Радев настоя за бариери за действия срещу независимостта ни

Президентът се надява на правителство, което да вземе мерки по ценовия шок
Обновена: 11 апр 2017 17:43 | 11 апр 2017 17:20, Веселина Йорданова
225

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Румен Радев поиска ясни бариери срещу действия, насочени срещу независимостта на България.

Изявлението на държавния глава идва след обществения дебат по изборните промени и уседналостта за гласуване, предложени от правосъдното министерство.

Още по темата
Той посочи, че по време на изборите станахме свидетели на организиран опит отвън за повлияване на изборните резултати и само институциите и мъдростта на българските граждани са попречили на това.

"По време на кампанията партиите призоваваха за крайни мерки като отмяна на двойното гражданство, затваряне на изборни секции и на граници. След изборите темата бързо бе погребана, проблемите обаче остават", каза Радев и допълни, че те не изчерпват само с външно вмешателство, а с целенасочени опити за систематично проникване и влияние върху обществото и политическия живот.

Президентът подчерта, че в редица държави от ЕС има по-сериозни ограничения от предложените и приветства куража на Министерството на правосъдието да формулира конкретни предложения за законови промени, "целящи укрепване на разклатения ни имунитет".

"Най-важната защита на правата на българските граждани зад граница е да могат да се върнат в една независима и суверенна България", настоя президентът.

Според него общественият дебат, макар и целенасочено концентриран само върху предложенията за т.нар. уседналост, е извадил политическата класа от дългогодишната летаргия по тази тема.

"След години разхищаване на националния суверенитет поради безотговорност, междупартийни сметки и късогледо законотворство днес са необходими отговорни и ефективни действия - законодателни и организационни", настоя президентът.

Той изрази увереност, че в парламента ще се намери мнозинство, което "да осъзнава залога и да има характер да гласува адекватни законови промени"

Радев, който свиква 44-то НС на 19 април, изрази надежда депутатите да намерят и по-добри решения от предложените в разумен и конструктивен диалог, отчитайки това, че принадлежим към европейското семейство.

Той изрази надежда и парламентът да излъчи работещо правителство, което да изпълни поне част от предизборните обещания. По думите му българите очакват мерки срещу "бедността, корупцията, несправедливостта и престъпността, срещу ценовия шок, гласуван от независимия регулатор".

Радев пожела успех на депутатите. "Вярвам, че ще бъдат на висотата на определената им мисия“, каза президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЯнонименОсъзнай, че никъде не ва щат! Ни на запад, ни не изток. Разбраха ха ва кви сте лъжци и крадци!
130
11
 
11
 
! Отговори
Достоен Президент преди 7 години
ФАКТ
129
5
 
6
 
! Отговори
Тиквата преди 7 години
ще изрови земята от яд, че Мамата не е президент. Плачете тиквокомунистчета, ще има кой да ви дърпа ушичките.
128
11
 
2
 
! Отговори
Янонимен преди 7 години
До АнонименВярно е , че по-глупав държавен глава не е имало преди Борисов. Съгласен съм и с това, че е вреден за държавата, но да му искаме оставка преди да е откраднал поне милярд , макар и пореден за този мандат ще първи, мисля че е прибързано.А Радев е готин.
127
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Господин Радев, ако си толкова загрижен за България колкото го казваш на думи, първата бариера срещу чуждото влияние която трябва да сложиш е срещу Русия. Иначе думите ти служат само за прикритие на жестоката руска намеса в България. Удряш тъпана само че от грешната страна.
126
7
 
8
 
! Отговори
Браво Радев преди 7 години
Напред и нагоре, както си знаеш.Ще е трудно срещу гербиските комунисти, но ти си имал и по трудни задачи.Само ти можеш да спасиш демокрацията и да озаптиш шайката бандити гербисти.Надежда за по човешко управление.
125
7
 
7
 
! Отговори
червен преди 7 години
Браво на Румен Тарабата......... много е зависим от Илианка и Корнито
124
9
 
18
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Най-сетне достоен президент, дръзващ да защити българина! Дано има подкрепа! Няма начин да не бъде атакуван! Десетки хиляди ( вече ) соросо идни грантаджии зорко дебнат политиците ни да не кривнат от инструкциите на "началниците"! Богатият им арсенал от мизерии като майданчета, протести, санкции и саботажи ще бъде включен!
123
5
 
6
 
! Отговори
Хитър Петър преди 7 години
Борисов като се върне и ще качи с още толкова цените.
122
4
 
20
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Гласуваш където плащаш данъци! Точка по въпроса!
121
5
 
20
 
! Отговори
До трезвен преди 7 години
Съмнявам се,че си трезвен и изобщо,че си в час.@ милиона българи в чужбина НЕ ГЛАСУВАТ!Гласуват само около 30 000/без тия в Турция/Заради 30 000,които са си направили труда да гласуват,няма да страдат 7 милиона,ясно ли е?Който иска да е българин,да заповяда,да се върне,да работи за тая държава,да плаща данъци,да ражда и отглежда децата си тук и тогава да има претенции за права,след като няма задължения.
120
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе,Местане,пиши с малки букви,знаем,че ти си единствения етнически турчин,който знае добре български.Ама си много прозрачен.Злобата ти прозира от всякъде и минусите под положителните коментари за президента го доказват.Впрегнал си цялата си партия да ***,но истината е,че проводници на чужди интереси нямат право да живеят тук,нещо повече-мястото им е в затвора.
119
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2 милиона българи в чужбина, вие не сте българи, ако не се забрани вота от Турция
118
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повече никога в Бг нито стотинка за вас.
117
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другарю Радев нещо за урана кажеш ?
116
17
 
9
 
! Отговори
TPE3BEH преди 7 години
Другаре цоциалисти, врагове на на народа - няма да мине вашата.Заради 40 000 гласоподаватели от турция, няма да бъде забранено на близо 2 милиона Българи на запад да гласуват.Бъдещето е електронно гласуване - за да бъде чут гласът на всички Българи.Не само на тези в чужбина, но и на тези които не могат да гласуват защото работят далеч от родните си градове.
115
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки един бг гражданин има досие в една близка южна държава.
114
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истински човек , достоен президент
113
12
 
11
 
! Отговори
TPE3BEH преди 7 години
Когато ДПС организираше изборен туризъм с автобуси, а в турция се отваряха над 140 секции ДС мафията нямаше никакъв проблем с това.Обаче, когато турското ченге местан започна да дърпа гласоподаватели от ДС образованието - ДПС, руските ченгета започнаха да увиват от мъка.Сега искат да се ограничи гласуването за хората в чужбина - поредното ограничаване на демокрацията.Още от сега предвиждам, че този референдум ще пропадне заради ниска избирателна активност...
112
28
 
9
 
! Отговори
ле,ле преди 7 години
По *** и неадекватен *** надали има в България ! Как се е оправял в Армията този клоун ???? А иначе най - голямата опасност за България са 550 000 - те роми и негодниците от ДПС -- Меди Доганов и Пеевски !!! Радев, затова си много вреден и ненужен ,,.........