Военните ни на ръба, изпълняват задълженията си, но как?

30% от личния състав на армията липсва заради недофинансиране
107
Военните ни на ръба, изпълняват задълженията си, но как?
Снимка: Булфото, архив

Въоръжените ни сили вече само частично са в състояние да изпълняват задълженията си за гарантиране на националния суверенитет, по колективната отбрана на НАТО и политиката за сигурност в ЕС. Това констатира Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г., който служебното правителство прие и предлага на Народното събрание да приеме.

Още по темата

Вицепремиерът Стефан Янев заяви, че причините за това са свързани със системното недофинансиране на армията в последните години. Бойната техника е остаряла, нараства некомплектът на личния състав с между 25-30%, каза още Янев.

Все пак военният министър уточни, че модернизацията на армията няма да бъде засегната. В средата на миналата година Народното събрание даде ход на инвестиционните проекти за закупуване на нов тип боен самолет за ВВС и два многофункционални модулни патрулни кораба за ВМС.

Янев обяви, че се работи по още един голям проект за модернизация - за основна бойна машина на Сухопътните войски. Когато бъде готов, той ще бъде внесен в Народното събрание за вземане на решение.

Вицепремиерът съобщи, че се подготвя национален план за постигане на разходи за отбрана от 2% от БВП, съгласно решенията на Срещата на върха на НАТО в Уелс. По плана ще се търси траен политически консенсус за незабавно увеличение на бюджета за отбрана, което ще е приоритет на МО през 2017 г.

Над 2700 военнослужещи са участвали до края на 2016 г. в операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница с Турция, пише още в доклада.

През миналата година във въоръжените сили са проведени 258 учения, като подготовката е била съсредоточена предимно в тактическите звена до батальон/дивизион. Формирования и отделни военнослужещи са участвали в 14 мисии и операции зад граница на НАТО, ЕС и ООН. Общият брой военнослужещи, участвали в планираните ротации през годината, е около 760.

Общо 100 специализирани формирования за овладяване на последствия от бедствия са поддържали постоянна готовност и са провели общо 152 операции за оказване на помощ на населението. В тях са участвали 815 военнослужещи и 161 единици техника. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DO 77A RAZHODITE NA ARMIQTA TI LI 6TE GI PLATI6 ???AKO SI IMA6 PREDSTAVA ZA KAKVI RAZHODI STAVA VAPROS VAOB6TE
71
15
 
3
 
! Отговори
Аскер преди 7 години
Защо ни е армия? Да отрежем парите за социални помощи и детските на младите и не пълнолетни майки или на техните безработни мъже и роднини само и само да даваме пари за армията. Ние сме в НАТО и нашите братя и съюзници от Турция със своите около 2 000 000 аскера ще ни бранят от всякаква заплаха. Поредната комунистическа глупост АРМИЯ и АРМИЯ не ни трябва армия трябва по големи социални помощи за младите майки от малцинството и техните родители.
70
5
 
2
 
! Отговори
S DVE DUMI преди 7 години
KOYTO SE E OTARVAL OT TUK I SE E UREDIL NQKADE DRUGADE PO SVETA ZNA4I SE E SPASILKAKAV E SMISALA CQL JIVOT DA JIVVE V OT4AQNIE I STRES VA TAQ .....
69
10
 
5
 
! Отговори
Връщане на казармата преди 7 години
Аз предлагам връщане на казармата за мъже до 60 години. Да видим тогава къде ще избягате. Няма болен, няма здрав, всички постепенно ще трябва да минат.
68
4
 
3
 
! Отговори
BIV6 VOYNIK преди 7 години
ARMIQ LI ????? KAKVA ARMIQ ?????PO SKORO SBIR6TINA OT BEZRABOTNI ERGENI NA PO 40-50 GODINI SQKA6.DA KOPAQT POVE4E TUNELI PO GRANICATA 6TOTO AKO ASKERA TRAGNA NASAM DA IMA KADE DA SE SKRIQT
67
15
 
