БСП с искане: Министрите да кажат за урана в Хасково!

Викат в НС здравния министър, регионалния, на околната среда
18
БСП с искане: Министрите да кажат за урана в Хасково!
Снимка: Булфото, архив

Още от първия работен ден на 44-ото Народно събрание депутатите от БСП поискаха изслушване на министри, макар и служебни.

Още по темата

Те настояват министърът на здравеопазването, на околната среда и на регионалното развитие да обяснят на депутатите какви мерки са предприети за гарантиране здравето на населението във връзка с завишеното съдържание на уран във водата в Хасково.

Въпросът е от голям обществен интерес и с този мотив те пратиха писмо до председателя на Народното събрание Димитър Главчев, с което настояват за изслушването, уточняват от БСП.

Групата народни представители припомнят, че директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" информира Регионалната здравна инспекция – Хасково и управителя на "ВиК" ЕООД – Хасково за наличие на завишено съдържание на естествен уран в мониторингов пункт за подземни води от националната система за мониторинг на околната среда ПС "Хасково-І".

Те подчертават, че Басейновата дирекция е препоръчала прекратяване или максимално ограничаване на ползването на водоизточника с цел ограничаване на риска на здравето на хората при консумация на вода за питейно-битови и промишлени цели.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: БСПУранХасково
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди "покръстването" на Хасковски регион имаше много саботажи там. Не бих се учудил радиацията да е в следствие на някой от тях. Българските турци, подтиквани от турските тайни служби какви ли не мизерии правеха тогава. Сега да си носят последиците.
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искат да преобразят България в Япония за супер кратко време - чрез радияцията! Има резон ама дали ще е бързо??!!
12
0
 
7
 
! Отговори
Божи, пази Българите преди 6 години
Уранът е изключително токсичен елемент, който се натрупва в бъбреците, черния дроб, дълака и жлъчката на човек. Човешкото тяло може да се справи с определено количество, но ако се предозира настъпват необратими последствия. И как тези експерти, обясняват, че уж уранът не бил опасен е направо престъпление. Това е умишлено премълчаване, което е чиста форма на Геноцид! Нещо подобно на 1986 г. само, че в пъти по-опасно!!!
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази вода се ползва от 40 години и съм сигурен, че преди 40 години по времето на безогледното сондиране по нивите уранът в питейната вода е бил в пъти повече от сега. Спомням си че "сондьорите" имаха право да сондират на всякъде без да се интересуват от собствеността на терена. Свидетел съм как една житна нива , месец преди жътвата беше налазена с тежка техника и бяха пробити десетки сондажи през 20-30 метра. Раздухването на този въпрос днес само поражда увереност че това е необходимо на някого.
10
0
 
4
 
! Отговори
Шерлок преди 6 години
Анализирайки к,во става, май това е подготвено за някакво ново правителство, което не се получи. Сега работата се смарангяса. Има виновен,но няма доказателства. А иначе онзи ден на задръстванията тия от Хасково бяхаа най голямите палавници. Абе урана си е уран.
9
3
 
6
 
! Отговори
А бсп да каже преди 6 години
за замърсяванията по време на управлението и, под името БКП, когато се добиваше уран за бомбите на СССР. От показаната по ТВ географска карта за добива на уран в недалечно минало се видя, че на юг от Стара планина, половин България е била в много рисково положение, но инфо няма!
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
''Нека да кажат за бирата Астика..''****************За бирата няма страшно при ферментацията урана се разгражда на у.рина и вода.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С този уран скоро в България няма да останат хора, после е лесна.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аре сгига бе, та това си е направо минерална вода и пак недоволни. Монтанчани от 30 години пият чист арсен, а да сте чули някакви оплаквания? Чак по- миналата година, когато им сменяха тръбите и изсипваха в насипа уранова руда от Смоляновци малко се поопънаха и туй то.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като нищо може да се окаже че урана е пуснат нарочно от голяма бутилираща фирма на вода.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе активното унищожение на българите продължава с пълна сила!Това си един вид геноцид от страна на държавата,след като във водата е открит уран,а информацията за това се крие с месеци!
3
2
 
5
 
! Отговори
Таско Педераско преди 6 години
Ами да се направи АЕЦ с руски реактори.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За водата на Хасково разбрахме. Нека да кажат за бирата Астика и Каменица.
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой да не е започнал нелегален добив на уран от запечатаните мини? В нашата родна *** нищо не би ме учудило.