Танкове, БТР-и, УАЗ-ки, цели казарми... за продан на тезгяха на МО

Военните продали имоти колкото за цял град за последните 10 г.
Обновена: 21 апр 2017 07:12 | 21 апр 2017 07:07,
78
Танкове, БТР-и, УАЗ-ки, цели казарми... за продан на тезгяха на МО
Т-55. Снимка: Reuters

Министерството на отбраната е разпродало през последните 10 години изоставени казарми и други пустеещи имоти с площ поне колкото град като Мелник. Това става ясно от справка на ведомството, предоставена на "Монитор".

От 2008 година насам са били реализирани на пазара 132 освободени войскови терена с площ близо 5400 дка, което се равнява на 5,4 кв. км и почти достига размера на най-малкия град у нас.

В допълнение са били намерени купувачи на още 391 имота с отпаднала необходимост, които представляват подблокови пространства и части от жилищния фонд на МО.

Приходите от продажбата на всички общо 523 имота за посочения период са надхвърлили 73,3 млн. лв., като средствата са отишли в държавния бюджет.

Най-голяма сума е била прибрана за апетитен терен до морето – в местността "Кокалу" в Несебър. Търгът за него е бил проведен в края на 2014 година, като купувачът е броил 4 980 500 лв. за малко над 114 дка със сграда от 27 кв. м. Най-евтино пък е бил продаден малък терен от 206 кв. м в радомирското село Жедна - за 505 лв.

Наред с продадените армейски терени с отпаднала необходимост има и такива, които са били предоставени безвъзмездно на ведомства и общини след решение на МС. От 2000 година до момента по тази процедура са били отнети на МО 454 имота, като 196 от тях са били предоставени на общини, 174 - на ведомства, и 84 - на областни управители.

Прехвърлянето на такива терени към общините става под условие – нямат право да ги продават, заменят или даряват, както и да учредяват право на строеж, освен за обекти от обществена значимост и за приоритетни инвеститорски проекти.

В същото време родната армия е припечелила близо 120 млн. лв. от продажбата на грохнала бойна техника, като приходите са реализирани в периода от 2009 година до момента.

Продадени са били около 1000 броя бойна техника, от които най-много са артилерийските системи – 600. Още 245 танка Т-55 и Т-72 също са намерили купувачи през годините, както и над 130 бронетранспортьори, разузнавателни машини, многоцелеви транспортьори, бойни машини за пехотата.

От 2009 година досега са били продадени и 3830 броя стара и излишна автомобилна техника, като приходите от това са били над 12 млн. лв. Леките коли, от които МО и армията са се отървали, са с марки ВАЗ, УАЗ, "Ниса", "Рено" и "Шевролет".

202 автомата с отпаднала необходимост за армията и структурите й също са били извадени на тезгяха и са реализирани през този период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 22 Над 560 бойни летателни еденици . Плюс над 200 бойни хеликаптера . Анадъмму ?
50
26
 
2
 
! Отговори
Military преди 6 години
За скрап трябва да заминат тия стари железа. Имаме си защита от НАТО за какво са ни? God bless America!
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
DARJAVATA E OBIAVENA ZA PRODAN OTDAVNA, AMA KUPUVA4I NE SE NAMIRAT......
48
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Krom 1 ДА *** СИ ина4е щеше да станеш нещо пове4е от руски *** --да не мислиш 4е бамбустанците дето се избиват в разните конфликти могат да се справят с по сложно Оръжие 2 Друг тип копува4и са разни бедни режими - обикновено и на зор От тях пари не можеш да вземеш Примерно русия нищо няма да полу4и от Асад 3
47
0
 
15
 
! Отговори
Да преди 6 години
то лошо няма да се продава ненужното и рухналата бойна техника, но трябва да се закупува нова, а не парите да потъват безвъзвратно в нечий джоб.
46
0
 
8
 
! Отговори
От 37 до 59 преди 6 години
Никъде в написаното от мен не съм споменавал за западна техника. И независимо дали ти се харесва, през 80-те основните грижи в казармата бяха насочени към техниката, а не към хората.Освен това, чието и да е производството на камион/танк/трактор и още какво се сетиш, ако той се припалва по 1-2 пъти годишно, само за да се изкара и вкара отново някъде, колкото и да се боядисва, обслужва и т.н., след 30 г. седене по-скоро го брой за тотална щета. А повечето от въпросните Праги бяха от края на 50-те
45
3
 
