Безплатното саниране свърши. Започва доплащането

В проекта вече са включени и тухлени сгради
14 апр 2017 15:52, Петя Славова
87
Безплатното саниране свърши. Започва доплащането
Снимка: архив, Булфото

Вече ще плащаме за санирането на блокове. Това се разбраха ГЕРБ и Патриотите в управленската си програма.

Досега санирането беше без пари от хората, защото плащаше държавата. В новото управление обаче е заложено първо: парите да са повече. Второ - гражданите да участват с "нарастващ процент" - засега не е ясно нито какъв е процентът, нито с колко ще нараства. И трето: вече ще се санират и тухлени блокове, даже и къщи, съобщава Нова тв.

Още по темата

Детайлите ще се изчистват като свърши вторият милиард по програмата, която обаче служебното правителство дава на прокурор.

Скъпо излязло санирането на държавата, пресмята служебната власт. Moжело да се санират двойно повече блокове за двойно по-малко пари. Ако таван на цената бил сложен още в началото. Когато, според кабинета "Герджиков", правителството "Борисов 2" изолирало сградите за между 400-500 лв. на кв. м.

"Тази цена е прекалено висока, тя е изчерпала ресурса на програмата", обясни Виолета Комитова, заместник-министър на регионалното развитие.

А като посвършили парите, старото правителство само сложило ограничение и то на няколко пъти. Първо - саниран квадратен метър да не струва повече от 350 лв. Накрая - да е най-много до 150. На толкова се санира и сега.

Служебното правителство не е спирало да работи по програмата за саниране. Но и намерило дефекти: твърде скъпо се санирало, договорило се изолирането на блокове, за които нямало пари. Нямало и контрол.

Преди дни бившият регионален министър Лиляна Павлова определи упреците като политическа атака. Въпреки това служебният кабинет предаде нередностите в санирането на прокуратурата.

Доста било постигнато обаче, според Боряна Цветкова, която живее в 19-ти блок в бургаския квартал "Славейков". Той вече е саниран. Имали забележки по строителството, но ги изчистили. А сметките им за отопление паднали.

Кабинетът "Герджиков" е продължил и завършил до акт 16 санирането на 73 сгради. До изпълнението на плана до края на втория милиард остават още 1690.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От самото начало бях сигурен, няма да е безплатно. На гробарите не вярвам никога! И как да вярвам като техния Гинко Пружинко лъже от 15 години за всичко? Отвръщението което предизвиква е огромно! Но народа *** го върна, да му се подиграва, унижава и краде във всичко. И за десерт, народа *** се върза на лъжците Каракачанов, Винкела и Бялата Златка. Вече делят плячката, наивният и ужасно глупав българин на който свят ще му се извие от новите цени. Да ви ши//Бат оФци, заслужавате си го. му-ха-х
39
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българиноооооо, до кога ще вярваш на Рапона и лъжците на Гражданското Единство за Разрухата на България? За трети път го връщате на Бял кон и веднага ви го заби. До кога ще бъдете под контрола на един самозабравил се предател за който България и българите няма никакво значение? Поради безкрайно болното му его, ниска култура, алчност и параноя бъдеще за България няма. Никога не ще разбере, че българинът е беден, отчаян, загубил надежда за нормален живот. И не го интересува. Важни са парите.
38
1
 
35
 
! Отговори
Bg. преди 6 години
За едни гратис, за други не. Това е идиотщина
37
1
 
49
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 години
Що не съборихте сградите и да ги построите пак, щеше по-тънко да излезе. Голямо крадене е паднало. На мен не ми се санира щом ще плащам. Ще ми струва по-малко ако си го направя сам, от това което са написали. Магистралите свършиха, санирането донякъде, а сега как ще се краде?
36
4
 
35
 
! Отговори
skymaster1 преди 6 години
само да вметна,че при евентуален пожар става голямо шоу,има клипове в ютюб който иска да погледне,немски са,и швабите изобличават изолацията като кьор фишек и лобизъм
35
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
LUDI XORA
34
2
 
