Радев влязъл в роля, която не била присъща на президент

Опитал доста остро да влияе на служебния кабинет
54
Радев влязъл в роля, която не била присъща на президент
Снимка: МВнР

Ексвъншният министър Даниел Митов разкритикува президента Румен Радев заради опитите да се промени законодателството, така че да се забрани гласуването в чужбина на български избори.

Предложението за въвеждането на уседналостта беше публикувано на сайта на правосъдното министерство, но чиновникът, който го беше пуснал за обществено обсъждане обвини президенството за авторството на нормативните промени.

Още по темата

Според Митов явно държавният глава Румен Радев до голяма степен е влязъл в роля, която не е присъща на един президент по Конституция.

"Не биваше толкова остро да се опитва да влияе на кабинета. Има новоизбран парламент, ще си избере правителство, което легитимно избраното, което трябва да върви в посока на определени решения", категоричен беше Митов пред bTV.

Според него трябва да се реши въпросът с гласуването зад граница, но не така крайно със забрана за глусавене зад граница.

Бившият дипломат №1 смята също, че има опити за влияние на други страни и те трябва да бъдат ограничавани от институциите.

Даниел Митов заяви, че с него не са водени разговори да бъде министър отново, макар че преговорите за за правителство се водят все още.

"Бях министър в много тежки времена, едни от най-тежките за последните 25 години", призна той и като пример посочи анексията на Крим, дестабилизацията на Източна Украйна, сирийската криза, бежанската вълна.

"Не мисля, че с премиера Бойко Борисов сме се разминавали драматично, той понякога артикулира нещата по-различно, но външният министър е длъжен да стои на ясни и твърди позиции”,  отбеляза Митов.

Той изрази готовност да помага на всеки бъдещ външен министър, като отбеляза, че е в добри отношения със спряганите за поста Ради Найденов, който е настоящ служебен външен министър, и Димитър Абаджиев.

Според него българското служебно правителство много се е забавило с отговора във връзка с европейската процедура по отношение на "Газпром" и може да изпуснем сроковете. По думите му така страната ни няма да може да си защити интереса и да предоговори цените на газа.

"Разбирам също, че вече много бързо са взели решение, ако ми е вярна информацията, за това какъв тип изтребител да бъде купен. Това не е работа на служебен кабинет или на президента. Това е работа на бъдещото правителство”, подчерта Митов.

Според него формулата „служебен кабинет” е изчерпана и спокойно може правителство, което е легитимно избрано, да организира избори.

По думите на бившия министър в отношенията на България и Турция е имало момент на ескалация, който беше излишен.

"Референдумът в Турция беше до голяма степен катализатор на говорене, което в Европа не желаем да виждаме. Това говорене беше мобилизационно около референдума, за да се вдигне избирателната активност", смята той.
Референдумът в Турция демонтира държавата на Ататюрк, онази република, която имахме до момента и нейните принципи, подчерта още Даниел Митов.

Той прогнозира, че отношенията между ЕС и Турция ще се фокусират върху миграционните потоци, борбата с тероризма и икономическото развитие. Дали кандидатстването за членство на Турция в ЕС ще остане на масата или не, е решение, което предстои да видим, смята бившият министър.

Според него има рискове за България, които все още не са се превърнали в опасности, но българската държава е длъжна да предприеме всички мерки, за да минимизира тези рискове както на национално, така и на европейско ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нинова се определи като твърда опозиция и отказа да участва във властта и затова мутрата се опитва да я смаже чрез контролираните от него медии.Ако беше приела да стане председател на НС нямаше да има такава атака срещу нея.Всъщност тактиката на Борисов да вкара всички около казанът с мед,но той да раздава дажбите е много правилна.
26
12
 
7
 
! Отговори
todor преди 6 години
НИКАКВИ СЛУЖЕБНИ МИНИСТРИ В НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ. ИЗБРАХМЕ СИ ПРАВИТЕЛСТВО ТО ДА СИ НАЗНАЧИ МИНИСТРИ И ЗАМ МИНИСТРИ СТИГА КАЛИНКИ НА ПРЕЗИДЕНТА В НОВАТА ВЛАСТ. ВЪН.
25
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този е безродник. Като Борисов и Плевнелиев.
24
17
 
