Губим ли ролята си на транзитна на газ страна?

"Газпром" предлага промяна на входната точка за България
27 апр 2017 14:30,
96
Губим ли ролята си на транзитна на газ страна?
Снимка: архив, БулФото

Промяна на входната точка на газа за България е записана в предложението на "Газпром" по делото, водено от Европейската комисия за злоупотреба с господстващо положение на пазара в Централна и Източна Европа. Това съобщи служебният министър на енергетиката Николай Павлов по време на отчет на действията на служебния кабинет в областта на енергетиката.

Според него не е посочено при такъв вариант откъде ще идва газът за страната ни и какви ще бъдат транзитните такси. В допълнение промяната на входната точка може да означава и че България ще загуби ролята си на транзитна държава на Балканите.

Още по темата
В предложението на газовия гигант има неясноти и за промяната в цената, обясни още Павлов. Руското предложение предвижда цените да бъдат преразглеждани на всеки 2 години, а искането на българската страна ще бъде преразглеждането да става всяка година.

Като цяло предложенията ще освободят пазар. "Свободният пазар не означава по-ниски цени, а избор - на пакетни цени, доставчик", каза служебният министър.

По отношение на страната ни отварянето на пазара дава възможност за диверсификация на търговците, не на маршрутите, посочи още Павлов.

Още нещо притеснително в предложението на "Газпром" е търговци от Словакия, Полша и Унгария да имат достъп до входните точки на България, ползвани сега от "Газпром". Достъпът обаче няма да е реципрочен за бълтарски търговци, коментира още министърът.  Останалите ангажименти до голяма степен са вписани в договорите на българските дружества с "Газпром".

Представители на българските институции ще обсъдят своите притеснения с представители на Главна дирекция "Конкурентоспособност" на ЕК. Становищата по делото вече са подготвени и ще бъдат изпратени в срок, поясниха от енергийното министерство.

Павлов посочи още, че в Брюксел се върви към произнасяне по делото без финансова санкция за "Газпром" за тези нарушения. Това означава, че засегнатите страни няма да имат право на компенсации.

Делото на "Газпром" е едно от сериозните предизвикателства за енергийния сектор през следващите месеци, коментира Николай Павлов в заключение.  

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като построят Турски поток, ще губим по 500 милиона транзитни такси, които досега вземахме от транзита през Украйна. А сега за тиквата, от трите най-дългото. Защото с Южен поток щяхме да получаваме милиарди транзитни такси. Все пак щяха да минават по 63 млрд куб. м газ, а не както сега по 11 млрд.
38
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 43Русия като много търгува да ни беше предложила безплатна газ за нашите малки нужди и да си кара тръбата. Идват тука ми се пазарът за 2% отгоре отдолу. Циганнни . Ние сме на центъра или плащат като хората или да си прекарват през космоса тръбата. Ние не сме им република да ни заповядват.
37
3
 
14
 
! Отговори
хахахаххаха преди 6 години
Глупости! Боко вече е направил хъб и е свързал външния си нужник в Банкя с него. Сега яде боб и подготвя първите доставки на газ към Европа. Освен това, американските ни братя ще ни пращат втечнен газ в кутийки от Кока Кола, за да ни помагат за хъба.
36
2
 
6
 
! Отговори
до 40 преди 6 години
Много недалновидно мнение. Русия търгува с цяла Европа с газ и е заинтересована най-много от това да пласира срещу Евра и Долари природните си ресурси, тя главно от това се издържа. Поради тази причина никога няма да посегнат на тръбопроводите си защото това ще е пагубно за тях, виж вече щом не са тук на наше земя могат да си правят каквото искат с нас.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е мода. Всички си спомняме къде бяхме и какво се случваше. За идеология даже няма смисъл да говорим то е очевидно, кои са на преднатали те страни и кои са изостаналите. Ако не си го проумял за 28 год ....Няма спасение за теб .
34
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам каква е тази мога в БГ през последните 28 години да се скача и плюва против Русия. Лошото е, че това се харесва на 50% от хората в тази страна и тях ги питам:Какво получихме от САЩ за тази наша политика. Една линейка не са ни дарили, нито един продънен самолет или каквото и да било др.
33
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 38Ай де не се вживявай толкова. 1 милиард лева за една държава са нищо. А си слагаш трън в гащите . Виждаш какво става с Украйна ? Утре се с караме с тях за цена и ще пратят армия да преговаря? Това не е САЩ а империята на злото, не го забравяй.
32
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руски измишльотини. През 6 месеца пускат слухове за края на света . Нито турски поток стана нито другите лъжи. Чакат си чин но да бъдат допуснати до ЕС,ако спрат да се пречат в Сирия. То с приказки не става трябва и действия. Ние не произвеждаме газ , зор нямаме .
31
2
 
