Експерт: В чужбина да гласуват само на президентски вот

Арман Бабикян и Кольо Колев в коментар за уседналостта
Обновена: 13 апр 2017 11:02 | 13 апр 2017 10:52, Анисия Иванова
12
Експерт: В чужбина да гласуват само на президентски вот
Снимка: Bulgaria On Air

При спорния казус около уседналостта при гласуване трябва да има ясно разграничаване между президентски и парламентарни избори. До това заключение стигнаха в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR експертът по политически PR Арман Бабикян и социологът Кольо Колев.

В сряда се появиха информации, че служебният министър на правосъдието Мария Павлова е заплашила президента Румен Радев да подаде колективна оставка на целия политически екип на правосъдното министерство. По-късно Огнян Герджиков заяви преди медии, че "известно напрежение" наистина е имало, но ситуацията е била разрешена.

"Малко ми е противна тази игра - подминава основния въпрос, който беше повдигнат - дали трябва да гласуват на парламентарни избори хората, които са в страната, или могат да гласуват всички българи. Има страшно много страни, в това число и в Европа, където има такива ограничения - Ирландия, където имат същия проблем като в България, в Малта, в Кипър и във Франция", обърна внимание Кольо Колев.

Още по темата

Той сподели мнение, че всички българи в страната трябва да имат право да гласуват, а тези, които са отвън, трябва да могат да гласуват единствено на президентски избори.

А според Арман Бабикян уседналостта при гласуване е закъсняла и неефективна мярка срещу проблем, чието разрешаване би трябвало да се намери на много по-ранен етап.

"Ако една партия не отговаря на българското законодателство, застрашава националната сигурност, значи българският съд не би трябвало да регистрира такава партия, а не да се чудим как да възпрепятстваме наши сънародници", коментира той.

На въпрос стреми ли се президентът Радев да създаде втори властови център с действията си от последните седмици, PR експертът отговори:

"Ако ще да има и трети властови център. Мисля, че проблем за демокрацията е, когато има само един властови център и ние сме в този проблем вече от 6-7 години".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
0
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Рано или късно - нека едно нещо да се направи като хората - и морално , и конституционно, че и законово, издържано !!!И аман от тези бандитски политически партии, които само доят "законно" държавния бюджет и си курдисват на власт, когото те / шепа ненаситни "лидери" / искат ! Поне половината да ги избираме директно и като не си вършат работата,да можем да ги отзоваваме.!! И много бе - 240 хрантутници в този Парламент! На шепа народ ..Не изтърват кокала - дъжат яко! На-а-а , референдум.......
10
2
 
7
 
! Отговори
То6 преди 7 години
Разбирам тези които са навън, Господ да им помага. Но за местна власт е хубаво да гласуват само тези които се мъчат в Родината.
9
2
 
2
 
! Отговори
От номер 3 преди 7 години
И аз съм в чужбина и споделям мнението ти номер 6.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само 3 мил. ли сме в чужбина? Българите са навсякъде вече, децата ни вече какви българи са, езикът на държавата в която живеят и учат е първи, българският остава назад, за техните деца още по-назад. И ще ми говорят самозабравили се полуграмотни работодатели, че няма кадри. При коректни условия и заплащане не хиляди, милион ще се върне в България.
7
5
 
3
 
! Отговори
Аронимен преди 7 години
В Българиа всичко е наред. Само гласувалите турски изселници са пречка за процъфтяване и излизане от батака на прехода. Сега са гласували 1/3 от преди, нито увеличиха депутатите на ДПС /напротив/ нито вкараха ДОСТ. Те се карат националистите печелят. Само че сега всички медии и журналисти бкл.президента раздуват този въпрос, така, че народа да забрави, задаващата се скъпотия, бедност, корупция, безправие, здравеопазване и др.Трябва им спокойствие за настаняване във влатта и осигоряване на усл.
6
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Eksperta da si otvori hladilnika i ako ima kvo da si hapne i sit da komentira
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДо 3В чужбина не е толкова лошо - има държава, здравеопазване, образование, съд, полиция. Плащат ми добри пари ,с които си плащаме наема и се изхранваме по добре от колкото в България. Помагаме и на роднини и приятели, които останаха в България.
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На линия отново са големите манипулатори днес К.Колев, утре А.Райчев, в други ден Кънчо. Обединява ги алчността и червеното знаме!А ние сме държава с конституция, чийто главен пазител е прокурора!
3
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
отново се стига до прогнилата съдебна система която изпълнява политически поръчки,ТОВА Е ИСТИНАТА,след като явно открито лицето местан се криеше в турското посолство и подкрепата му е ЯВНО от турция.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ми трябва кирливия ви вот, искам да видя националните предатели в затвора! Заради тях сме 3 милиона в чужбина, гадове такива.
1
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещата така се завъртът , БСП да може да спе4ели изборите .