Гарантирано от ГЕРБ: Минимална пенсия = 200 лева! А останалите?

При проговорите все още не е ставало дума за постове, а за политики
12 апр 2017 09:37,
156
Гарантирано от ГЕРБ: Минимална пенсия = 200 лева! А останалите?
Снимка: архив, Булфото

Бившият финансист №1 на държавата Владислав Горанов обяви, че с Обединените патриоти са се разбрали от 1 октомври минималната пенсия да се вдигне на 200 лева.

"Направихме много изчисления заедно с НОИ. Видяхме кое колко струва. Обединихме се около едни цифрови параметри. 180 лева от полугодието и от 1 октомври 200 лева ще е минималната пенсия. Това е възможното решение. Това можем да си позволим. Държавата не създава доходи. Има определени слабости в такова решение, но създава увеличение само в определена част. 200 лева ще е минимална пенсия. Това ще струва на бюджета за тази година малко под 100 милиона лева. За 2018 г. ще е под 300 млн. лв. Това е първата стъпка за минималните пенсии, следващата е разглеждане на фалшивите пенсии от ТЕЛК. Там има допълнително резерви", увери той.

Още по темата

По думите му при проговорите с патриотите все още не е ставало дума за постове, а за политики.

"Не бе лоша идея да предложим поста за председател на парламента на Корнелия Нинова. От моя гледна точка решението й бе правилно, защото щеше да е много заета. Преговорите с Обединени патриоти ще приключат в началото на май, когато правителството ще бъде утвърдено поименно. Чуват се приказки за Каракачанов военен министър, но такъв разговор не е воден", категоричен бе Горанов пред bTV.

На свой ред Искрен Веселинов от Обединените патриоти обяви, че договорката им с ГЕРБ за пенсиите е много важна, защото започва политика за размразяване на доходите и преосмисляне на затягането на коланите и на философията "постна пица".

"Имахме заявка за 300 лв. минимална пенсия, искахме подкрепа, за да управляваме с тази заявка, след като не получихме необходимия брой гласове, очевидно се търсят компромиси", коментира той.

Той увери, че няма да се вдигат само минималните пенсии: "Мерките, които сме предвидили, ще засегнат не по-малко от 2/3 от пенсионерите и ще има осезаем ръст на техните доходи".

На въпрос откъде ще дойдат допълнителните пари за увеличението на пенсиите, той отбеляза, че това ще стане от повишаването на приходите.

Според Веселинов властта не е фетиш за Обединените патриоти: "Имали сме множество възможности да бъдем в нея на всяка цена и не сме го правили".

По думите му министерски кресла все още не се обсъждат. Разговорът за тях ще започне след Великден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво стана с непоклатимите падридиотски условия за 300 лева?