Кабинетът – все по-близо. Патриотите съгласни и на 200 лв. пенсия

От ГЕРБ обещали да направят разчети кога и как ще се вдигне възнаграждението
11 апр 2017 07:00,
205
Кабинетът – все по-близо. Патриотите съгласни и на 200 лв. пенсия
Снимка: Булфото, архив

На 200 лева минимална пенсия са склонни да кандисат патриотите и да си стиснат ръцете с ГЕРБ за коалиция. Предизборната платформа на "Обединени патриоти" (ОП) предвиждаше вдигане на прага на парите за старост до 300 лева, но от партията на Бойко Борисов бяха категорични, че това е невъзможно.

Увеличението на минималните пенсии се оказа най-трудната тема от преговорния процес. Участници в него съобщиха, че не е достатъчно ГЕРБ да приемат още от следващата година прагът на пенсиите да стане 200 лв. Изчисленията показвали, че за увеличението ще са необходими малко над 300 млн. лв. Другото условие на патриотите е индексация на всички пенсии. От ГЕРБ обещали да направят разчети кога и с колко ще е възможно да се увеличат те. Очаква се на днешните преговори пенсиите да са основен акцент.

Още по темата

Повече от три часа продължи срещата между двете партии на Велики понеделник. От преговорните екипи обясниха, че постигането на консенсус от вчера е още по-трудно заради навлизането в периода на ретроградния Меркурий, който ще продължи до 4 май. Звездата на туризма е огряла вчерашните разговори между бъдещите партньори. От ОП настояли в парламента да се създаде отделна постоянна комисия по туризъм, а ГЕРБ приели идеята им.

"С "Обединени патриоти" намираме консенсус по секторите "сигурност", "енергетика", "спорт" и "туризъм", заяви след вчерашната среща заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от "Труд". Той изрази надежда до края на седмицата да бъде постигнато съгласие по повечето от политиките на бъдещия кабинет.

Цветанов отрече да са дискутирани имена на бъдещи министри, както и на шеф на Народното събрание. "Не е обсъждана и темата за номинирането на еврокомисар", каза още той.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов бе категоричен, че докато не приключи обсъждането на управленската програма, няма да бъдат коментирани постове в Министерския съвет.

Симеонов съобщи, че продължават преговорите по темите образование, социална политика, икономика и външна политика.

От преговарящите екипи обясниха, че не са обсъждали създаването на мегаагенция в помощ на бизнеса. Идеята и на ГЕРБ и на ОП била да се намали администрацията, а не да се създава нова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов започва поредица от разговори от днес с останалите парламентарни партии за постигане на национален консенсус по най-важните теми пред България. Както вече стана ясно, тази седмица ще бъдат проведени срещи от страна на ГЕРБ и с останалите политически сили в 44-тото народно събрание.

Днес от 14.00 часа Борисов ще разговаря с лидера на БСП Корнелия Нинова. А в сряда от 11.00 часа е предвидена срещата с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. Лидерът на ГЕРБ изпрати писма-покани за предстоящите срещи на върха до ръководствата на формациите. И в тях са посочени 4 основни теми, по които според лидера на ГЕРБ е необходимо да бъде постигнат национален консенсус – мигрантската криза, председателството на България на Съвета на ЕС, опасностите след Брекзит и Европа на 2 скорости.

Лидерските срещи се провеждат извън коалиционните преговори с Обединените патриоти. Но "заслужават сериозен дебат и обща национална позиция“, пише Бойко Борисов до Нинова и Карадайъ. От БСП вече на няколко пъти категорично отказаха общо управление с ГЕРБ.

От ДПС подобна позиция обаче не беше изказана на национално ниво. Но лидерът на европейските либерали Ханс ван Баален изрази надежда, че "ДПС ще бъде поканена да вземе участие в новото правителство на България, защото това ще направи страната по-стабилна и по-либерална". Затова и вчера се появиха различни тълкувания на финала на писмото от Борисов до Карадайъ:"Отчитайки заявената от Вас позиция, че ДПС ще бъде опозиция в 44-то Народно събрание, убеден съм, че националните интереси на България се нуждаят от консенсус и надпартийност". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
2
 
! Отговори
а4о преди 7 години
До Анонименя,камилата,я,камиларя! До тогава всичко ще се размие! Толкова евтини трикове за измама на гласоподавателите има,че няма да им е нужно и да мислят! Една овца е достатъчна,за да тръгне стадото след нея!
146
0
 
9
 
! Отговори
р преди 7 години
Пука му на Волен .Той се пенсионира след 4 г с десет милиона в джоба за подкрепата си за Бойко .А вие пенсионери пак гласувайте за него . И за доносника Станилов .Гласувайте като сте прости както ви го каза Валери Симеонов - милиардера.
145
0
 
3
 
! Отговори
seira преди 7 години
НЕ РАЗБРАХ, КОГА ПОЛИТИЦИТЕ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА НОСЯТ МАТЕРИАЛНА И НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕИЗПЪЛНЕНИТЕ СИ ПРЕДИЗБОРНИ АНГАЖИМЕНТИ?!ЩЕ ГО ДОЖИВЕЕМ ЛИ?
144
0
 
