Президентът Радев – добронамерен, но крайно неопитен в политиката

Близнашки: Редовно правителство решава изборните правила!
79

Президентът Румен Радев е добронамерен в стремежа си да разреши проблема с етническия вот, който идва от чужбина, но му липсва политически опит, смята бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки.

В обръщение към нацията вчера държавният глава призова новите депутати да вземат законови мерки срещу намесата в независимостта ни.

Още по темата

"По време на кампанията партиите призоваваха за крайни мерки като отмяна на двойното гражданство, затваряне на изборни секции и на граници. След изборите темата бързо бе погребана, проблемите обаче остават", коментира Радев след скандала с промените в Закона да българското гражданство, с които се забраняваше гласуване зад граница на български избори. 

Близнашки обаче беше категоричен пред Bulgaria ON AIR, че подобен тип решения следва да се взимат от редовното правителство, а президентът в случая е арбитър и има последната дума.

"Това е една техника и нищо повече (уседналостта - бел. ред). Трябва да се помисли как си представяме бъдещето на нашата национална общност, защото проблемът с вота на изселниците ни в Турция е едно, проблемът с вота на тези 2 млн. българи, които са зад граница да търсят работа и препитание, е нещо друго. Сложните проблеми нямат лесни решения", отсече бившият служебен премиер.

"Президентът е добронамерен в тази ситуация. Това, което го подвежда, е липсата на политически опит. Иначе той вижда, че има проблем и се опитва бързо да намери някакво решение и открива тази възможност, която не е нещо ново, това се обсъжда от доста време насам", добави той.

Георги Близнашки изключи тезата, че с позицията си Радев цели да създаде втори властови център в държавата и призова: "Нека му дадем възможност да се поправи!".

И все пак експремиерът не изключи вероятността, че ако държавният глава продължи да взима неправилни решения, може да се стигне до импийчмънт, "но не е това тема на сериозен разговор към днешна дата", завърши той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
18
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Винаги съм бил ЗА президентска република. Сега, за пръв път, виждам човек, който заслужава да е начело на една подобна форма на управление. Военен е, има дисциплина, говори ясно и по същество, има поведение, има излъчването, има и собствени позиции. Да, може и да няма опит, но ще го придобие с времето. Абсолютно съм съгласен с предложението му за забраната на гласуване на лица с двойно гражданство! Нямал правомощията... Ами в България е така - ние сме джунгла.
19
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Генералпрезидента изобщо не е "добронамерен", а злонамерен !Вместо да се концентрира в големите теми: корупцията, демографският проблем - респективно създаване условия за завръщане на поне част от тези 2 млн. българи, престъпността и т.н. той се занимава с чиновнически машинации за реанимиране електората на изпортената продажна проруска партия БСП.
18
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой го е направил професор тоз Ве...
17
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поеми отговорност радеф!!! Заради теб уволниха невинен служител!!!!
16
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те защото в парламента имат един опит всичките......пази боже. За 30 години се видя опита на всичките които минаха, и на какво обърнаха страната. Благодаря, няма нужда от такива "опитни" политици, или по точно предатели, продажници и престъпници като тях. Плевнелиев беше един ***, командван от тях. С Радев им е трудно, затова толкова го критикуват. Щом тази *** наречени политици, ги е страх от Радев, и говорят против него, означава че той е правилния човек.
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
те тиквата и цвъкаров са най опитните според лизашки
14
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да има референдум за т.н. "уседналост"! Не е морално, не е коресктно човек, който се е изслел на майната си, и не живее трайно в страната, да има претенции да дава своят глас тук! Просто не е справедливо! Предлагам: *който има двойно гражданство и/ или не живее трайно в страната (няма постоянен адрес тук и за последните 12 месеца има по-малко от 6 месеца пребиваване), да не може да гласува.
13
2
 
21
 
! Отговори
Тд6 преди 7 години
Лошо е за хората, които се вземат на сериозно - Близнашки, Горанов ..... Близнашки, Близнашки жалък и смешен
12
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев да обясни защо игра с Борисов по изборите в ромските махали?!Той управлява правителство, а МВР се скри по изборите и остави герб да пазаруват по 100лв.глас ромски
11
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лизашки, Лизашки, как можа да изръсиш простията, че "политика едно може да си мисли, но трябва да говори това, което "правилно"! Ей за тва *** изяде хурката, а пък Радев лека-полека започва да оформя своят НЕзависим облик, какъвто всички очакват да има!
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога ще има референдум против заседналостта в парламента?
9
1
 
7
 
! Отговори
Ханко преди 7 години
..Близарски има да сънува за импийчмънти , като оная кокошка страдаща от недохранване..ps: ..по вероятно е да види и то не много в далечно бъдеще "импремиеринг" -а на сайбията си си...
8
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А свалете и Радев, че да мирясате смотан народ.Вдигат ви тока.Дрън,дрън какво ще правим,ама храната ама цените.Радев казва че има нещо сбъркано в системата,айде ще го импийчваме.Плевнелиев дрънка че се нарушавали правата на българите.Кои българи?Дето не знаят български ли?!
7
6
 
13
 
! Отговори
gadev преди 7 години
Че на Радев това му е основния плюс - неопитен е, затова е там. *** и Решетников здраво му за му стиснали топките и не дават да кривне от правия път.
6
2
 
22
 
! Отговори
недоумение преди 7 години
Че тоя пък кой го пита ? Докато е бил слежебен премиер защо не е опитал той самия да реши проблема ? Продажник...
5
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбрах кое не е вярно че толкова скачате...
4
3
 
20
 
! Отговори
гого преди 7 години
хаха Близнашки, гьозбояджия, ту отсам ту оттам. Нали това искаме фа разкараме хиените от политиката, жонгльорите с празнодумие.
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ей така както е неопитен Радев, ще видиш как ставаме президентска република след пиночета
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я да видим кой го казва това? Аха, ясно!
1
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно са му го искали журналистите. Отделно е прав. Радев реално не си знае правомощията а служебния се уля и то сериозно.