Не им стигат! Повече харчове на властта за командировки в чужбина

Щяло да се стимулира и пътуването с личен автомобил
12 апр 2017 07:00, Петя Славова
28
Не им стигат! Повече харчове на властта за командировки в чужбина
Снимка: flickr

Увеличение на парите за транспортни разходи при командировки в чужбина. Това предвиждат промени в наредбата за дългосрочните командировки зад граница, предлагани от вицепремиера и военен министър Стефан Янев и пуснати за обществено обсъждане.

Още по темата

Той се аргументира с разминаване с още една наредба, по която военното министерство изпраща служители в чужбина. Така промените се правят основно заради военнослужещи, но засягат и дългосрочно командировани служители и от други държавни ведомства, сред които парламента, министерствата на икономиката, образованието и културата, кореспондентите на БНР и БНТ.

Едно от предложенията цели да се стимулира пътуването с личен автомобил. Така занапред държавата ще плаща пътни не само за командирования, но и за всеки член на семейството. Пътните са в размер на 50% от стойността на самолетния билет в икономическа класа, пише "Монитор".

Ако един служител пътува с кола до съседни страни , като Македония, Румъния, Сърбия и Черна гора, то ще получи до 25 на сто от стойността на билета. За останалите страни от Европа това е 50 на сто. Изключение са Великобритания, Ирландия, Испания, Португалия, Норвегия, Швеция, където пътните са до 75% от стойността на билета.

Изпратените зад граница чиновници досега са имали право до 100 кг въздушно карго, а занапред това ще е 200 кг багаж.

В мотивите е записано още, че служители в Германия, Холандия и Люксембург са получавали по-малко пари за наем на жилища, спрямо колегите си, които се намират в други европейски държави като Италия,Великобритания и Финландия. Досега тези в Германия и Холандия са взимали за наем до 40% от командировачните пари. Занапред сумата ще набъбне до 60 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 7 години
Загравието и темата не съответстват, в заглавието пише "властаа", а темата е за наредбата за дългосарочните командировки.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да пуснат едно номерче и за ДееМеС-и, ще го подкрепим - хора сме, че току-виж командировъчните не им стигнали за пътуване с личния автомобил до Великденския или до Шелтландските острови. По ония ширини още не са се популяризирали, а и от толкова разни чужди езици болят ръцете...
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нова схема, казвам че ще пътувам с жената до Македония за ВАЖНА среща. Даже щом плащат % за всички И децата ще взема.Качваме се на личният МИ автомобил и отпрашваме за село Х.Върви доказвай къде съм ходил и с колко души.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а за частните служители същите бедняшки норми? Например шеф на голяма фирма трябва да спи в 3* хотел, защото държавата толкова му отпуска. Иначе оялите се продажници 5* щото са залужили?
17
0
 
3
 
! Отговори
звезден преди 7 години
и 120 депутати са много, а у нас са 240, а забравиха че гласовете за спечелени гласове трябва да са 2 лева на глас , крадат винаги.В тази държава никога не може да се случи нещо нормално и затова над 2.5 милиона си взеха багажа и намериха нови родини, нечакам нищо хубаво да се случи тук.
16
0
 
5
 
! Отговори
цанч. преди 7 години
а обещаваше ли БайХ че ще реже чиновническите разходи и привилегии, обещаваше.а сега чакам с нетърпение да го видя в бронираната нива.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига вече, накрая ще вземем сопите и всичко ще приключи.
14
1
 
7
 
! Отговори
до кога преди 7 години
Това правителство уж щеше само избори да прави,а то глупост след глупост!Трябва вече със закон да им се ограничават действията,все пак са временни.
13
5
 
3
 
! Отговори
Марин преди 7 години
И кво? Пак ли ГЕРБ са ви виновни? Още не са дошли на власт даже. Това правителство не е ли на президента или просто повтаряте като папагали. Искам да знаете, всички от вас, които живеете мизерно, не ви е виновнандържавата, а соца, който ви е научил да взимате без да давате. Бягайте в чужбина, тука миячи на чинии и търтеи не ни трябват!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България над всичко!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 11Подкрепям !
10
0
 
13
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
Добре де !Ами то и нашите заплати са в пъти по ниски от колегите ни в Европа,ама никой не го интересува в това правителство!
9
0
 
20
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 7 години
И така за пенсионери няма пари за увеличение на пенсии,а за разходки за 240 депутати винаги се намират.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е, че винаги ще се намерят достатъчно на брой легални поводи, управляващите ни да се поразходят до чужбина. От друга страна, в 90% от случаите смисълът на тези пътувания е да изклинчат от работата, която могат или трябва да свършат тук. Ако наистина трябва да се направи нещо полезно, ще се прати човек, който няма да си губи времето с глупости, докато е командирован.
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано се задавят с парите на народа и дано измрът в агония.
6
3
 
35
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Малко ни е !!! Като сме кратуни и си избираме тиква за лидер !!!!
5
0
 
45
 
! Отговори
"Мустафа" преди 7 години
Нашите политици са оперирани от чувства като: срам,отговорност, достойнство и мноого други.Жалко,че не мислят за хората и техните нужди ,а само и единствено за собствените си интереси.Въпреки ,че те правят законите,те ги нарушават най-много.
4
0
 
38
 
! Отговори
99 преди 7 години
При командировка трябва да се плаща всичко на 100%, но не и за семейството. Тогава вече не е командировка а почивка. С всеки изминал ден намразвам все повече държавните служители. Сега ще пишат едно ходене до Германия поне 50 000евро.. намерили са нов начин да крадът.
3
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
инак пенсиите до 200 кинта, да *** пенсионерите, така де, на колко години са станали
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това служебно правителство почва да се улива...