Радев: Самолет от рода на F-35 не можем да имаме!

Президентът наблюдава демонстрация на американския изтребител
Обновена: 28 апр 2017 18:54 | 28 апр 2017 18:45, Анисия Иванова
329

Снимка: БТА

Самолет от рода на американския F-35 скоро не можем да имаме. Това каза в авиобаза "Граф Игнатиево" президентът Румен Радев, който наблюдава демонстрация на военновъздушни способности, представени от екипажи и самолети на Военновъздушните сили на САЩ.

Днес бе демонстриран именно такъв самолет, който е най-ново поколение боен самолет, като специалното му покритие и форма го правят трудно откриваем за радарите, обясниха специалистите.

Според президента Румен Радев такъв самолет у нас не можем да имаме не само по финансови причини. "Дори България да има такава възможност, по-рано от 10-15 години не може да бъде включена в доставките на този самолет, тъй като производството на този тип самолети закъснява", поясни Румен Радев.

Днес на авиобаза "Граф Игнатиево" бе наблюдавана уникална по рода си демонстрация на военновъздушни способности на американския самолет F-35. Стелт-изтребителят е дебютирал преди 10 години. Първите F-35 са били прехвърлени в Европа на 15 април 2017, като са базирани в британската авиобаза "Лейкънхийд".

Осемте машини ще останат в Европа няколко седмици и ще участват в различни учения и тренировки със съюзнически ВВС.

"Граф Игнатиево" е третата база, където два самолета F-35 направиха демонстрации днес. Преди това те са били в авиобаза в Естония и в Англия, припомня "Фокус".

Процесът за избор на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС е разписан в пътната карта към проекта за инвестиционен разход, каза още Радев във връзка с процедурата за избор на нов многоцелеви самолет за нуждите на ВВС.

Президенът заяви, че поръчката за този самолет е приета с решение на Парламента от 2 юни 2016 година и добави, че министърът на отбраната от тогавашното правителство е разписал искането за предоставяне на офертата, в която ясно е описана методиката за избор – критерии, показатели и срокове.

"Това, което до момента е извършено, съгласно всички тези ясно разписани документи, е, че междуведомствената комисия е оценила всички представени оферти съгласно утвърдените критерии и показатели и ги е класирала. Това е военно-техническата експертиза по 3 основни групи критерии – оперативни, технически и времеви”, добави президентът. По думите му оттук нататък решение на правителството ще е дали ще приеме оценката и класирането от тази междуведомствена комисия, или ще излезе с друго политическо решение. Според Радев, ако ще има друго политическо решение то ще прегази военната експертиза. Тогава е редно те да излязат и да го кажат.

На демонстрациите днес присъства министърът на отбраната Стефан Янев и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командващият на трето командване на Военновъздушните сили на САЩ с отговорности в Европа и Африка, в Рамщайн, Германия, генерал-лейтенант Ричард Кларк и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 252 овт ПРОТОТИП без оръжие а ве4е и закрит проект Срещу реална МАСОВА серийна Машина а и фигури си имаше ама през д на джуджето трудно ги виждате
162
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 247 ако са като на с400 дето и той бе с 400 км а се оказаха жалките 30км не ми го хвали
161
3
 
4
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Ооо много съм подготвен. Ф-35 е най-провалния скъпоструващ псевдосамолет в историята на самолетостроенето. Имаше преди време статия в Popular Mechanics където в сравнение и бой между Ф-35 и стария Ф-16 - Ф35 губи от дъртака. Преди 2 месеца Тръмп подписа указ за оборудване на авианосци не с Ф-35 а с Ф18 - познайте защо. ХАХАХХА защо го докараха тоя летящ гроб да му се присмиваме и да се спукаме от смях. Да господин Радев ние не можем и не трябва да имаме такова златно летящо трабантче
160
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 248 за твой ужас Прави камбана на 100% руско мишле а после кобра и тогава Втора камбана на 74 % след това имелман и 9 поредни свредела с излизане от тях ))) НЕЩА който миг 29 и су 27 не могат Гледай щелия запис НЕ само одобреното от пияхдуристанската пропаганда
159
3
 
