Безплатното саниране свърши. Започва доплащането

В проекта вече са включени и тухлени сгради
14 апр 2017 15:52, Петя Славова
87
Безплатното саниране свърши. Започва доплащането
Снимка: архив, Булфото

Вече ще плащаме за санирането на блокове. Това се разбраха ГЕРБ и Патриотите в управленската си програма.

Досега санирането беше без пари от хората, защото плащаше държавата. В новото управление обаче е заложено първо: парите да са повече. Второ - гражданите да участват с "нарастващ процент" - засега не е ясно нито какъв е процентът, нито с колко ще нараства. И трето: вече ще се санират и тухлени блокове, даже и къщи, съобщава Нова тв.

Още по темата

Детайлите ще се изчистват като свърши вторият милиард по програмата, която обаче служебното правителство дава на прокурор.

Скъпо излязло санирането на държавата, пресмята служебната власт. Moжело да се санират двойно повече блокове за двойно по-малко пари. Ако таван на цената бил сложен още в началото. Когато, според кабинета "Герджиков", правителството "Борисов 2" изолирало сградите за между 400-500 лв. на кв. м.

"Тази цена е прекалено висока, тя е изчерпала ресурса на програмата", обясни Виолета Комитова, заместник-министър на регионалното развитие.

А като посвършили парите, старото правителство само сложило ограничение и то на няколко пъти. Първо - саниран квадратен метър да не струва повече от 350 лв. Накрая - да е най-много до 150. На толкова се санира и сега.

Служебното правителство не е спирало да работи по програмата за саниране. Но и намерило дефекти: твърде скъпо се санирало, договорило се изолирането на блокове, за които нямало пари. Нямало и контрол.

Преди дни бившият регионален министър Лиляна Павлова определи упреците като политическа атака. Въпреки това служебният кабинет предаде нередностите в санирането на прокуратурата.

Доста било постигнато обаче, според Боряна Цветкова, която живее в 19-ти блок в бургаския квартал "Славейков". Той вече е саниран. Имали забележки по строителството, но ги изчистили. А сметките им за отопление паднали.

Кабинетът "Герджиков" е продължил и завършил до акт 16 санирането на 73 сгради. До изпълнението на плана до края на втория милиард остават още 1690.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
57
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Хората ще плащат за санирането,а отделените за тази цел пари ще се откраднат от политиците. Куче влачи диря няма...
19
2
 
24
 
! Отговори
Пиче преди 7 години
Пичове, знаете ли кои ще карат влака? Влака от кой коловоз тръгва, 7/8 ли? Ще си купуваме вече билети, така ли?
18
4
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е,нашият блок не клъвна на тая въдица.Веселбата тепърва започва с тия сдружения,особено като почнат да се развалят.
17
4
 
56
 
! Отговори
Край преди 7 години
Тва саниране е кражба! С общи пари се лепи стиропор и боя на някои от наши фирми! Баба Гуна с данъците си санира на гражданите блоковете дето обезщетение това са със субсидирано парно та да лапат едни наши хора! Данъците трябва да се харчат само за общи неща
16
2
 
69
 
! Отговори
fesa преди 7 години
Цената на квадрат ново строителство в Стара Загора е 900-1000лв.Изпълнена с австрийски тухли,петкамерна дограма,изолация 8см(Баумит).Как така само санирането е било 400-500 на квадрат?
15
3
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така 150лв 100 ще откраднат те и ще искат 50 от теб колкото е най скъпото реално саниране ми то по добре блока до си наеме фирма без участието но тия хайдуци
14
0
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Задава се тежка година за българите.Най тежката в последните 27г.Но който повярва че ще му вдигнат пенсията какво получи?Заплатите?....Но тока от 07.04. е вече факт със съпътстващите други увеличения.Не гледате джоба си, а се радвате на бай *** като изнасяше речи по канал 3.
13
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама какво ревете,беше ви казано.Като го обяснявах това, тук герберите пишеха комунисти, ***, и другите им дежурни глупости.Защото те са прос.ти хора.Но удобни.На ви ГЕРБ.И това е началото
12
2
 
59
 
! Отговори
случаен преди 7 години
крадене,ама законно-законно,ама крадене...?
11
4
 
58
 
! Отговори
Щ преди 7 години
Нищо не е безплатно.Безплатно е само сиренето в капана на мишките.Долу герп.
10
0
 
59
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 7 години
То отдавна беше ясно, че ще падне голямо крадене, но нали си нямаме независими съд и прокуратура мошениците ще останат ненаказани!? Докога?
9
0
 
40
 
! Отговори
бургазлия. преди 7 години
Ми изборите минаха а и патриотите клекнаха Кво ги еня че има не малко започнати и недофинансирани блока само в ургаските комплекси.Иосвен това хотела на Валери Козия рог в М.Търново се пука по шефовете .Продължи си договора с МВР и МО настанени са командированите полицаи за охрана на БТГ.
8
1
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Говоря ви аз, че биби е за затвора, ама не та не, като ми пееш Пенке ле кой ли те слуша. Подлъга ви и се вързахте. За едно "безплатно саниране" . Нито е саниране, нито е безплатно.
7
10
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблема не е в санирането!Проблема е,че това изобщо не е саниране!Тая работа се прави с плоскости от итонг,а не от стиропор!Итонга диша,а стиропора-не!Но итонга беше подменен със стиропор,защото квадрата итонг струва около 50-60 лв,а стиропора не повече от 10!Трябваше да има повече пари за "усвояване"!А цените са направо за разстрел!
6
7
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една дебела прогноза да дам - не безплатното саниране свърши, а изобщо - САНИРАНЕТО СВЪРШИ !Няма луди, които да дават пари за глупости и да пълнят бездънна и невидима яма на фирмите на домоуправителите, като могат да си сложат една качествена дограма и отчитайки, че като цяло вече "няма зима" (каквото имаше едно време) - могат да си спестят отоплението. "Енергийни загуби" , "енергийна ефективност" - глупости на търкалета за нови и изобщо неоправдани по никакъв начин ,разходи
5
2
 
53
 
! Отговори
extremist преди 7 години
КРАДЦИ....
4
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно за това беше предупреждавано още при стартирането на т.н. саниране и новата, модерна вид кражба. Каза ли ви се навремето, предупреждаваше ли се, когато домоуправителите събираха подписи за "подаване на документи" - да НЕ се подписвате , каза ли ви се?! Е сега който се е подписал, че *** хурката от дебелият и край и, че плаща - докато се изЯсни!
3
9
 
52
 
! Отговори
1 преди 7 години
Едно е сигурно - продажните патриоти повече власт няма да видят никога, яд ме е, че и мен излъгаха да гласувам за тях.
2
4
 
57
 
! Отговори
ХА, ХА преди 7 години
Хайде Боко да тръгва към панделата. Пръсна парите за здравеопазване, армия, полицияи образование, а сега се прави и на добричък. Вече е подготвил и следващото си обвинение, хора плащали пенсионни осигуровки с пенсии наравно с мързелите.
1
5
 
74
 
! Отговори
x преди 7 години
Избрахте си ги. Няма да ревете.