Завъртане: Радев дава, патриотите предлагат, Борисов решава

Президентът започва консултациите за нов кабинет на фона на преговори за министри
Обновена: 24 апр 2017 07:01 | 24 апр 2017 07:00,
67
Завъртане: Радев дава, патриотите предлагат, Борисов решава
Снимка: архив "Булфото"

Президентът Румен Радев завърта днес рулетката за ново правителство. Държавният глава стартира консултациите с партиите в парламента преди да връчи на най-голямата мандата за съставяне на кабинет.

Днес Радев ще приеме по-малките формации – "Воля", ДПС и "Обединени патриоти". Утре разговорите ще бъдат с двете големи – БСП и ГЕРБ.

Очакванията са в сряда Бойко Борисов да получи мандата за съставяне на правителство. Той ще има седмица, за да го изпълни. Така на 3 май, следващата сряда, той трябва да представи състава на кабинета си, а на 4 май да поеме отново властта.

Още по темата
Междувременно преговорите за състава на новото правителство продължават с пълна сила. Лидерите на патриотите са съставили списък с по няколко имена за министри в ресорите, които ще вземат, а последната дума кой да бъде титуляр, ще бъде на Бойко Борисов.  

За това са се договорили ГЕРБ и патриотите при преговорите за съставяне на правителство, пише "24 часа".
Обсъжда се и вариантът Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров да предложат по един зам.-министър във всяко министерство.

И вчера ГЕРБ повтори, че ще запази за себе си образованието и финансите. Ясно е, че финансите ще бъдат отново за Владислав Горанов. Участието му в преговорите за съставяне на кабинет "Борисов 3" породи очакването той да е и вицепремиер.

Цецка Цачева ще получи пост, който отговаря на нейната висока компетентност, обяви в неделя зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той нито потвърди, нито отрече очакванията бившата шефка на парламента да стане министър на правосъдието.

Все още няма и яснота дали лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов ще е вицепремиер, или ще е военен министър, както и дали Валери Симеонов ще е министър на енергетиката.

По-вероятно е енергетиката да остане при ГЕРБ, а Министерство на икономиката да отиде при патриотите.
Бившата депутатка Султанка Петрова е предложена за зам.-министър на труда и социалната политика.

Все още няма яснота кой ще е външен министър. Според някои от информациите дипломацията щяла да бъде поверена на човек, който вече е бил министър, но не на външните работи. Така от сметките вероятно ще отпадне спряганият за поста служебен външен министър Ради Найденов.

Сигурни министри в "Борисов 3" са Томислав Дончев, Владислав Горанов, Ивайло Московски, Екатерина Захариева.

Здравето може да е за шефа на Александровска болница доц. д-р Костадин Ангелов.

В зависимост от развитието на преговорите с патриотите ще се разпределят другите министерства.

Вежди Рашидов обяви, че е готов пак за министър на културата. Патриотите обаче искат поста за Славчо Атанасов от ВМРО или за Петър Николов от "Атака".

Аналогична е и ситуацията с министерството на земеделието. Десислава Танева, която бе титуляр в предишното правителство на Борисов, ще става майка след четири месеца и това очаквано събитие може да е повод да не получи отново министерски пост.

Няма сигурен фаворит нито за МВР, нито за социалното министерство.

Знае се единствено, че Борисов ще има четирима вицепремиери - по двама от ГЕРБ и патриотите. Идеята е, отново както в началото на "Борисов 2", вицепремиерите да не оглавяват министерства, за да не фаворизират един от ресорите си. Така реално искането на патриотите да имат 4 министри ще бъде изпълнено по формулата 2-ма вицепремиери плюс 2-ма министри

Решенията, върху които няма разписани политики в коалиционното споразумение, ще се вземат от Съвет на коалицията с по трима представители на ГЕРБ и патриотите. Това ще са Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Красимир Каракачанов, Валери Симеонов, Волен Сидеров. Шестото място може би ще е за Владислав Горанов.

Според него при липса на общо решение партньорите ще са свободни за конкретни теми да търсят и външна подкрепа в парламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
22
 
8
 
! Отговори
Успех на ГЕРБ преди 6 години
Браво на ГЕРБ! За единайсети пореден път разгромиха БСП в директни избори. Не като БСП, които всеки път се явяваха в коалиция с ДПС!
12
6
 
25
 
! Отговори
Малкия Скромен Иван преди 6 години
Тулупа от Банкя накрая ще свърши окъпан в катран, овалян в перушина и провесен на някой кестен до Народното събрание. Помнете ми думата!
11
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До bookwormМи то Радев е на власт в момента, не четеш ли статията?Защо не се оплачеш от него за това детенце малтретирано от БСП?
10
5
 
26
 
! Отговори
Вълев преди 6 години
Пеевски ще ни се види като детска приказка пред бъдещия кабинет и коалиция! Докъде стигнахме, в предния кабинет Яне Янев беше съветник на Борисов, а сега в управлението е Сидеров и Симеонов с "Козия рог"! Деградацията е пълна! Чудя се колко още ще стоя в България и какво още да чакам!
9
4
 
28
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Най-отвратителното управление на БЪЛГАРИЯ ще е това. Помнете ми думата !
8
4
 
21
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
Какви патриоти са тези? Големи *** са. Искат да печелят избори и да управляват самостоятелно, а всъщност не стават и за коалиционен партньор. Който им се е вързал, че са патриоти е чист ненормалник.
7
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия ще са най-много до ноември като започната да идват космическите сметки ! Зимата се очертава да бъде уникално гладна и мизерна!
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледайте парадокса, Синеонов във властта а телевизията му в опозиция! По цял ден облъчва зрителите си с рев за всякакви несправедливости :))))))
5
5
 
28
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 6 години
За мен тази коалиция е по - пошла и от тройната! Толкова ми е крининална, уговорена и задкулисна, че е нещо като Пеевски!
4
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На 4.5.2017 всички на площада да изместен крадливо те фалшификат при на избори и ортаците им лъжепатриоти, подменили вота на избирателите си.
3
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кабинета ще е почти същия като предния, само че вместо РБ сега ще има министри на ОП !И също като Реформаторите, по същия начин и ОП ще бъдат изхвърлени на ***, заради безпринципната коалиция с антибълг.партия Герб, заради лъжите и предателството към гласоподавателите!
2
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е най-смешното, корумпирано и крадливо правителство в цялата история на БГ.
1
5
 
23
 
! Отговори
За протестите! преди 6 години
Правете правителство, за да знаем кога да протестираме срещу:Високите цени на парно, ток, вода, билетче.Постановление 208 и Брюкселски Регламент.26 милиарда заеми.Спирането на Южен поток и Белене - няма да внасяме ток и газ от Турция.Липсата на бетонна ограда на границата.Отказът да повишат всички пенсии.Цената на винетките.Престъпна небрежност за повишените нива на уран, криене на информация от населението.Продължаване на концесията на ТЕЦ 1 и 3, държавното подпомагане на частни лица.