5
 
! Отговори
до 241 преди 6 години
Няма западен самолет да изпълнява подобни фигури! Само ф-15 може да прави подобие на кобра, но само той. А Еврофайтера го гледах на авиошоуто в Крумово преди 5 години, и не направи нито една фигура! За сметка на това Миг-29 ОВТ им скри топката на всичките!
158
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До реалностаТцъ, камбаната не може да я прави еврофайтъра, а кобрата я прави само до 74%, и по добре не се изказвай за неща които не разбираш и не са ти ясни.
157
4
 
4
 
! Отговори
до 239 преди 6 години
Каква сила бе! Един Миг-31 охранява по-голямо пространство от страната ни. Като има далекобойни ракети с далечина 400 километра. И съотвестващ радар. Я американците да се похвалят с нещо подобно. Тяхната най далекобойна ракета Ammraam има далечина от 120 километра. А това недоразумение на снимката има само 4.Като ги изстреля и трябва да се предава. Повече няма сила да ги носи. Руснака има по 12, за сравнение.
156
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ ще изнасяте де ще идете то като друго освен банани -нефт и газ + леки Жени не можете
155
0
 
2
 
! Отговори
Свидетел преди 6 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ,Що си написал "окупант" с две "к"?
154
3
 
5
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Хаххаха най-скъпоструващата летяща щайга-гробница. Президента ако се качи на един Миг-29 и ще ги свали сам всичките. Както беше казал един английски ли, испански ли министър - американците се опитват да ни продадът скутери по цената на кораби за които ги представят. По повод провалния псевдосамолет f-35. Тези таралясници сигурно и с Миг-21 лесно се свалят
153
1
 
2
 
! Отговори
ха ха ха преди 6 години
Те хубаво обяснили специалстите, че специалното му покритие и форма го правят трудно откриваем за радарите, но преди мисия трабва да пускат листовки над позициите на противника, че идва невидим самолет, да знаят, щото когато американците нападнаха Сърбия, сърбите не знаеха, че са невидими и стелтовете им със специални покрития падаха като зрели круши.
152
1
 
1
 
! Отговори
реалноста преди 6 години
До до 236 Еврофайтъра също изпълнява Кобра и Камбана при това една след друга НАПОМНЯМ ТИ су 27 прави само КОБРА а миг 29 само камбана А ПРИ ВСЕ ЩЕСЛАВЕНЕТО руско су 35 не сме го видели да изпълнява НИТО една от тях
151
0
 
2
 
! Отговори
Свидетел преди 6 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ 238Абе, клоун, ти руски знаеш ли?
150
1
 
1
 
! Отговори
реалноста преди 6 години
8+8 Грифона като добавим и 8 руски щайги миг 29 си е Бая сила спрямо сърбия дето няма нищо Летящо
149
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако тук наистина пишат руснаци а не някакъв кръжок от пенсионерски клуб ,,Първа младост,, Не ме учудва защо сте на това примитивно ниво на развитие във всяко едно отношение . Няма как да се сравнявате със Американците. Много е просто .Те живеят вие мизерствате и отглеждате ОЛИГАРСИ които бягат да живеят при АМЕРИКАНЦИТЕ за тях сте КРЕПОСНИ СЕЛЯНИ и не е престижно да дишат един въздух със вас . Това е вашата гордост ние сме мизерници ама вижте богатите ни олигарси какви яхти,коли ,жени имат
148
2
 
1
 
! Отговори
до 229 преди 6 години
Ти да не мислиш, че невероятната въздушна акробатика на руските изтребители е за забавление по авиошоута? Това са фигури от висшият пилотаж, за противоракетни маневри. А при фигурата Камбана, самолетът се обръща на 180 градуса и веднага застава на опашката на преследвача. Анализите говорят, че в бъдещи въздушни битки, ще бъдат от малка дистанция. Където американците неминуемо губят с тромавите си самолети.
147
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ от китайски телефон ще търпиш 4 ко да те правя ........
146
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ а какво е критерий за теб 70% бюджед износ на банани Тъй де нефт и газ Аман от съвети на крадци и 4екисти
145
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РУССКИЙ ОККУПАН казано от вас дето сте по назад и от нас не звъ4и зле
144
1
 
1
 
! Отговори
реалноста преди 6 години
До DreamTheater 1 ние врагове не търсим 2 БГ е то4но 102 по големина от 203 държави признати в ООН 64 икономика Хи4 не е малка 3 така4е арсенал около 5-10% от руския можем да държим