ДПС срещу 15/15: Да изтрием квадратче в бюлетината!

Движението подкрепя икономическата политика на ГЕРБ
Обновена: 25 апр 2017 10:28 | 25 апр 2017 10:28,
29
ДПС срещу 15/15: Да изтрием квадратче в бюлетината!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

ДПС предлага в изборната листа на всяка партия да отпада квадратчето с номера, който формацията е получила в интегралната бюлетина.

От движението ще внесат законодателни промени, с които ЦИК да бъде длъжна да заличава номера на кандидата, който съвпада с номера на партията. Така партията иска да пребори феноменът 15/15, при който кандидати на неизбираеми места стават депутати заради съвпадението на номера на партията в интегралната бюлетина и този на мястото им в листата.

ДПС е сред най-потърпевшите партии от феномена. Заради него и 44-ото Народно събрание се сдоби с първи независим депутат, Ангел Исаев, станал депутат заради деветото си място в бургаската листа. ДПС бе с 9 номер в бюлетината на парламентарните избори.

Още по темата
Ръководството на ДПС е водило предварителен разговор с всички "деветки" в листите преди изборите и те са обещали, че ако бъдат избрани, ще се откажат. Същото е направил и Ангел Исаев от Бургас, който обаче в крайна сметка реши да не напуска Народното събрание и заради когото Камен Костадинов подаде оставката си. Това припомни Йордан Цонев пред bTV.

Той отново призова за обединение на традиционните партии срещу формациите на националистите.

"201 депутати са от системни партии, 39 - националисти. Всички изолират националистите. Цяла Франция се обединява срещу Льо Пен", каза Цонев и разкритикува задаващата се у нас управленска формула.

Цонев цитира думите на Еманюел Маркон, който спечели първи тур на президентските избори във Франция и отива на балотаж с претендента на националистите Марин льо Пен: "С патриотизма на всички французи ще се борим с националистите на Франция." "Патриотизмът обединява, национализмът разделя. Въпреки председателството на ЕС, в Словакия изолираха крайните националисти. Председателството не е аргумент", каза Цонев.

Той обясни, че движението ще подкрепя закони, насочени към икономическото развитие и битката с бедността, но при гласувания, от които зависи съществуването на задаващото се правителство, ще са "против".

Според Цонев кабинетът "Борисов 3" няма да изкара пълен мандат, заради същата системна грешка на "Борисов 2", каквато според ДПС е участието на "Обединени патриоти" във властта.

"БСП е против икономическата политика на ГЕРБ - иска държавата да строи заводи. Ние подкрепяме икономическата политика на ГЕРБ, но сме против националистите", сложи разделителните линии в парламента Цонев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз пък предлагам в квадратчето с номера на кандидата еднакъв с партийния номер да няма кандидат а да пише - неграмотен съм,така ще разберем колко платени избиратели има
24
0
 
1
 
! Отговори
Хех преди 6 години
До Хм22Хех, моля Ви да оттеглите Вашето предложение за премахване на номерата в бюлетините, че иначе току виж в парламента се намърда Дарт Вейдър, Снежанка (може и със седемте джуджета), Али Баба и 40- те разбойника вече и без друго отдавна са си депутати, и най- вече ме е страх от Сандокан с двата ножа да не стане депутат. Осъзнайте се моля Ви!
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
помощта за хората няма да дойде от нито една политическа партия. в магазина хлябът е еднакъв за всички, независимо кой какъв език говори. хората са тези, които трябва да вземат по една сопа и бой по тиквите - няма значение дали една партия е от марсианци или занзибарци - те не работят за хората, а само смучат от хората. и докато има 'нашите' и 'вашите', всички ще са все така гладни и озлобени. отделно, партии като дпс предизвикаха появата на такива като атака.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ей, хиляда врътки вместо да научат да броят до 15 :)..сигурно, като не могат да различат 8 от 6, ги пишат и далтонисти и им дават инвалидни пенсии за това :)
21
0
 
2
 
! Отговори
турчин преди 6 години
До тюркДост вече е в историята. Друг е проблема че ДПС не работи и не е в услуга на хората. Някой да посочи олигарх да помага на хора.
20
1
 
8
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Има елементарно решение на проблема-премахват се номерата на партиите в бюлетината!Ама тогава ДПС(и не само) хептен ще го закъса,ха-ха!Който е неграмотен-гори!Иначе депесарите са много забавни-предлагат се като ку.ви на околовръстното,май поогладняха малко?Само че лафовете им за "системност" не минават-всички помнят печалната участ на правилите коалиция с тях!Трудно вече някой ще им се върже....
19
0
 
2
 
! Отговори
,, преди 6 години
До Анонимен 18Божкеее, майката на Европа ще ставала ...
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО НЯКОЙНЕ СТАВА. ИНАЧЕ 300-ТЕ ХИЛЯДИ РОМЕИ, КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА ГЕРБ И 100 - ТЕ ХИЛЯДИ ЗА Марешки ЩЕ ОБЪРКАТ РАБОТАТА АКО ВЗЕМАТ ДА ПИШАТ ИМЕНА.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
К`ъв референдум, к`в народ.90 % не знаят какво е мажоритарен вот.Минала работа.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези квадратчета изиграха лоша шега на Цецка майката на нацията.От второ място я изстреляха на четвърто чак и сега чака Московски да стане министър, че да влезе в парламента.Макар, че някои я спрягат за еврокомисар.
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вашите избиратели са не грамотни, вие си им берете гайлето . Защо заради 20 хиляди "българи" , които не могат да четат и пишат на Български, трябва да се променят правилата за всички .
14
0
 
11
 
! Отговори
Интелектуалци преди 6 години
Дааа, преференциалният вот остро разобличава интелектуалната способност на избирателите.
13
4
 
2
 
! Отговори
тюрк преди 6 години
проблема на дпс ще бъде разрешен от дост.
12
1
 
12
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Защо ли боже господи ДПС са най- потърпевши от това? Ако в бюлетината няма номера, а се въведе правило избирателят да пише име и партия.... В каква прекрасна държава щяхме да живеем???!!!!!
11
1
 
6
 
! Отговори
Грую преди 6 години
А не може ли 15/15 да се брои за невалидна бюлетина? Нещо като скрит образователен ценз :)
10
0
 
5
 
! Отговори
! преди 6 години
Да приемат референдума и това квадратче от само себе си се обезсмисля
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са рисковете на професията,sori,нали искахте честни избори,а сега карате хората да избират когото вие искате.Не може така.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тия нема угодия, после ще ревнат ако им се падне 1-ви номер и заличат водачите на листите.
7
0
 
10
 
! Отговори
Aнонимен преди 6 години
Национален ПРОТЕСТ срещу безобразиата в България Да пратим измамниците където им е мястото! 04.05.2017г.ТИ РЕШАВАШ!
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви листи, какви номера в тях? Нали имаше референдум и народа реши - мажоритарни избори. Там има само по един кандидат от партия.