Военните ни на ръба, изпълняват задълженията си, но как?

30% от личния състав на армията липсва заради недофинансиране
107
Военните ни на ръба, изпълняват задълженията си, но как?
Снимка: Булфото, архив

Въоръжените ни сили вече само частично са в състояние да изпълняват задълженията си за гарантиране на националния суверенитет, по колективната отбрана на НАТО и политиката за сигурност в ЕС. Това констатира Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г., който служебното правителство прие и предлага на Народното събрание да приеме.

Още по темата

Вицепремиерът Стефан Янев заяви, че причините за това са свързани със системното недофинансиране на армията в последните години. Бойната техника е остаряла, нараства некомплектът на личния състав с между 25-30%, каза още Янев.

Все пак военният министър уточни, че модернизацията на армията няма да бъде засегната. В средата на миналата година Народното събрание даде ход на инвестиционните проекти за закупуване на нов тип боен самолет за ВВС и два многофункционални модулни патрулни кораба за ВМС.

Янев обяви, че се работи по още един голям проект за модернизация - за основна бойна машина на Сухопътните войски. Когато бъде готов, той ще бъде внесен в Народното събрание за вземане на решение.

Вицепремиерът съобщи, че се подготвя национален план за постигане на разходи за отбрана от 2% от БВП, съгласно решенията на Срещата на върха на НАТО в Уелс. По плана ще се търси траен политически консенсус за незабавно увеличение на бюджета за отбрана, което ще е приоритет на МО през 2017 г.

Над 2700 военнослужещи са участвали до края на 2016 г. в операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница с Турция, пише още в доклада.

През миналата година във въоръжените сили са проведени 258 учения, като подготовката е била съсредоточена предимно в тактическите звена до батальон/дивизион. Формирования и отделни военнослужещи са участвали в 14 мисии и операции зад граница на НАТО, ЕС и ООН. Общият брой военнослужещи, участвали в планираните ротации през годината, е около 760.

Общо 100 специализирани формирования за овладяване на последствия от бедствия са поддържали постоянна готовност и са провели общо 152 операции за оказване на помощ на населението. В тях са участвали 815 военнослужещи и 161 единици техника. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
6
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Като прецакахте икономиката, затова няма да има пари за армията. На някого е нужна тази държава без армия. Днешните феодали като едновремешните да се задължат според богатството си да поддържат определен брой войници. С всичките им екстри. И ще има повече войска. Стига са крали са себе си
91
4
 
16
 
! Отговори
Срам и позор. преди 7 години
От държава дето преди 95г. хвърли света в тъча като изкара 1.2 милиона армия от 5 милиона население през Първата световна, сега сме държавата дето не може да въоръжи 6 хиляди човека. И преди някой да започне да ми развява 32000 човека армия, като махнем ненужните пълнежи в армията и женичките остават не повече от 6000 човека дето можем да изпратим някъде. Сега някой да ми обясни къде отиват тия 1.4 млрд финансиране на година и къде са 210млн от изнесените оръжия годишно? Толкова ли няма за 6000?
90
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ако е армия.Пародия.Армията ни беше унищожена отпредателите ,наречени политици през последните 25г.
89
7
 
11
 
! Отговори
В армията се краде преди 7 години
Представете си за момент една ситуация:-САЩ подаряват на България 200 нови самолета F-16 или-Русия подарява на България 200 нови самолета МИГ или СУАз съм сигурен, че дори след такъв подарък некадърните ни военни ще се чудят какво да правят и пак ще беездействат по цял ден в чакане на деня за превода на заплатката.
88
5
 
10
 
! Отговори
Какъв ръб???? преди 7 години
Не знам защо се заблуждава общественото мнение, или има вариант новото ръководство на МО да е заблудено.В т.н. Българска Армия е пълно с чантаджии, които имат два здрави източника на доходи - максимална за страната пенсия + голяма заплата. Отделно са си получили 20 брутни заплати и разни командировъчни. Това са огромни доходи.Нашите войници на т.н. мисии получават по-големи доходи от войниците на САЩ - това мога да го докажа.
87
4
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 7 години
И за какво са ни тези самолети, 10 работещи самолети какво точно ще постигнат. Кораби, катери и патрулни лодки да, хеликоптери да.Нищо де, хвърляйте пари на вятъра, не че имаме нужда пт нещо друго.
86
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българската демокрация унищожи армията ни.Днес ние на практика нямаме армия.Голямата сеч започмч от 2000та г.
85
2
 
15
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Имаме силна армия от генерали и адмирали - въздушните генерали са повече от годните самолети, адмиралите от корабите. Още Джани Родари е разбрал силата на такава армия справка "Приключенията на Лукчо". Флотилията и ескадрилата ни са страшилища за съседите.
84
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според вас тоя от втория ред ще може ли да изтича един километър? Е така, както е, без бойно снаряжение ...
83
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пушечното месо кака е живо ли е?
82
3
 
17
 
! Отговори
гранатометчик преди 7 години
Най-накрая някой да каже че царя е гол.Реформите в армията започнати от Костов доведоха до една малка но абсюлютно небоеспособна армия.25% вакантни длъжности и то след 15г. яки секири и съкращения.20% военослужещи от женски пол??? Сега като им спряха мисииите хептем ще го закъсат завалийките от към войска.Ама нали е НАТО те ще ни пазят. Ех мечтииии.......
81
2
 
0
 
! Отговори
компетентен :) преди 7 години
До байхейсДа, сменил се е !!! Е, най-лесно е да коментира НЕкомпетентно ;)
80
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
25-30 процента, реално процента е към 60 като махнеш жените с пагон и хората в армията с пенсия и заплатка .... сега армията реално е не поече от 5000 дето правят нещо-охрана на граница наряд или мисия.
79
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казармата е за мъжете тези които не са служили и те компетентни.В момента и Албания да ни грабне ще ни разпилее. Но какво да очакваме от 20-30 пишли.гари които им е преоритет, да са добре епилирани и да сме изловили всички покемони.
78
2
 
6
 
! Отговори
гад преди 7 години
До АнонименМи то само политиците и такива умни като теб явно работят. По-добре да не работят, че имат ли работа тогава е страшно. А държава , която не храни собствената си армия храни чужда. Ама какво да ти обяснявам такива неща май си над тях....то затова е така огъзена държавата.
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колега, аз съм съгласен да имаме 10 000 като теб. Да тичат десетка без проблем, да са в час с всичко. Да взимате по два бона, ама при нужда да поведете останалите.Ама колко сте такива сега? За теб ясно и браво ти.
76
4
 
27
 
! Отговори
Гаранция преди 7 години
90% от войните ни, при военен конфликт ще дезертират в първите 10 минути. Тези тюмбели са там само за пиене и плюскане по цял ден.
75
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Армията не вади пари нормално да е нормално заплатена. Ако искат големи заплати има частни армии дето мрът всеки ден. Не може хем лежане хем 2к заплата. Това го няма никъде. Отделно военните ,какво разбработиха ? Нещо постройха ли? НЕ.Толкова.
74
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Връщане на казарматаАз вече съм минал и като знам каква пародия беше не знам за къде напираш толкова.
73
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Връщане на казарматаСъбуй си зелените чорапи и лягай да спиш за да изтрезнееш !