15
 
! Отговори
TIKVE преди 6 години
CHESTITO NA TIQ DET GO IZBRAXA SANIRANE ZA MILIONI MAGISTRALI 20 MILIONA KILOMETYR KRADEC OT KLASA AA BOIKOLINA PYTEN VYZEL ZA 62 MILIONA VIE STE LUDI EEEEI NARODEEE
33
7
 
56
 
! Отговори
Варна преди 6 години
ГЕРБ е организирана престъпна група.Имали още някой който не го е разбрал?Това са мафиоти бе хора.
32
4
 
43
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Стига сте крали ***
31
1
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
500 лв. на квадрат ?, цяла къща 280 кв. построих за по ниска цена. Това е ненормална работа. 270кв. фасада имам по 500 = 135.000лв. - това нормално ли ви се струва. Втора къща ще направя с тези пари. 67лв. ми излезе квадрата с 8см. изолация, скъпа минерална силиконова мазилка, 5-камерна немска дограма с троен стъклопакет/КА стъкла, всесезонно и газ аргон/, и немски обков. Не знам как дори да коментирам тази далавера....
30
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Му-ха-ха, било безплатно казваше Свинетка. Зарибиха глупендерите, те врякаха колко ги обичат БиБитко и Свинетка, как няма и стотинка да платят, но окрадоха парите и вече нямааааа! И ко пра'им сега, като ще започнат да удържат от заплатите за санирането всички наивници да се оплачат на Арменския поп. Трябва да си пълен такъв за да вярваш на Асфалт паша, че е безплатно.
29
5
 
48
 
! Отговори
Aнонимен преди 6 години
Национален ПРОТЕСТ срещу безобразиата в България 04.05.2017 г.Пред Парламента!Ти Решаваш!
28
2
 
49
 
! Отговори
Тиквена патерица преди 6 години
Eха, и патрЕотите ще се включат в голямото крадене.Ех, че сладка властчица.
27
5
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Санираните като отидат до данъчното ще останат приятно изненадани от новите данъци. А и като минат петте години гаранция...голямо виене ще настане. То и преди петата година ще почне, ама..... Който ми каже получаваш безплатно или няма проблем. Винаги си знам, че ще си го платя двойно и че ще има много проблеми. Такива червейчета на кукичката много. Честито нов стар министър Винетка Павлова!
26
3
 
56
 
! Отговори
123 преди 6 години
Тц тц, ами те балъците нали за това го преизбраха Борисов щото сън не ги ловеше да не им се прецака бленуваното саниране. И сега какво двойно пецакване , саниране няма и жална ни майка на цялата страна с тази банда ***, които ще ни управляват.
25
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така беше и по-рано - безплатния социализЪм свърши за втори път!
24
7
 
46
 
! Отговори
Селена преди 6 години
Добре ,че не подписах!Това лято сама ще си сменя дограмата и ще си санирам и другата страна.Сега поне ще спрат да ме плюят ,че само аз не подписах и им провалих "безплатното саниране".
23
0
 
48
 
! Отговори
Сватба - Брадва преди 6 години
Значи какво се получи на първите платиха всичко с данъците на всички (с една дума платиха и тези които не използваха), сега останалите ще плащат все едно 3 пъти: 1. Платили са за безплатното саниране на първите2. Плащат за санирането на домовете си (от джоба си)3. Плащат за санирането на домовете си чрез данъцитеЗа 2 и 3 с тези цени все едно плащат 2 пъти.
22
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз санирах, за 45лв на квадрат, дограмата ми излезе 110лв, или като осредня, ми излезе 98лв.квадратния метър.П.п. Пет камерна дограма и пет см. графитен стериопор, поставен по всички правила.
21
5
 
63
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
По 400-500 лв/м2 за енергийна ефективност със срок на годност 5 години? Тези пари,ако бяха дадени за завършване на АЕЦ Белене или нов блок на АЕЦ Козлодуй щеше да има повече сметка и щяхме да махнем не екологичните ТЕЦ-ве, за които ЕС ще ни наложи глоби.