Цветанов: Г-жа Нинова е изнервена, БСП ще са остра опозиция

ТЕЛК-овете ще минат към НОИ, за да се контролират парите, разкри той
Обновена: 14 апр 2017 11:57 | 14 апр 2017 11:05, Анисия Иванова
186
Цветанов: Г-жа Нинова е изнервена, БСП ще са остра опозиция
Архив: Булфото

И ГЕРБ, и Обединени патриоти са направили компромиси при преговорите за бъдещия кабинет. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Никога не е имало очаквания да подписваме отделни споразумения с различните партии в „Обединени патриоти”, разглеждали сме ги като единен субект. Споразумението ни ще бъде подписано до десетина дни и в него ще има критериите и начина, по който се вземат управленски решения и се носи политическата отговорност”, обяви Цветанов пред bTV.

По думите му ГЕРБ не са се отклонили от това, което са обещавали по време на предизборната кампания, и всичко обещано ще остане - включително засиленото присъствие по границата, както и държавната помощ за семействата, които имат репродуктивни проблеми.

"Мога да успокоя г-жа Нинова, че ще има повече военни на границата. Това е поет ангажимент и няма никакво противоречие с Обединени патриоти. Назначаването на новите полицейски служители е част от формулировката ни. Мога да кажа, че и семействата с репродуктивни проблеми и нужда от инвитро ще бъдат обезпечени финансово", поясни Цветанов.

"Г-жа Нинова предлагаше промяна, но явно искаха да направят подмяна. Виждам, че тя е доста изнервена. Отказът й да стане председател на парламента, означава, че БСП ще бъде една доста остра опозиция", добави той и уточни, че през 2021 г. ще бъде представен голям отчет за свършеното.

Той разкри, че ГЕРБ ще има първо заседание на 18 април, а на следващия ден ще бъде обявена кандидатурата на партията за председател на парламента. Цветанов посочи, че председателят ще е от ГЕРБ, но отрече самият той да е възможен кандидат.

На въпроса обаче дали би бил министър в новия кабинет, отговори, че в коалиционното споразумение ще има нова много ясна формула за вземането на решения в коалицията и начина на носене на политическа отговорност.

По думите му на разговорите с Обединените патриоти до момента се е говорело за визия, а не за конкретни министерски постове.

Красимир Каракачанов обаче например имал потенциал да се справи с Министерството на отбраната, ако бъде номиниран, когато му дойде времето. "Няма никакви желания от никого досега”, каза Цветанов, попитан дали Волен Сидеров ще бъде министър.

Относно въпросът за уседналостта и правото на глас, Цветанов заяви, че ще се противопостави на това, което президентът иска да наложи, а за мажоритарния вот заяви, че ГЕРБ не е на едно мнение с Патриотите и ще се търсят „плавни” мнозинства.

15% от населението – т.е. всеки седми човек у нас, е с ТЕЛК (т.е. решение на Териториалната експертна лекарска комисия (ТЕЛK) за признаване на неработоспособност и вървящото с него обезщетение), което е нереалистично, заяви зам.-председателят на ГЕРБ.

"За индексация на пенсиите за 2018 г. и всяка следваща финансова година ще са необходими около 300 млн. лв. Това, което сме заложили, е именно ревизия на т.нар. ТЕЛК-ове.

От тези 1,7 млрд. лв., които отиват за ТЕЛК-ове, можем да търсим резерв от 500 – 600 млн. лв., които да бъдат достатъчни за индексиране на пенсиите”, коментира Цветанов.

„През 1990 г. при 9 млн. население сме имали 143 хил. души с решение на ТЕЛК, което тогава е 1,6% от цялото население на България. В момента хората с решения на ТЕЛК са 988 хил., което означава 15 % от населението на страната. Средната стойност за ЕС е 0,8 – 1,5%. Точно затова сме предвидили преминаването на ТЕЛК-овете към Националния осигурителен институт – за да може НОИ да регулира и контролира този финансов поток.