14
 
! Отговори
редник преди 7 години
След 09.09.1944 г. България на практика няма армия. Важеше презумцията "български гражданин от мъжки пол се наказва с две години лишаване от свобода". Да затвор, това беше казармата. Пишман армията ни беше пряко подчинена на СССР. Ако недай си Боже ни бяха призовали да се бием с кеф щях да дезертирам. Нямаше как да се бия за престъпници, които са убили дядовците ми, защото не са искали да влизат в ТКЗС със скромните си 20 - 30 декара земици.
66
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като има вакантни места, да се запълнят от патриотично настроените, каквито по форумите има много. Ама нещо май нямат ентусиазъм.
65
6
 
5
 
! Отговори
ЕТНИЧЕСКИ ТУРЧИН преди 7 години
СМЕШНА РАБОТА
64
6
 
28
 
! Отговори
военен преди 7 години
В интересна държава живеем. Имам две висши образования, обаче хора със средно ми обясняват колко съм ***, С лекота бягам 10 км, обаче хора, които се задъхват като се качат до втория етаж ми обясняват какъв съм ***,От 20 години ставам рано сутрин и работя по 8 и повече часа на ден, нямам един ден прекъснат осигурителен стаж и имам 8 дни болничен за 20 г, но хора с по 5 месеца стаж ми обясняват колко съм мързелив и нищо не правя. И повечето от тия хора даже не са виждали военен за да знаят.
63
3
 
15
 
! Отговори
попа преди 7 години
Така е , настройвате се един с/у друг - по професии, по заплати, по етнос и после ревете що живеете зле а 240 богопомазани си праят какво искат !!!
62
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тренирал съм с години бойни изкуства и последно ме разпределиха за парашутист. Така че все си мисля, че най-малкото на физическа подготовка ще се представя доста по-добре от една немалка част от сегашния състав.
61
7
 
9
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 7 години
Трябва да се въведе наборната служба отново-поне 6 м. За толкова ще научат основните бойни умения.Професионалната армия е скъпа работа ,а държавата ни е както след война-мутрите я опоскаха !
60
4
 
5
 
! Отговори
ИТ спец до 61 преди 7 години
Как ще я защитаваме, ще ти оказваме морална подкрепа от чужбина докато ти се потиш по бойните полета. Ха-ха-ха-ха.
59
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е то сегашната много добре ще я защитава, то половината сигурно не могат 100 метра да изтичат, без да получат удар.Или да викнем Динко и ония смешници, ама то не е като да блъскаш бабички по границите.
58
4
 
4
 
! Отговори
някой преди 7 години
Обяснението за това, че на някой генерал са му боядисали апартамента, е, че това е нарушение, затова и го разследва прокуратурата. Ще кажеш, че в другите министерства няма и по-големи престъпници ли? Значи ако се разкрие престъплението и се хвърля черно върху всички военни, а ако всичко се потулва, значи е по-добре?
57
8
 
7
 
! Отговори
Герасим преди 7 години
Вижте ги на снимката - разплути, отпуснати, изгърбени и лицата са им все едно ударени от ЗИЛ, а сега вижте как изглежда един американски, китайски или руски войник!
56
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И пак да уточня- майора на десния фланг втората редица е военен лекар. Има много места и за военни лекари вакантни, както и за цивилни между впрочем, и за всякакви специалности, всички интелигентни, яки и красиви които критикуват и говорят явни измишльотини и простотии за армията да заповядат- няма да работят, ще вземат много пари и благини от военните магазини, а да- и ще могат да пуснат шкембе на воля:)
55
5
 
11
 
! Отговори
. преди 7 години
Когато армията не прави нищо е добре. Лошо ще стане ако се наложи да прави а не може. Тогава ще ми е интересно как ИТ специалистчетата които се бият по гърдите по форумите, а реално немогат даже сами да се обръснат ще защитават държавата като няма армия.
54
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да имаш армия, трябва да и да я ползваш. Иначе имаш едни хора, дето просто висят в казармите.
53
4
 
13
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Какво,армия ли ,военни ли ?!За да има армия ,е нужно да има работеща и адекватна Държава.Хайде сега си задайте обратния въпрос,държава България има ли,освен тая на географската карта ???България умира,бавно ,но за сметка на това сигурно.Хората и,живата сила се изнася всеки ден.