17
 
! Отговори
Безродници да-българ преди 6 години
Питайте протестърските *** защо скачаха срещу Южен поток. Национални предатели, загубите сега ще са минимум 1 млрд. лева годишно! (180 млн. газопреносни такси за изнасяните 16 млрд. куб. м. за Турция и Гърция и още между 400 и 500 млн ЕВРО такси за 50 млрд куб м. износ за цяла Европа! Ако сме нормална държава вече да са вдигнати бесилките
30
1
 
17
 
! Отговори
Аз простият! преди 6 години
Чудя се кое е по добре? Да минават коридорите с газ през България, да си взимаме таксите и да сме фактор все пак заради тези коридори, или да получаваме същата газ но вече от Турция? Ако газта е Руска и преминава през нас ще сме зависими от Русия, но ще и взимаме по нещо от такси. Ако газопроводите преминат през Турция, ще сме зависими пак от Русия но и от Турция. Ще си плащаме транзитните такси на Турция вместо да влезнат в нашата хазна. Няма що велики са нашите ПОЛИТИЦИ!
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да твърде е възможно да получават комисионни от страните, през който ще премине в бъдеще газта. Ама хич няма да ме учуди и това от тези *** т.н. наши политици.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
губим! недоброто оба4е е 4е бб ще трябва да преговаря !ако тук не е русия е турция трябва да е ясно на всеки антируски настроен и малко да си смек4и позицията!!
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Струва ми се, че мечтите и желанията на нашите специалисти и управленци са руските газови коридори да заобикалят България, но Газпром да продължи да ни плаща тлъсти транзитни такси. Заслужават адмирации, че спират транзита, но запазват таксите.
26
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато си мравка и хапеш една мечка непрестанно, все някога мечката ще вземе да се почеша. Е.....Слабоумните наши политици не разбраха, че външна политика не се прави по такъв слугински начин. Не разбраха, че нито една силна страна не харесва такава приведена поза както Българи завзема особено през последните 10 години. Ако бяха политици нашите щяха да се добре и да получават както от Сащ, така и от ЕС, така и от Русия.
25
0
 
3
 
! Отговори
zeus преди 6 години
До Анонимен 25Десятък образно казано, но не ме разбра, простено ти е, токова ви е капацитета. От Турция газта няма ли да е пак руска ;)
24
5
 
20
 
! Отговори
До "Че каква&qu преди 6 години
Не, не сме били, но щяхме да бъдем за Румъния, Турция и Гърция, ако беше построен "лошия Южен поток". При 50% дял на БГ, Русия го строеше безплатно, и щяхме да получаваме 500 милиона лева от транзит. В момента отново ще внасяме "лошият руски газ".Само че от Турция. Демек ставаш зависим от от една страна и диктатор, които винаги са имали апетити в БГ.Любимият ви ББ ви направи зависими икономически от Турция, от която ще внасяме ток и газ. Забрави ли, че зимата просехме ток от Румъния и тя отказа
23
2
 
11
 
! Отговори
ЛЯВ преди 6 години
За какво и е на Русия България да е транзитираща страна. По какво се различава България от Украйна? Ще ше да стане от трън та на глог.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 26Ае вие пак живеете в някакъв си ваш измислен свят обаче... Я елате малкп в реалноста
21
1
 
1
 
! Отговори
маке преди 6 години
що за умен въпрос е заглавието
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Входна точка ни отзад ще е от Турция и Турция ще поиска Родопите и Южна Добруджа.