11
 
! Отговори
Krom преди 6 години
До Анонимен 33 - аз ли съм *** бе, смот.аняк? Я ми кажи какво изнасяме? АК, РПГ-7, ЗУ, мини за ГРАД ...? Къде ни е високо-технологичното оръжие бе, каиш? Старите съветски лицензи няма вечно да те топлят. Днес това не става за друго, освен за Хамас и палестинските територии. С АК ли ще унищожаваш съвременни танкове или с РПГ? За самолети, дронове и хеликоптери въобще не говорим. Това, че слугуваме на Америка изнасяйки за всякакви "борци" за Сирийски свободи ли ни прави големи?
44
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Do #37: Тази зима,когато се развихриха големите снежни виелици в Североизточна България,прехвалената западна,съвременна техника за снегопочистване,закъса и хептен спря!Положението го спаси "допотопната",от 60-те години на миналия век руска техника,докарана от военноморската база във Варна!Това,за сведение на тези,дето плюят по старата руска техника и са се прехласнали по западния ***,който ни продават нашите "приятели".Така е и с разпадащите се западни таратайки н-та употреба!
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Шоп Как къде ? Най -много отново за ИДИЛ ! Гарантирано от ГЕРБ.
42
1
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Единствено ме притеснява къде са отишли 202 автомата с "отпаднала необходимост".
41
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата тая купчина евтина железария е произвеждана на принципа "Женските пак ще народят", който винаги е бил мото на руската армия. Те са имали по 8 деца в семейство и като стане войната, нищо не им коства да ги натъпчат в консервните си банки и да ги хвърлят в битка като слама в печката. Един най-смотан хеликоптер с 20 мм оръдеен контейнер за 15 мин може да надупчи цял батальон, без почти никакъв риск. Мислете как да сме по-силни от сърбите, защото от там ще дойде следващата опасност
40
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продавайте! Това беше плана на САЩ и го постигнаха. България да бъде само една територия, където да си слагат бази. Вече без НАТО сме тотално и абсолютно голи. Зависимост 100% от тях. Даже не плащат и наеми за базите си. Това искаха и това постигнаха. А за тези които се радват и ръкопляскат като гледат как чужди страни се разполагат със земята им, мога само да ви кажа че сте едни нещастници с робско мислене и че ще ревете като си изгубите тотално страната. Ако вече не е изгубена.
39
4
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
245 танка Т-55 и Т-72 също са намерили купувачи през годините, както и над 130 бронетранспортьори--------------От 245 танка, 220 са били Т-55 - от тях нищо не става, освен да ги закопаеш за някъде за ДОТ. От продадените БТР - 90 % са стари бензинови бракми, които никой никога няма да запали или да се качи в тях да воюва. Да тръгнеш на бой с такава консерва, все едно си подписваш смъртната присъдя. По-безопасно е да притичваш от дърво на дърво.
38
4
 
10
 
! Отговори
9К51 преди 6 години
До анонимния .. хубаво е човек когато пише, преди това и да прочете и понаучи нещо , а не да ръси глупости .... вие *** явно декламирате спуснатите ви опорни точки, но истината е такава ... натовци нищо не направиха да защитят Кипър и страната вече над 30 г. е разделена, да не говорим, че периодично Турция и Гърция са пред война и само намесата на чичо Сам спасява положението ... до кога не се знае ..
37
13
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
До 9К51пример Кипър------------- Пример Кипър ли? Че какъв е тоя Кипър? Кипър винаги е бил турски и натовски. Има и малко гърци, на които е дадена автономия.
36
5
 
14
 
! Отговори
popa преди 6 години
Унищожението на Българската Армия приключи успешно !
35
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Колко ли от това оръжие е било подарено на ИДИЛ от ГЕРБерите . Само снарядите за БМ-21 бяха 12 000 . Колко ли ,,продали ,,колко ли са подарили ?
34
5
 
18
 
! Отговори
9К51 преди 6 години
Такъв разгром на армията ни не е имало дори след Ньойския договор .... всичко е унищожено /продадено на безценица/- военна техника, инфраструктура, боеприпаси ... и сега може само да се молим комшиите да не решат да се поразходят из България. Разтягат се едни "локуми" по медиите за чл. 5 от устава на НАТО ... натовци няма да си мръднат пръста и ще ни оставят на произвола на съдбата .. пример Кипър ... е разбира се ще има раздувки по медиите как осъждат евентуалната агресия и толкоз!!!!
33
3
 
3
 
! Отговори
И аз в лютеницата преди 6 години
Докато спорим безсмислено колко са били самолетите, танковете и прочие, нека обърнем внимание и на нещо ежедневно. Почти всеки и виждал зарязано пред дома си старо МПС. Знаете какво са му сторили годините, времето и безхаберието. А някога е било чисто ново.Ето и нещо лично: през 85/86 бях в Севлиево. Имаше към 300 камиона, както и около стотина Т-34. Грижехме се за тях като за писани яйца. Зимата ни дигнаха ни по тревога, сещате се защо, и от всичките Праги, едва 1/2 успяха да изпълзят до плаца
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди години американците ни подариха стари армейски шевролети сега чиновниците продават подареното ... и после защо няма армиявсички чиновници са за затвора