Военните ни на ръба, изпълняват задълженията си, но как?

30% от личния състав на армията липсва заради недофинансиране
107
Военните ни на ръба, изпълняват задълженията си, но как?
Снимка: Булфото, архив

Въоръжените ни сили вече само частично са в състояние да изпълняват задълженията си за гарантиране на националния суверенитет, по колективната отбрана на НАТО и политиката за сигурност в ЕС. Това констатира Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г., който служебното правителство прие и предлага на Народното събрание да приеме.

Още по темата

Вицепремиерът Стефан Янев заяви, че причините за това са свързани със системното недофинансиране на армията в последните години. Бойната техника е остаряла, нараства некомплектът на личния състав с между 25-30%, каза още Янев.

Все пак военният министър уточни, че модернизацията на армията няма да бъде засегната. В средата на миналата година Народното събрание даде ход на инвестиционните проекти за закупуване на нов тип боен самолет за ВВС и два многофункционални модулни патрулни кораба за ВМС.

Янев обяви, че се работи по още един голям проект за модернизация - за основна бойна машина на Сухопътните войски. Когато бъде готов, той ще бъде внесен в Народното събрание за вземане на решение.

Вицепремиерът съобщи, че се подготвя национален план за постигане на разходи за отбрана от 2% от БВП, съгласно решенията на Срещата на върха на НАТО в Уелс. По плана ще се търси траен политически консенсус за незабавно увеличение на бюджета за отбрана, което ще е приоритет на МО през 2017 г.

Над 2700 военнослужещи са участвали до края на 2016 г. в операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница с Турция, пише още в доклада.

През миналата година във въоръжените сили са проведени 258 учения, като подготовката е била съсредоточена предимно в тактическите звена до батальон/дивизион. Формирования и отделни военнослужещи са участвали в 14 мисии и операции зад граница на НАТО, ЕС и ООН. Общият брой военнослужещи, участвали в планираните ротации през годината, е около 760.

Общо 100 специализирани формирования за овладяване на последствия от бедствия са поддържали постоянна готовност и са провели общо 152 операции за оказване на помощ на населението. В тях са участвали 815 военнослужещи и 161 единици техника. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
9
 
! Отговори
МИХОЙЧО преди 7 години
Ама и армия ли има в БГ?
51
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ти какво искаш бе, антинеолибералист? Да имаме 300 000 армия, дето по цял ден си бърка в ушите? За какво ни е? С кой ще се бием? С Македония? Гърция, Румъния? С кой?
50
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един от най-дебелите хора, които съм срещал някога, беше военен. Нищо не правят по цял ден. Ама нищо. Откачат от скука. 30 дни годишен отпуск май разправяше, че имали. Малко режийни, малко права да пазаруваш от военния магазин и това е. Пазеше някакви складове, че били важни и нямало как да ги дадат на охранителни фирми.
49
5
 
14
 
! Отговори
socialen преди 7 години
То няма армия. Това е положението след 27 години Неолиберализъм.
48
5
 
6
 
! Отговори
До някой преди 7 години
Колко? Аз пиша за това което виждам. Ако ми казваш, че е правилно едни да работят а други не, не съм съгласен. Имаше един лаф - за да те вземат в армията гледат дали имаш 2 броя тестиси. Че до обяд да чешеш единия, следобед другия.Та ако можеш ми обясни как става, че имахме генерал дето воиниците му боядисвали апартамента в работно време? Може пък затова да са си тръгнали в 10 вечерта...
47
5
 
7
 
! Отговори
КВА АРМИЯ ,БЕ..ха,ха преди 7 години
ДОБРЕ ,ЧЕ ЕС...ОЩЕ ВИ ДАВА ПАРИ....ха,ха,хаааааааааааааа...
46
4
 
5
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Има дежурства, които не се плащали. Един познат от локаторите давал дежурства, но нему ги плаща ли, а преди ги плаща ли.
45
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А колко да им дават, бе, човек?Какво правят по цял ден? Метат, джиткат наоколо и пият кафе. Боеспособните, дето е писал колегата, са сигурно макс, ама макс 2000 души.Ми то по-добре като Исландия - нямаме армия, сключваме договор с някой да ни пази и толкова. По-евтино ще ни излезе.Политиците не щат да имаме армия по швейцарски модел, щото това означава да ни дадат оръжие и ще ги изтрепем :)
44
5
 
6
 
! Отговори
ПАРЕ НЕМА...! преди 7 години
ДЕЙСТВАЙТЕ,БЕ...ха,ха,хааааааааааааа
43
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пфу,Срам ме е, че съм българин.По-долни сме и от най-долните.
42
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като видя автобус Сетра или Чавдар дето да пуши много, винаги се оказва че е военен. Не знам как изчислиха 30%, според мен реално боеспособната част от армията е не повече от 2000 човека, и нещата ще стават много по-зле, защото едва ли ще намерят качествени хора, със стартова заплата 6-700 лв, при текущото положение.
41
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да уточня- за дежурство по вътрешната служба се дават 11лв за делнично и по 16 лв 50 ст за празнично 24 часа. Наистина има отпуснати военни, но за тия пари толкова, то и от цивилните много мъже над 30 са със шкембета, признак е на заможност и сила явно. Ако уволним дебелите от армията, некомплектът ще удари 40%...
40
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако тези са войници аз съм батман.
39
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кви са тея торби ваенни били. OMG
38
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ее така е , с трици - маймуни ... нема как да ловиш
37
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Междувременно НАТО с оня оранжевия в белия дом, ни готвят надуване на военния бюджет до 2% и то с изричното изискване да купуваме американски *** за "превъоръжаване".Какво прави правителството? Къде са се скрили като мишоци?
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че купим един самальот и две гемии .ура...... Радев е президент и няма кой да кара самальота а и он си е самальот сам да си лети а за гемиите си имаме гребци на по 500 лв. Заплата.
35
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
М-дааааа!!Като гледам снимката,армията ни се нуждае от всекидневна,утринна физзарядка 3 км.бягане за покриване на норматив за отличен на ротата-12 минути,като се засичат от пристигането на последния войник!!!Това беше всеки ден спорта на пехотата някъде преди около 35 години във времената на Варшавския договор!!За огнева подготовка не говоря-всеки ден стрелба по 3 часа!!НАТО сега ги омързеливи и изкалпазани!!
34
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Патриотите и феновете на казармата що не влязат в армията?25% недобор, явно има места за всички.
33
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На снимката - цялата българска армия, дами и господа.