Президент срещу президента: Не ви отива да ограничавате изборни права!

Радев да внимава, че може да сбърка, съветва го Плевнелиев
155
Президент срещу президента: Не ви отива да ограничавате изборни права!
Снимка: БТА

Скандалът с промените в Закона за българското гражданство, с които се забраняваше гласуване в чужбина на български избори стана повод Росен Плевнелиев да разкритикува наследника си Румен Радев.

Още по темата

"Не отива на държавния глава по никакъв начин да ограничава избирателни права на български граждани", коментира президентът с мандат 2012-2017 г.

Той призна, очаква с огромно нетърпение изявлението на Румен Радев.

Според него би било притеснително, ако се потвърдят слуховете, че президентът иска да обяви идея за свикване на референдум от гледна точка избирателни права и по-специално за уседналостта.

"За мен това означава, че българският държавен глава ще предложи инициатива, която с много голяма степен на вероятност ще доведе до ограничаване на избирателни и конституционни права на български граждани", коментира Плевнелиев и допълни, че се надява това да не се случи.

Той смята, че държавният глава трябва да се замисли какво послание ще изпрати към милионите българи зад граница, които са успешни, свободни, глобални.

Плевнелиев посочи, че държавният глава трябва да се замисли, защото по думите му "има сериозни съмнения за противоконституционност за едно подобно действие".

"Искрено съм притеснен и очаквам президентската институция да си даде сметка за последствията, в които може да изпадне след един подобен акт", допълни Росен Плевнелиев.

Той припомни, че досега Изборният кодекс винаги е променян в Народното събрание и това е мястото за дебат.

Според него, никога досега български държавен глава не е изпадал в ситуация, в която да търси промени в изборното законодателство чрез други механизми, а не с механизмите на Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
46
 
! Отговори
Опаа преди 7 години
Някой май се е показал из под чехълчето, плевнелиоглу не ни липсваш!
2
5
 
47
 
! Отговори
Цй преди 7 години
Тоя па "ястреб" да си трае и да си гледа новия бизнес парк
1
7
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя па чехъл къде се бута при мъжете...