща 580лв. ср.пенсия и 1500лв. ср.заплата в края на 4 годишния период на управление. И забележете , АКО икономическите показатели позволяват това.Те това АКО , разваля казана с меда.
54
24
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
ГЕРБ 3 ЩЕ ИМА. БЪЛГАРИЯ ВЪРВИ НАПРЕД И НЯМА ДА СПРЕ ЗАРАДИ ЧЕРВЕНИ НАЗАДНИЧАВИ ЕЛЕМЕНТИ.
53
1
 
21
 
! Отговори
баба преди 7 години
Вие може да сте съгласни на 200 лв. , но аз не съм съгласна на 200 лв. Искам 300 лв.
52
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко е договорено отдавна, сега на преговорните срещи ( ГЕРБ, ОП ), играят белот и се бъзикат с мат'ряла.
51
1
 
31
 
! Отговори
Симеон преди 7 години
Добро утро на "всички " гласоподаватели на ОП как се доволни ли сте да вашите смешни жалки лидери гласувайте пак за ОП болни мозъци
50
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Симеонов е готов на всичко за да е във власта.
49
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пред очите ни всички нагло въртят сделки за кокала и забравят какво са лъгали и обещавали преди изборите! Но си вигнаха заплатите,нали ? И пак ние ще плащаме! За какво? За да продължаваме да бъдем най-бедната държава в Европа? Какво безсрамие и цинизъм!
48
0
 
14
 
! Отговори
маке преди 7 години
старата песен на нов глас