Президент срещу президента: Не ви отива да ограничавате изборни права!

Радев да внимава, че може да сбърка, съветва го Плевнелиев
155
Президент срещу президента: Не ви отива да ограничавате изборни права!
Снимка: БТА

Скандалът с промените в Закона за българското гражданство, с които се забраняваше гласуване в чужбина на български избори стана повод Росен Плевнелиев да разкритикува наследника си Румен Радев.

Още по темата

"Не отива на държавния глава по никакъв начин да ограничава избирателни права на български граждани", коментира президентът с мандат 2012-2017 г.

Той призна, очаква с огромно нетърпение изявлението на Румен Радев.

Според него би било притеснително, ако се потвърдят слуховете, че президентът иска да обяви идея за свикване на референдум от гледна точка избирателни права и по-специално за уседналостта.

"За мен това означава, че българският държавен глава ще предложи инициатива, която с много голяма степен на вероятност ще доведе до ограничаване на избирателни и конституционни права на български граждани", коментира Плевнелиев и допълни, че се надява това да не се случи.

Той смята, че държавният глава трябва да се замисли какво послание ще изпрати към милионите българи зад граница, които са успешни, свободни, глобални.

Плевнелиев посочи, че държавният глава трябва да се замисли, защото по думите му "има сериозни съмнения за противоконституционност за едно подобно действие".

"Искрено съм притеснен и очаквам президентската институция да си даде сметка за последствията, в които може да изпадне след един подобен акт", допълни Росен Плевнелиев.

Той припомни, че досега Изборният кодекс винаги е променян в Народното събрание и това е мястото за дебат.

Според него, никога досега български държавен глава не е изпадал в ситуация, в която да търси промени в изборното законодателство чрез други механизми, а не с механизмите на Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 7 години
да се премахне двойното гражданство, да се въведе уседналост-ако над две години неживееш в България-да не гласуваш.
102
1
 
4
 
! Отговори
DiesIrae преди 7 години
В този казус има една проста истина. Както аз немога да определям как ще се харчи вашия семеен бюджет защото не внасям в него и стотинка така и тези който не живеят тук и не се борят с простотията наречена БГ администрация нямат право да определят кой, как и за какво ще харчи парите ни. Сега преди да се заревали, че и те внасяли пари (спорно защото те не плащат преки данъци в държавата) тези хора са направили избора си и той не е БГ а другаде. Това е
101
0
 
4
 
! Отговори
Българин-тук преди 7 години
Щом "милионите българи зад граница, които са успешни, свободни, глобални", тогава да си гледат живота там и да нямат притенции за живота на останалите тук-"неуспешни", "несвободни" и т.н., кой да ги управлява и да се харчат милиони наши пари , а не техни, за дасе правят на "мислещи"за благото на България, "обичащи " България...!!! Та, те и децата им, отдавна са отписали България и не им пука за нас-останалите тук...!
100
0
 
3
 
! Отговори
ЧИЧО преди 7 години
Напълно подкрепям закон за отседналост, но не само 3 месеца- повече. Не може РОДИНОИЗМЕННИЦИ, напуснали като мишки кораба България преди 20-25 г. за да си задоволят задниците, да имат притенции да ни избират Президент, Кмет или депутат. Ако толкова милеят за България да бяха останали тук, да направят нещо за промяна на страната ни, както всички нас. Пени/Пена/ и Фил/Фильо/ , с труда си в чужбина, с данъците си там, развиват новите си "Родини" и не допринасят с нищо за оправянето на България!
99
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
плевнелиев - нищо смислено не каза толкова години, сега да си мълчи и да си харчи народната пенсия!!!
98
2
 
1
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Гнусно... ..ето за това има нужда от цензура, а не за патриотични коментари!
97
9
 
6
 
! Отговори
TPE3BEH преди 7 години
Когато ДПС организираше изборен туризъм с автобуси, а в турция се отваряха над 140 секции ДС мафията нямаше никакъв проблем с това. Обаче, когато турското ченге местан започна да дърпа гласоподаватели от ДС образованието - ДПС, руските ченгета започнаха да реват, че това застрашавало националната ни сигурност.
96
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой беше този Росен Плевнелиев?
95
0
 
12
 
! Отговори
До УСЕДНАЛИТЕ преди 7 години
Какво ревете ве. Живея и работя в чужбина, като реша да гласувам че си хванем самолетя или че се качим на колата и ще се прибера и пак ще гласувам . Няма да пътувам от Турция , а от Западна Европа. На инат ще дойда и ще гласувам да ви е яд.
94
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименте пращат пари на родителите си а не на мен.Да , ама моите синове работят тук, плащат здравни и пенсионни осигуровки от които се плащат пенсиите на техните родители. Преди това сме плащали за образованието им, а те произвеждат, правят печалби, консумират и плащат данъци в други държави. И на всичкото отгоре искат и да определят управлението на България.
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И защо се вдига такава врява? Че нали за местни избори както и за евродепутати важи принципа на уседналост?Защо да го няма и за останалите избори???
92
3
 
22
 
! Отговори
Успешен Радев преди 7 години
Румен радев е най-успешното политическо назначение от 28 год насам. Този човек се дърви на място . Отговаря на директно поставени въпроси , а не като този заминалия . С нишо няма да се запомни. Добре , че се махна. Дразни ви Радев щот казва истината и на Турция също го каза. Да си гледат в тяхното канче. А Бойко ще не ще 5 години ще се съобразява с генерал Радев.
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До папа ТониПапа Тони не е добре, ще трябва да пийне апчета человека.
90
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има логика да гласуват само българите в страната, защото изборите се финансират от техните данъци и резултатът от изборите рефлектира главно върху тях. Българите в чужбина не плащат данъци, нито пък това, което се случва в България се отразява на бита им и доходите им. Лесно е да гласуваш и да гледаш сеира отстрани.
89
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В знак на протест за орязването на правата на притежателите на български паспорт в Бурса и Измир, Росенчо да вземе публично да се обреже.
88
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това го казва човекът, който се опита да провали референдума на Слави и да изреже част от въпросите. Или ограничаването на правата на гражданите с гласа си да изразят мнение е добро, когато президент е Плев.ню, ама е лошо, когато Радев иска българите в чужбина да не решават за управлението на българите в България.
87
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тези в чужбина да си плащат за гласуването т.е. за разходите по тях а не от мойте данъци защото те пращат пари на родителите си а не на мен.
86
13
 
5
 
! Отговори
ИДИ СИ РАДЕВ С ДОБРО преди 7 години
..ИЛИ ЩЕ ТЕ СВАЛИМ НАСИЛА!!!ТИ СИ ПРОВОКАТОР , РАДЕВ---ПРОВОКИРАШ ВЪТРЕШНИ ВЕРСКИ ПРОТИВОПОСТАВЯНИЯ И ГРАЖДАНСКИ КОНФЛИКТИ!ТИ РАДЕВ----СИ ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ!!!
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 75 Аааа защото не я е предал на Русия а на На_Та_То демек НАТО! И каква е разликата според теб? Важното е че я е предал за собствена облага! Щом е предал значи е туткал!
84
1
 
25
 
! Отговори
Виготура преди 7 години
Истинската уседналост е да гласуваш там, където си плащаш преките данъци - имотните, данък доход и т.н. Ако имаш имоти, бизнес, жилище, работа в България, но пътуваш по света - ОК, гласувай. Но ако си се изнесъл преди 5,10,15 години от страната, плащаш данъци и издържаш друго правителство и администрация, сори, ама нямаш право да ми определяш на мен, кой да ме управлява, както аз нямам право да правя същото за теб, в страната, в която си.