Президент срещу президента: Не ви отива да ограничавате изборни права!

Радев да внимава, че може да сбърка, съветва го Плевнелиев
155
Президент срещу президента: Не ви отива да ограничавате изборни права!
Снимка: БТА

Скандалът с промените в Закона за българското гражданство, с които се забраняваше гласуване в чужбина на български избори стана повод Росен Плевнелиев да разкритикува наследника си Румен Радев.

Още по темата

"Не отива на държавния глава по никакъв начин да ограничава избирателни права на български граждани", коментира президентът с мандат 2012-2017 г.

Той призна, очаква с огромно нетърпение изявлението на Румен Радев.

Според него би било притеснително, ако се потвърдят слуховете, че президентът иска да обяви идея за свикване на референдум от гледна точка избирателни права и по-специално за уседналостта.

"За мен това означава, че българският държавен глава ще предложи инициатива, която с много голяма степен на вероятност ще доведе до ограничаване на избирателни и конституционни права на български граждани", коментира Плевнелиев и допълни, че се надява това да не се случи.

Той смята, че държавният глава трябва да се замисли какво послание ще изпрати към милионите българи зад граница, които са успешни, свободни, глобални.

Плевнелиев посочи, че държавният глава трябва да се замисли, защото по думите му "има сериозни съмнения за противоконституционност за едно подобно действие".

"Искрено съм притеснен и очаквам президентската институция да си даде сметка за последствията, в които може да изпадне след един подобен акт", допълни Росен Плевнелиев.

Той припомни, че досега Изборният кодекс винаги е променян в Народното събрание и това е мястото за дебат.

Според него, никога досега български държавен глава не е изпадал в ситуация, в която да търси промени в изборното законодателство чрез други механизми, а не с механизмите на Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
40
 
! Отговори
Добре де преди 7 години
Като гледаме автобусите с гладуващи комшии, дето не знаят български, но гласуват, мрънкаме и искаме това да спре. Като се вземат мерки за спирането им (които няма как да не засегнат и живеещите в други държави), пак не е добре. Въобще знаем ли какво искаме или не? И каква алтернатива предлагат недоволните? Дали да не видим какви са правилата в нормалните страни? Или пък не ни е изгодно?
42
2
 
35
 
! Отговори
До 45 преди 7 години
Не забравяй да си избършиш устата, след като свършиш с минетите....
41
43
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-н Плевнелиев тук некви *** те плюят , но те заработват , нали знаеш , Велик ден идва .
40
34
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1945 г . Русия с послушанието на Гошо Тарабата направи 1/3 от българите "македонци" и те си останаха македонци , сега пак така се прави - милиони българи от Западна Европа , САЩ , Канада ще бъдат загубени завинаги .Съветите пак идват от североизток . Те докато не ни разтурят ,няма да се спрът .Откъде у Радев толкоз акъл .
39
4
 
44
 
! Отговори
Е преди 7 години
Тази чехъл няма ли да вземе да млъкне вече!? Няма такъв *** като плевнята. Не стига, че 5 години нямахме президент, ами и съвети ще дава.
38
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 37Ми ако искат да пращат, те дават пари на близките си, не на държавата!
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ясно 19Не е труп от сега! Винаги е бил ЗОМБ!
36
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как пък не се е изджавкал за Асад. Иначе не пропуска да се натегне.
35
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който не живее и не плаща данъци в България - без право да гласува! Това е единственото справедливо решение, и само то ще ни отърве от анадолските туристи.
34
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никога не са се обаждали българи от чужбина! Всички българи в чужбина са ЗА такъв референдум! Тия които ревът от чужбина не са никакви българи!
33
30
 
8
 
! Отговори
Тц.... преди 7 години
.....всички Българи в чужбина,да не пращат повече пари на роднините си.....пък нека има референдум.....над 2 млрд.на година, ако не и повече....Президента радев и неговите ....радинини вълнения....
32
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 35При наличието на много *** народ - ТОЛКОВА!
31
6
 
29
 
! Отговори
Георгиев преди 7 години
Този Росенчо трябва да се скрие и повече да не се показва пред света след поредицата изагации, които натвори. Може би той дори не ги е разбрал? Това се казва тапигйозлък?! Срам за българските преизденти! И се га с еопитва да дава акъл на другите?! Че отде в него и акъл????
30
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
факт е, че тези права особено на някои удобни български граждани, които се употребяват от чужди държави да определят дневния ред на политиката на България трябва да се ограничат, за да се ограничи посегателството върху националния суверинитет. Не може бай *** от Кючюк Дакар да ми казва на мен кой ще ме управлява, при условие че идва на тълпа с автобус, който му е платен от други, за да гласува за еди кой си!!! А това, че *** търси под коня теле всеки може да види. Неговото време мина
29
8
 
32
 
! Отговори
Smurf преди 7 години
Тоя пък кой го пита
28
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Плевнюс = чорап за изхвърляне."---Е-е, де! Нека да е СКЪСАНА МАРАТОНКА. Все пак, водеше се на някакъв пост и той. :)
27
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 13Чакай сега! Този не е пантовко а обувко! Барем е с гьон! Има да го дъвчат доста време ама на него това му харесва!
26
18
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 7 години
До Виготура 15 Проблема е че се нарушават конституционни права на гражданите.Нали искахте президент обединител ? Защо този разделя нацията на можещи и не можещи да гласуват? Може да се поиска възрастов или образователен ценз , но това може да го реши само НС.Йотова за какво е там? Защо не го склаща?Или само рейтинга е важен?
25
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Юле, настъпи го, бе! Настъпи го! Как си го изпуснала да изпълзи изпод чехъла!
24
7
 
30
 
! Отговори
истина е преди 7 години
В СРАВНЕНИЕ С РАДЕВ , ТОЗИ НЕ Е МИШКА ,А ГНИДА !!!