2
 
! Отговори
seira преди 7 години
"ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ", ДАМИ И ГОСПОДА, ДОГОВАРЯЩИ СЕ ОТ ГЕРБ И ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ,300 лв. МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ И СЪОТВЕТНО ПРОПОРЦИОНАЛНО ПРЕИЗЧИСЛЕНИЕ НА ВСИЧКИ ПЕНСИИ Е НАПЪЛНО ВЪЗМОЖНО!!!ВЪПРОСЪТ НЕ Е ЕКСПЕРТНО-ФИНАНСОВ, А ПОЛИТИЧЕСКИ!...ДА НЕ СТАНЕ ТАКА, ИЗЛЪГАНИТЕ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ, ДА ВИ ЗАМЕРЯТ С КАМЪНИ?!ЗАТОВА - УМНАТА!!!
143
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 300 нс 200 и като герб почне да "смята", ще стане с два лева увеличение. Някой да е очаквал повече от два лева от герб? Но пък те ще ви го поднесат в милиони, като цяло. герб не играят на дребно. Така и морят старите хора в България - по на едро, по повече наведнъж. Какво тук значи някакъв си дребен пенсионер. Кофи за *** нали има навсякъде. Да рови там и да е благодарен, че ние му пълним кофите. Ето затова гласувайте за същите. Да ви пълнят хофите.
142
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в Македония колко е минималната пенсия??????????????????????????
141
0
 
8
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
Не вярвам мале не вярвам че тези предизборни хватки за 300 лв. мин пенсия докат соц. е някъде 165-8 без да са работили ми как я виждат Има братя и сестри с по 40-45-6 год осигурителен стаж едва хващат 280-300 лв Това е жив популизъм без да предвиждат останалите да се преизчислят след като минималната нараства .Би следвало наред с минималната пропорционално да нарастнат останалите и се премахне ограниченията .-така наречен таван.
140
0
 
7
 
! Отговори
патриот преди 7 години
Главните обещали че ще направят изчисления а патриотите се съгласили актуализацията и увеличението на пенсиите да стане на куково лято. Важното е че средната заплата в общ. сектор отново ще се повиши от което следва малко подобрение благосъстоянието на избраниците .
139
0
 
7
 
! Отговори
куката преди 7 години
Ще го духат и едните и другите! Все едни и същи маскари са!
138
2
 
8
 
! Отговори
Летящия хайдук преди 7 години
Коалиция патриоти и тикворасти = ОПГЕРБ (организирана престъпна група за едноличен режим в България).
137
0
 
18
 
! Отговори
НИЕ. ВИЕ. ТЕ преди 7 години
ГЕРБЕРИТЕ НАЕ....А ПАТРИОТИТЕ..... УЖ 300 ЛВ ПЕНСИЯ, 600 ЛВ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА.... ОМЕКНАХА КАТО МИШКИ, САМО И САМО ДА ВЗЕМАТ ВЛАСТТА.......
136
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хитри са нашите политици, ама са и глупави, мислейки, че всички им вярваме. Знаят много добре къде да пипат за да заблудят хората и така правят. Вместо бунт, протести, за скъпотията, немотията Заблуждават чрез медиите и подкупните едни и същи телевизионни "говорители" -народа за опасността от 'турските изселници" дето ги изгониха от родите им къщи -1989 г. Дали да имат права, двойно гражданстви и др. Питам се това ли е вай-важното сега. Не е разбира се това го правят за да се настанят неустно в
135
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България върви по пътя на Индия - там има много бедни но и много богати.
134
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато Герб са мнозинство се почва с увеличаване на цени.Избирателите явно забравят за това и гласуват за пореден път за тях.На всяка изборна секция трябва да се разлепят плакати където да пише какво са направили партиите независимо дали е добро или лошо.
133
1
 
14
 
! Отговори
Бойко преди 7 години
Бойко отказва увеличение на минималните заплати в интерес на чеждестранните вериги.Бойко отказва увеличение на минималната пенсия от 300 лв в интерес на бежанците , ромите и чуждестранни строителни фирми (пътища,магистрали и др.) и то некачествени.Бойко фалира малкия и средния български бизнес в полза на чуждестранни фирми .Бойко нищо не прави и не защитава българите в България .Трябва ни втори Васил Левски за спасяване на България и българска нация.
132
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако няма увеличаване на пенсиите БСП ще вземат мнозинство на следващите избори.
131
0
 
17
 
! Отговори
Магдалена Шашева преди 7 години
Сбогом ,Атака .
130
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ??Мисля, че Бойко и Герб невземат сами решенията. Тази партия си има спонсори - дарители и решенията се вземат в тяхна полза. Реално увеличаването на минималната пенсия означава увеличаване и на другите пенсии. В това увеличаване явно няма далавера.Може би след време ще измислят за пенсионерите талон за безплатни лекарства, който да може да важе са за определена аптека или нещо подобно.
129
0
 
4
 
! Отговори
?? преди 7 години
До Анонимен 134 - ама защо го гледаш от тази гледна точка? Бойко също го осъзнава, той защо не се съгласи на 300лв??
128
1
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Не минималните пенсии, а средните трябва да се вдигат. Повечето на минимална пенсия са хора без ценз, които през целия си живот не са вкарали един лев осигуровка в страната, а са си харчели де к'вот имат. Сега получават пенсия от осигуровките внасяни от съвестните граждани на тая страна. Сбъркан е модела. Не може чистачка в ОФ да взима същата пенсия като на анестезиолог. Не може мангалата без ни един ден стаж да прибира минимална пенсия 300 лева, а хора с 50 години стаж - 360. НЕКАК СИ МИРИШЕ!