ДПС срещу 15/15: Да изтрием квадратче в бюлетината!

Движението подкрепя икономическата политика на ГЕРБ
Обновена: 25 апр 2017 10:28 | 25 апр 2017 10:28,
29
ДПС срещу 15/15: Да изтрием квадратче в бюлетината!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

ДПС предлага в изборната листа на всяка партия да отпада квадратчето с номера, който формацията е получила в интегралната бюлетина.

От движението ще внесат законодателни промени, с които ЦИК да бъде длъжна да заличава номера на кандидата, който съвпада с номера на партията. Така партията иска да пребори феноменът 15/15, при който кандидати на неизбираеми места стават депутати заради съвпадението на номера на партията в интегралната бюлетина и този на мястото им в листата.

ДПС е сред най-потърпевшите партии от феномена. Заради него и 44-ото Народно събрание се сдоби с първи независим депутат, Ангел Исаев, станал депутат заради деветото си място в бургаската листа. ДПС бе с 9 номер в бюлетината на парламентарните избори.

Още по темата
Ръководството на ДПС е водило предварителен разговор с всички "деветки" в листите преди изборите и те са обещали, че ако бъдат избрани, ще се откажат. Същото е направил и Ангел Исаев от Бургас, който обаче в крайна сметка реши да не напуска Народното събрание и заради когото Камен Костадинов подаде оставката си. Това припомни Йордан Цонев пред bTV.

Той отново призова за обединение на традиционните партии срещу формациите на националистите.

"201 депутати са от системни партии, 39 - националисти. Всички изолират националистите. Цяла Франция се обединява срещу Льо Пен", каза Цонев и разкритикува задаващата се у нас управленска формула.

Цонев цитира думите на Еманюел Маркон, който спечели първи тур на президентските избори във Франция и отива на балотаж с претендента на националистите Марин льо Пен: "С патриотизма на всички французи ще се борим с националистите на Франция." "Патриотизмът обединява, национализмът разделя. Въпреки председателството на ЕС, в Словакия изолираха крайните националисти. Председателството не е аргумент", каза Цонев.

Той обясни, че движението ще подкрепя закони, насочени към икономическото развитие и битката с бедността, но при гласувания, от които зависи съществуването на задаващото се правителство, ще са "против".

Според Цонев кабинетът "Борисов 3" няма да изкара пълен мандат, заради същата системна грешка на "Борисов 2", каквато според ДПС е участието на "Обединени патриоти" във властта.

"БСП е против икономическата политика на ГЕРБ - иска държавата да строи заводи. Ние подкрепяме икономическата политика на ГЕРБ, но сме против националистите", сложи разделителните линии в парламента Цонев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
18
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Да няма никакви номера в бюлетините.Бюлетините да се печата в различни варианти с произволно подреждане на партиите -за да няма пръчици,канапи и т.н.Дребна поправка,а реално се въвежда ценз за грамотност.
4
0
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Да няма никакви номера в бюлетините.Бюлетините да се печата в различни варианти с произволно подреждане на партиите -за да няма пръчици,канапи и т.н.Дребна поправка,а реално се въвежда ценз за грамотност.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Империята отвръща на удара
2
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ДПС е сред най-потърпевшите партии от феномена."Говори за интелектуалното ниво на избирателите им...
1
1
 
17
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Ааа не има много други по-важни закони в които има дупки и които не са пипнати, този изборен кодекс все го кърпите и все не ви изнася. Да не би да сме ви избрали да си правите само регламента по който се избират хрантутници. Нали сте говорили с деветките и те са ви обещали - ваш проблем че някой ви е излъгал - такива хора издигат - калпав материал.