Радев настоя за бариери за действия срещу независимостта ни

Президентът се надява на правителство, което да вземе мерки по ценовия шок
Обновена: 11 апр 2017 17:43 | 11 апр 2017 17:20, Веселина Йорданова
225

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Румен Радев поиска ясни бариери срещу действия, насочени срещу независимостта на България.

Изявлението на държавния глава идва след обществения дебат по изборните промени и уседналостта за гласуване, предложени от правосъдното министерство.

Още по темата
Той посочи, че по време на изборите станахме свидетели на организиран опит отвън за повлияване на изборните резултати и само институциите и мъдростта на българските граждани са попречили на това.

"По време на кампанията партиите призоваваха за крайни мерки като отмяна на двойното гражданство, затваряне на изборни секции и на граници. След изборите темата бързо бе погребана, проблемите обаче остават", каза Радев и допълни, че те не изчерпват само с външно вмешателство, а с целенасочени опити за систематично проникване и влияние върху обществото и политическия живот.

Президентът подчерта, че в редица държави от ЕС има по-сериозни ограничения от предложените и приветства куража на Министерството на правосъдието да формулира конкретни предложения за законови промени, "целящи укрепване на разклатения ни имунитет".

"Най-важната защита на правата на българските граждани зад граница е да могат да се върнат в една независима и суверенна България", настоя президентът.

Според него общественият дебат, макар и целенасочено концентриран само върху предложенията за т.нар. уседналост, е извадил политическата класа от дългогодишната летаргия по тази тема.

"След години разхищаване на националния суверенитет поради безотговорност, междупартийни сметки и късогледо законотворство днес са необходими отговорни и ефективни действия - законодателни и организационни", настоя президентът.

Той изрази увереност, че в парламента ще се намери мнозинство, което "да осъзнава залога и да има характер да гласува адекватни законови промени"

Радев, който свиква 44-то НС на 19 април, изрази надежда депутатите да намерят и по-добри решения от предложените в разумен и конструктивен диалог, отчитайки това, че принадлежим към европейското семейство.

Той изрази надежда и парламентът да излъчи работещо правителство, което да изпълни поне част от предизборните обещания. По думите му българите очакват мерки срещу "бедността, корупцията, несправедливостта и престъпността, срещу ценовия шок, гласуван от независимия регулатор".

Радев пожела успех на депутатите. "Вярвам, че ще бъдат на висотата на определената им мисия“, каза президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
32
 
11
 
! Отговори
решетников преди 7 години
До 1. генерал, ама руски. И смотан, който си мълча за всичките гафове на служебното правителство и чете написани му от чиновниците скучни речи.
10
29
 
5
 
! Отговори
ЕТНИЧЕСКИ ТУРЧИН преди 7 години
Вече няма да гласувам за етнически партии където членуват само българи.Всеки да си гласува за етноса си.ТОЧКО ПО ВЪПРОСА
9
3
 
19
 
! Отговори
бай Тошо преди 7 години
И все пак КОЙ разпореди промените в закона или онова момче само е решило да ги публикува.
8
44
 
19
 
! Отговори
изнервен преди 7 години
Някой нещо разбра ли от бръщолевенето на този текезесар?
7
39
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
Кво стана, Радев вдигна ли пенсиите на гласувалите за него будали?
6
25
 
17
 
! Отговори
Генерал - губернатор преди 7 години
Решетников е разпоредил да се защитят позициите на проруското, петоколонно ДПС чрез изолация на ДОСТ.
5
15
 
57
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Най-после един български Президент който не говори за големи шлемове и измислени ценности,а поставя проблемите на хората и държавата на първо място друг въпрос е какво ще сътворят в дупетатника.
4
31
 
15
 
! Отговори
gadev преди 7 години
Какви ти опити бе таварищ Радев, съвсем реално се месят ! Първият им опит успя, но при втория таварищ Решетников претърпя лек провал
3
20
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво, г-н Президент! Най-после да се намери един достоен мъж в тая държава.
2
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След два месеца на новите парламентарни избори, право на глас ще имат само живеещите тук. Няма кьораво и сакато да гласува за герб в Турция.
1
17
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕНЕРАЛ !!!