Губим ли ролята си на транзитна на газ страна?

"Газпром" предлага промяна на входната точка за България
27 апр 2017 14:30,
96
Губим ли ролята си на транзитна на газ страна?
Снимка: архив, БулФото

Промяна на входната точка на газа за България е записана в предложението на "Газпром" по делото, водено от Европейската комисия за злоупотреба с господстващо положение на пазара в Централна и Източна Европа. Това съобщи служебният министър на енергетиката Николай Павлов по време на отчет на действията на служебния кабинет в областта на енергетиката.

Според него не е посочено при такъв вариант откъде ще идва газът за страната ни и какви ще бъдат транзитните такси. В допълнение промяната на входната точка може да означава и че България ще загуби ролята си на транзитна държава на Балканите.

Още по темата
В предложението на газовия гигант има неясноти и за промяната в цената, обясни още Павлов. Руското предложение предвижда цените да бъдат преразглеждани на всеки 2 години, а искането на българската страна ще бъде преразглеждането да става всяка година.

Като цяло предложенията ще освободят пазар. "Свободният пазар не означава по-ниски цени, а избор - на пакетни цени, доставчик", каза служебният министър.

По отношение на страната ни отварянето на пазара дава възможност за диверсификация на търговците, не на маршрутите, посочи още Павлов.

Още нещо притеснително в предложението на "Газпром" е търговци от Словакия, Полша и Унгария да имат достъп до входните точки на България, ползвани сега от "Газпром". Достъпът обаче няма да е реципрочен за бълтарски търговци, коментира още министърът.  Останалите ангажименти до голяма степен са вписани в договорите на българските дружества с "Газпром".

Представители на българските институции ще обсъдят своите притеснения с представители на Главна дирекция "Конкурентоспособност" на ЕК. Становищата по делото вече са подготвени и ще бъдат изпратени в срок, поясниха от енергийното министерство.

Павлов посочи още, че в Брюксел се върви към произнасяне по делото без финансова санкция за "Газпром" за тези нарушения. Това означава, че засегнатите страни няма да имат право на компенсации.

Делото на "Газпром" е едно от сериозните предизвикателства за енергийния сектор през следващите месеци, коментира Николай Павлов в заключение.  

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗагубаПоследните 10г все губим,Ние губим, а БОКО и компания продават и печелят, нали за това си ги избрахте пак.
78
0
 
1
 
! Отговори
Загуба преди 6 години
Не знам но ско питате мен и тук падаха пари за държавата и това ще изгубим. Последните 10г все губим, последна дупка на Европа сме. Пък и работни места предпставяше и без тях оставаме. Както е тръгнало усещам как след още 10г ще има революция че народа няма да има какво да яде.
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така де- геограФската, че да не се хванеш за правописната грешка!
76
0
 
0
 
! Отговори
ЧЕРИ преди 6 години
До ShoppДрън, че пляс.За Сърбия тръбата от 1998г. минава през Румъния, а за Мекедония през нас.
75
0
 
3
 
! Отговори
един там преди 6 години
Щопе, ти скоро гледал ли си геогравската карта?Тръбите от Унгария за Сърбия, за по-напряко ще минат през България! Айде отиди се снимай!
74
2
 
5
 
! Отговори
един там преди 6 години
До анонимен 80,Ти статията ясно, че не си я чел/а, ама поне да беше прочел заглавието! За какво "кланяне" може да става дума в случая? Значи разни като тебе, плюят ежечасно и ежеминутно по руснаците. а сега се чудим откъде ни е дошло! Спокойно, ще има и още! Ще ни се сервират изненада след изненада и накрая България ще стане "бананова република с аутсорсинг", само че без банани!
73
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте се кланяли пред тези подли и гну.сни руснаци!! Бъдете българи и изгонете всичко руско от нашата страна, като започнем от Лукойл, Газпром и на джуджето партиите БСП и ДПС.
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръбите ще станат на скрап както имаше мрежа за поливане на нивите и всичко беше разграбено.
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и сега, както и преди - пременил се Илия, погледнал се - пак в тия! Старото положение, че и по-лошо! Много шум за нищо!
70
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако бяхте слушкали, ако се бяхте отнасяли уважително към големия брат, сега щяхте да получавате газ без пари, щяхте да имате джобове пълни с рубли, щяхте да се замеряте с пачки, щяхте да бъдете Армения на Балканите, ама като не вървите в правия път, сега хак да ви е лютото европейско робство.
69
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще е много здравословно за държавата след поредния "братски" номер и ние да си спомним за лукойл и данъците,които са забравили да плащат от много години.при всички положения,ще сме на плюс,ако имаме държавници,които милеят за народа и родината си,но......
68
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 2019-та ще можем и без какъвто и да е руски газ. *** ще е готов.
67
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност някой знае ли какво е спечелила България като от 50 години транзитира руска газ? Щото единственото което се знае със сигурност е че Булгартрансгаз, Булгаргаз а и самата България се намират в перманентно предфалитно състояние през всичките тези 50 години.
66
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Великият бистришки тигър нали откри залежи на газ в Черно море. :) Извън кръга на шегата, разбира се, че България с ГЕРБ и Плевнелиев загуби всичко но какво да се прави? Истински политик се става в университет, а не по стадионите в Банкя и с. Бистрица. Разбира се истински политик не се става и в академията на МВР.
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А добро утро!
64
3
 
11
 
! Отговори
ЛЯВ преди 6 години
май въобще не си в яас - не Украйна ще резне тръбите а Русия ще спре газа през Украйна 2019 г. и от къде България ще внася газ?
63
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BG E OBRE4ENA GIBEL... ZAKAKV GAZ GOVORITE.BLAGODARENIE NA RUSKITE MI6KI V BG NQMA GRAM NAPREDAK
62
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължавайте да плонжирате по повод и без повод в краката на Русия и Газпром и чакайте евтини и редовни доставки.
61
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новото гориво се казва ПРАД-НЯ и е разработено от научен колектив от Банкянската академия, с ръководител д-р Хонорис Кауза Мутрафонос Пожарникарос, негово превъзходителство, управителят на България - Боко Празната кратуна.
60
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как бе, нали Тиквата ви построи ХЪБ. Отивайте да купувата боб, слагайте го в тенджерите и започвайте да го пълните.