Търсим резерв, с който може да индексираме пенсиите, защото знаем, че сегашното решение е несправедливо спрямо пенсионерите, които вземат над 200 лв.”, посочи Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен (51)"Червените щмиргели",както ги наричаш, не са пускали властта. И пак с пазарлъци ще се наместят горе. Пък ти си лай, неориентирано паленце.
52
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До нормаленАа, грешиш.Герб още не са в действие, сега загряват. Това с новите цени на газа и парното е само начало. Има , имаа за крадене, има. Само мандат да има, келепира е гарантиран.
51
2
 
20
 
! Отговори
socialen преди 7 години
ГЕРБ - 17,65% от всички български избиратели ОП - 4,9% от всички български избиратели ВОЛЯ - 2,24% от всички български избиратели правятОбщо: 24.8% от гласовете на всички български избиратели Народът, останалите 75.2% от всички български избиратели, не иска и не гласува за това недъгаво Нещо, незнайно защо наречено от някои "правителство".
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам кой е ***, ама накрая май ще го отнесете и червени, и бели, и сини, и зелени, и всички пом*вки от политическата класа, заедно с целият електорат на държавна работа!
49
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цветанов, всеки нормален човек не може да приеме бавноразвиващ се индивид като теб да е в челните редици на управлението (даже и министър беше). Който не вярва да провери защо Цецко е учил във Вършец и кое е училището. Прото ГЕРБ събра неудачниците в старите редици на БКП. Озлобени на "началниците", че ги държат настрани сега избиват комплекси с едно-единствено мото - "Властта на всяка цена". Съжалявам хората, които гласуват за тях (дори и рещу заплащане). Казано е "г*з глава затрива".
48
4
 
8
 
! Отговори
с градивен дух преди 7 години
Г-жа Нинова трябва да се старае да мисли позитивно,защото мислите създават РЕАЛНОСТТА: нека не превръща НС в "зала за противопоставяне "напук",а да даде пример за ГРАДИВНОСТ в интерес на РБЪЛГАРИЯ на по-младите депутати от БСП( защотот те си мислят,че "напук" говоренето им носи "слава".Ще получават големи заплати не за "перчене на инат",а за СМИСЛЕНИ, РАЗУМНИ предложения и гласувания. Да бъдат СМИРЕНИ и целта им да е прогрес за РБългария в ЕС!Господ да подкрепи РАЗУМА и ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА на всич
47
0
 
7
 
! Отговори
Учител преди 7 години
Годишното тематично разпределение за 1 клас (по неиздадените от ГЕРБ учебници) за 32 учебни седмици х 5 денах 5 часа= 800 учебни часа е 250 страници! А тези *** ни представят 21 страници за 4 години управление! Няма такова безочие!
46
3
 
14
 
! Отговори
socialen преди 7 години
5главата недъгава, корупционна, олигархична Ламя на Борисов (ПП ГЕРБ, Сидеров, Телевизия СКАТ, ВМРО и Марешки), незнайно защо наречена от някой "правителство", не е легитимна, защото представлява гласовете на едва има-няма 25% или по-малко от 1/4 от гласовете на всички български избиратели. Народът, останалите над 75% или повече от 3/4 от всички български избиратели не искат Борисов и олигархичната му 5глава Ламя.
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 50Ти дори не знаеш какво е комунизъм
44
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Червените шмиргели пак се репчат нещо :) не разбрахте ли че власт повече няма да видите?
43
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКомунизма ще си иде когато си иде ГЕРБ.ФАКТ.
42
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цецо, всички знаем, че следващите 4 години ще се опитате да продължите да се разбивате да крадете, накрая ще ви пребием като ром куче в гето.
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нинова просто и е онова време от месеца
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Комунагите ГЕРБ са изнервени , защото такава коалиция начело с два пъти провалил се човек със психически отклонения ще се изчерпи много,много бързо . ФАКТ.
39
0
 
10
 
! Отговори
До-43 преди 7 години
Колкото и Костов е следствен....мираж
38
3
 
18
 
! Отговори
MoX преди 7 години
До Само ГЕРБ То комунисти останаха само в Герб.Цецо ще мачка комунистите по гърба си - нали трябва да почне от вожда си, дето още си пази книжката от БКП.
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Уникална рекетьорска тактика да отрежеш едните, и да дадеш на другите.
36
2
 
18
 
! Отговори
MoX преди 7 години
До Логично Нинова може би е щяла да краде - вярно, но при Боко няма може би.Ще се ГРАБи зверски, момчета.ФАКТ.
35
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До нормален Нормален си колкото и Червеният Гербер е нормален . Оня, който израсъл сирак и станал сам ,,генерал ,премиер,,
34
0
 
20
 
! Отговори
Чапаев преди 7 години
Тъпо парче е тоя Цветанов и туйто!