Герджиков се радва: Развиваме се в ЕС, доходите ни вървят нагоре

Младите едва ли осъзнават какво е да няма война, каза Сакскобургготски
107
Герджиков се радва: Развиваме се в ЕС, доходите ни вървят нагоре
Снимка: БТА

Европейският съюз е пример за човечеството, чест е да живеем в него, заяви служебният премиер Огнян Герджиков по време на международната конференция "Накъде отива Европа: Глобализъм срещу популизъм" в София.

С форума се отбелязват 10 години от членството на България в ЕС и 90 години от основаването на Паневропейското движение в България, предаде БТА.

Герджиков посочи, че първата голяма европейска поука, крайъгълният камък на ЕС е мирът и опазването му, възможността да измерваме живота си с часовник и задачи за решаване, да имаме мечти, да възпитаваме децата си в оптимизъм, да градим патриотизма си върху зачитане на другия и общото.

Той определи подписването на договора за присъединяване на България към ЕС като исторически успех за страната ни. Герджиков отбеляза, че нашата Европа и нашата България днес са различни отпреди 12 години, отпреди осем години и дори отпреди три години.

"Страната ни се развива, икономиката ни прогресира, доходите вървят нагоре, демократичният ни опит е факт, имаме младо поколение, родено след времето на желязната завеса", коментира премиерът.

Може да не сме винаги доволни от ежедневието си, да се ядосваме на държавата си, но да не забравяме, че за много страни по света ние днес сме мечта заради свободата и правата, заради демокрацията и общите стандарти, заради партньорството в сферата на сигурността, образованието, правосъдието, законотворчеството, заради гаранциите за опазване на природата, заради общия пазар, каза Огнян Герджиков.

Вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че Европа не е даденост веднъж завинаги. Трябва да се борим за нея, да върнем ценностите и личностите, никога да не забравяме, че Европа е не просто съюз, а човешкото обещание за мир, просперитет и свобода, коментира Йотова.

Тя посочи, че най-добрата стратегия срещу популизма са работещите решения и можем да ги дадем само заедно. Йотова отбеляза, че темата днес вече не е мястото на една или друга държава в ЕС, а как продължаваме ЕС и допълни, че за нашата страна оптимистите за бъдещето на ЕС са много, само 13 на сто са песимисти.

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски също е на мнение, че Европа не може да бъде приета като даденост, а трябва всички да допринасяме да се утвърди тази идея. Има недоволни, има хора, които се опитват по линията на популизма да се изказват, но младите едва ли могат да осъзнаят какво е да няма война в Европа, това е нещо неоценимо, коментира той.

Може би ни липсва национална кауза и може тя да е да сме пълноценни и полезни, с желанието да допринесем за консолидацията на този проект, да може от една страна да се модернизираме, но от друга да подкрепим тази сграда, тази идея, каза Сакскобургготски. Независимо от скоростите, за които толкова се говори, не е въпрос скоростта, въпросът е идеята, подчерта той.

Петър Стоянов, президент на България в периода 1997 - 2001, отбеляза, че европейската принадлежност на България е част от идеите още на българското възраждане и не е политическа приумица на група хора, които са решили след излизането на страната ни от Съветския съюз да й намерят друго място. Според него дебатът за бъдещето на Европа трябва да продължи, а България да е активен участник в него.

Да, Европа е изправена пред много предизвикателства, дори може да се говори за кризи, въпросът е дали кризата, пред която е изправена Европа, е институционална или екзистенциална, коментира Стоянов. Той смята, че Европа не е изчерпала своя цивилизационен потеницал, а има какво още да даде на света. Основното според него е необходимостта от лидерство. Съдбата на Европа е да бъде обединена, заяви той.

Президентът на "Пан Европа - България" Гергана Паси припомни ролята на проф. Иван Шишманов, учредил паневропейското движение, и отбеляза, че той може да е повод за самочувствие на всеки от нас. Тя информира, че днес от името на "ПанЕвропа" се учредява награда за европейски принос, а в състава на журито са двама български президенти - Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, както и представители на медиите и на академичните среди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
21
 
! Отговори
Путч-2 преди 6 години
Теа лъжат като дърти Роми в тоа Парламент , само Путч заслужават нищо друго
19
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, хора!Може ли да сме такива???Да им четем простотиите и единственото, което правим само да пишем пред компа?!?
18
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странно, моите доходи не са се вдигали от 3 години. Явно на някой се вдигат, на други падат. А като решиш, че ти трябва нов хладилник и ти иде да се застреляш, защото знаеш, че ще трябва да го изгладуваш. Но депутати и министри нямат този проблем - на тях всичко им го плащаме ние.
17
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия май живеят в паралелна Вселена!
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако назначат кралев футбола ни ще пропадне хептен човек които разсипа отбори нее човек тои нехае за спорта
15
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТЕХНИТЕ доходи може и да нарастват. А Гергана Паси да си завре изказването. някъде.
14
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много се лъжеш, че има голяма разлика между България и коя да е държава в Африка. Гержиков само дразни с тия приказки. Все едно на един тежко болен непрекъснато да му говорят колко е добре. А гледам, че на герберските *** това е новата опорна точка.Това е издевателство и подигравка.
13
4
 
21
 
! Отговори
Циник преди 6 години
В същата подборка - 2.5 000 000 българи тънат в мизерия....а тук ГерджиковНеговите ( и тяхни ) доходи растат в геометрична прогресия - виж това го вярвам
12
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герджиков е прав само дето не споменава чии доходи нарастват....
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Два часа преди това в друга статия : 2.5 млн. българи живеят в тежки материални лишения...
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига глупости бе, Гержиков. НЕ се развиваме, а стържеме дъното на ЕС по доходи. Айде бегай дома да си взимаш големата пенсия.
9
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагаме да вземем тоягите!
8
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте някаква алтернатива на ЕС, щом е толкова зле.Къде ще живеем по-добре?Венецуела?Северна корея?..русийка?
7
4
 
24
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
За пореден път някой от властта говори глупости. Носят му едни доклади в които са споменати кое с колко процента се е увеличило и толкоз. Банките за поредна година отчитат рекорден ръст на печалбите си, ама заплатите на касиерките дали вървят пропорционално на горе ???Да не говорим че има градове като Кюстендил и Благоевград където ако си загубиш работата няма с какво да я смениш. А заплатите стоят замразени от 3-4 години.
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Недоволните отдолу - ВИЕ КАКВО ПРЕДЛАГАТЕ?
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТЕ ТЯХНИТЕ ДОХОДИ СИ ВЪРВЯТ БЪРЗО И СИГУРНО НАГОРЕ ЗА СМЕТКА НА РАЯТА ДЕТО СЕ ГЪРБИ ОТ РАБОТА ЧЕ ДА ГИ ИЗДЪРЖА ТЕЗ ТАРИКАТИ
4
4
 
24
 
! Отговори
само да питам преди 6 години
Кои доходи нагоре ? -вашите ли герджиков ? Нали щяхте да правите ревизия ? или срещу какво и колко приехте да се" филмирате" ?Срам ,Срам,Срам на старини !
3
3
 
26
 
! Отговори
бай Петко преди 6 години
Да, някои живеят, други съществуват !
2
4
 
27
 
! Отговори
смЕх преди 6 години
Пропуснал е само да уточни, че цените летят, а доходите пълзят поне за повечето иначе и двете се движат нагоре.
1
5
 
30
 
! Отговори
от преизподнята преди 6 години
Тези хора живеят в тяхната паралелна реалност, която няма нищо общо с нас! Лошото е, че си вярват и няма абсолютно никакъв шанс да погледнат надолу,към "низшето "общество! !!