11
 
! Отговори
тъжен факт за Радев преди 6 години
Президентът и това непрофесионално назначено от него правителство не се справят с текущите проблеми. Представяте ли си колко още бакии ще забъркат тези некадърници и президента, ако не се създаде бързо нормално правителство...
23
8
 
17
 
! Отговори
Край преди 6 години
Мойте коментари за Тръмп имат подобно значение. Господин Митов ти си никой. Голямо никой. *** едва ти запомнила името.
22
9
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До Анонимен"СТРАНДЖА, ЩО НЕ ГО ПРЕДЛОЖАТ НА ТЕБЕ ТОЗИ ПОСТ?"...---------------------------------------------------------------------------------------------------Веднага ще освободя Крим, Донбас и Луганск... - и ще депортирам *** от България...
21
3
 
9
 
! Отговори
СТИГА... преди 6 години
СТИГА СТЕ СЕ ПРАВИЛИ НА ЗНАЕЩИ ВИЕ В КАКВА РОЛЯ ВЛИЗАТЕ В МОМЕНТА???? ОТ ЗЛОБА НЕЗНАЕТЕ КАКВО ГОВОРИТЕ ПИСНА НИ ОТ МНОГОЗНАЙКОВЦИ
20
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След кратка пауза агентът на ЦРУ Митов се появи в "независимата" бТВ и започна да критикува българският президент.Самият факт,че тази медия дава трибуна на подобни хора е показателен.В същото време по другата телевизия дето хич не е на Бойко и хич няма цензура вървеше задушевен разговор на Цолова с един дето бил президент,а преди това ирландска пастирка.И той критикуваше президента Радев.Очевидно течеше някакво активно мероприятие по всички медии.А всички се занимават с БСП и Нинова.
19
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кашика е свикнал да командва ама барем си беше прочел правомощията
18
2
 
14
 
! Отговори
мангал преди 6 години
с тоз *** докога ще ни занимавате?
17
2
 
18
 
! Отговори
Рачко преди 6 години
Не съм съгласен някой , който живее от години в чужбина да определя кой да ме управлява. Законът трябва да се промени -*** и турци с купени гласове изкривяват изборите.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СТРАНДЖА, ЩО НЕ ГО ПРЕДЛОЖАТ НА ТЕБЕ ТОЗИ ПОСТ?
15
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този фелдфебел още не е излязъл от казармата
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЗИ КОГА СТАНА КАЛАЙДЖИЯ, КОГА МУ ПОЧЕРНЯ ***?
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плевньо не зависимият, как хвалеше и четкаше Борисов по Нова.А оня къдравият *** едва ли не каза, че Радев трябва да си мълчи и да връчва ордени само и да не се бута пред Бойко.
12
9
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
На Митов много ще подхожда поста Генерален Секретар на НАТО...
11
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма вече безалтернативното слагачество на РП и ББ пред чужденците,преди всичко от запад и US. Колкото и да говорите против Радев, хората ви казаха, че не ви искат,особено пък теб Митов, стига си продължавал да се натискаш на ББ, няма да те сложи пак за министър, има други гладни и алчни около него от герп
10
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ме занимавате с разни бивши не знам си какви и с какво право те ще ми критикуват президента? Защо не интервюирате президента, а давате думата на доказали, че не могат нищо да свършат политически трупове? Те виждат само каквото им изнася и за каквото им се плаща.
9
7
 
27
 
! Отговори
Ханко преди 6 години
Референдум за президентска република - Радев да управлява , а малкото останали фенове на тиквите да мрънкат , колкото си искат .. Казах!
8
15
 
8
 
! Отговори
do 4 преди 6 години
В чужбина съм излизал само на екскурзия и също смятам така! Тук има само роми, престъпници и пенсионери!