Губим ли ролята си на транзитна на газ страна?

"Газпром" предлага промяна на входната точка за България
27 апр 2017 14:30,
96
Губим ли ролята си на транзитна на газ страна?
Снимка: архив, БулФото

Промяна на входната точка на газа за България е записана в предложението на "Газпром" по делото, водено от Европейската комисия за злоупотреба с господстващо положение на пазара в Централна и Източна Европа. Това съобщи служебният министър на енергетиката Николай Павлов по време на отчет на действията на служебния кабинет в областта на енергетиката.

Според него не е посочено при такъв вариант откъде ще идва газът за страната ни и какви ще бъдат транзитните такси. В допълнение промяната на входната точка може да означава и че България ще загуби ролята си на транзитна държава на Балканите.

Още по темата
В предложението на газовия гигант има неясноти и за промяната в цената, обясни още Павлов. Руското предложение предвижда цените да бъдат преразглеждани на всеки 2 години, а искането на българската страна ще бъде преразглеждането да става всяка година.

Като цяло предложенията ще освободят пазар. "Свободният пазар не означава по-ниски цени, а избор - на пакетни цени, доставчик", каза служебният министър.

По отношение на страната ни отварянето на пазара дава възможност за диверсификация на търговците, не на маршрутите, посочи още Павлов.

Още нещо притеснително в предложението на "Газпром" е търговци от Словакия, Полша и Унгария да имат достъп до входните точки на България, ползвани сега от "Газпром". Достъпът обаче няма да е реципрочен за бълтарски търговци, коментира още министърът.  Останалите ангажименти до голяма степен са вписани в договорите на българските дружества с "Газпром".

Представители на българските институции ще обсъдят своите притеснения с представители на Главна дирекция "Конкурентоспособност" на ЕК. Становищата по делото вече са подготвени и ще бъдат изпратени в срок, поясниха от енергийното министерство.

Павлов посочи още, че в Брюксел се върви към произнасяне по делото без финансова санкция за "Газпром" за тези нарушения. Това означава, че засегнатите страни няма да имат право на компенсации.

Делото на "Газпром" е едно от сериозните предизвикателства за енергийния сектор през следващите месеци, коментира Николай Павлов в заключение.  

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
13
 
11
 
! Отговори
далеч от чебурашките преди 6 години
До Неее500 мил. от транзит=руска партенка. Първо ще ни натоварят с няколко по 10 млрд. за изграждане и подхранване на столетницата+обръча от партиики и фирми. След това "стопанина" на тръбата ще бъде като Лукойл, оборотец яко, ама печалба минус! Дръжте си гнусния първанов шлем далеч от нормалните хора, красние ч0гуни!
58
15
 
23
 
! Отговори
заяк вампиров преди 6 години
нашите лоши управляващи загубиха Бургас-Александпрополис, АЕЦ Белене и Южен поток,завинаги настроиха Русия срещу нас, завинаги обрекоха България на бедност и беди, наизтребеление на народа ни и емигриране завинаги на младите хора.
57
2
 
8
 
! Отговори
до 61 преди 6 години
Ква тръбъ ша резнът украйнците, ти да неси болен нещу ?.
56
0
 
9
 
! Отговори
до 59 преди 6 години
Кога ще тръгнат по хъбъ тия ценности, ча ги убужавъм.
55
3
 
11
 
! Отговори
един там преди 6 години
Боко да се хваща по сериозно, да разработва нашите находища, за които толкова много ни говореше, че иначе, като спряхме ЮП, сега ще получаваме пак руска, ама пък за сметка на това европеизирана газ! Така де- тази газ като мине през толкова много европейски страни(Германия, Австрия, Унгария и т.н.) дали няма поне малко да се европеизира? Може би пък това да са целели нашите компетентни управители!
54
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ся като им резнат тръбата украинците и ще гледаме цирк :) като не предложиха на България добри цени ся ще тропат на Украйна 3 цени за транзит и ще им опрощава потреблението.
53
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супер удобна статия за троловете! Браво днес беге!
52
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Газувия хъб на Бпци ще се пълни с реформаторски евро- сороски атлантически ценности с посредничеството на недоразумението Плевналиев.
51
4
 
15
 
! Отговори
герб преди 6 години
ни прецакаха от всякъде с газта,с АЕЦ Белене....Турски поток ще ими,Северен поток 2 ще има,само през България нищо няма да има...Само вятър и мъгла...Ще прекупуваме руски газ от един куп държави,вместо директно да ни идва.После се чудим защо вървим към по зле и по зле...
50
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да получаваме газ от Северен поток? През колко държави ще премине и колко транзитни такси ще плащаме. И обратно. Ако имаше Южен поток, ние ще сме на кранчето и други ще (щяха) да ни плащат таксите. Ама нали си имаме мъдри ръководители, които изпълняват волята на "началниците" и собствените си интереси.
49
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудно газовия хъб, откъде ще се пълни с газ? О Турция няма да стане, защото самата тя ще бъде разпределител. От Румъния, не става, защото газопровода от Украйна ще пресъхне скоро.
48
2
 
10
 
! Отговори
до 54 преди 6 години
В кой квартал е тоя блок на Хан Аспарух ?.
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиквата каза че газ ще има от блока на хан Аспарух.
46
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА, УКРАЙНА СЪЩО ГУБИ ТАЗИ РОЛЯ
45
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споко бе момчета и евромомичета. Боко нали ще прави газов хъб и ще го пълно от Марс с газ.
44
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е защо да го направят руснаците, заради това, че Дянков и такива като него ги "пляска" ли? Заради това, че по цял ден се говори против Русия ли? Те ще си прокарат проводите където трябва и им е все тая защото се начисляват такси пренос върху газта, а тези такси ще ги платим аз и ти чрез сметките си и цената на продуктите.
43
0
 
15
 
! Отговори
до 45 преди 6 години
Социализма свърши отдавна. Сега и мама на тато без пари недава.
42
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не бъркам, транзита на газ през Украйна е договорен до края на 2019г. След това Русия не смята да сключва нов договор с Украйна поради причини известни на всички.Затова искаха да направят Южен поток и Северен поток 2. Но ние като истински демократи, не искахме да правим лошо на Украйна и господарите им от САЩ, та отказахме ЮП. Но пък ще се строи турски и СП2. Газ на нас идваше през Украйна и транзитирахме към Турция.От 2020г. ще сме крайна (зависима) точка, без транзитни такси ...Честито!
41
4
 
12
 
! Отговори
до 40 преди 6 години
Империята на злото е САЩ.
40
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма Бургас -Александропулис, няма Южен поток, няма Белене. Инвеститора види ли табела Р БЪЛГАРИЯ, за него това означава "Кръгово движение".