Радев: Самолет от рода на F-35 не можем да имаме!

Президентът наблюдава демонстрация на американския изтребител
Обновена: 28 апр 2017 18:54 | 28 апр 2017 18:45, Анисия Иванова
329

Снимка: БТА

Самолет от рода на американския F-35 скоро не можем да имаме. Това каза в авиобаза "Граф Игнатиево" президентът Румен Радев, който наблюдава демонстрация на военновъздушни способности, представени от екипажи и самолети на Военновъздушните сили на САЩ.

Днес бе демонстриран именно такъв самолет, който е най-ново поколение боен самолет, като специалното му покритие и форма го правят трудно откриваем за радарите, обясниха специалистите.

Според президента Румен Радев такъв самолет у нас не можем да имаме не само по финансови причини. "Дори България да има такава възможност, по-рано от 10-15 години не може да бъде включена в доставките на този самолет, тъй като производството на този тип самолети закъснява", поясни Румен Радев.

Днес на авиобаза "Граф Игнатиево" бе наблюдавана уникална по рода си демонстрация на военновъздушни способности на американския самолет F-35. Стелт-изтребителят е дебютирал преди 10 години. Първите F-35 са били прехвърлени в Европа на 15 април 2017, като са базирани в британската авиобаза "Лейкънхийд".

Осемте машини ще останат в Европа няколко седмици и ще участват в различни учения и тренировки със съюзнически ВВС.

"Граф Игнатиево" е третата база, където два самолета F-35 направиха демонстрации днес. Преди това те са били в авиобаза в Естония и в Англия, припомня "Фокус".

Процесът за избор на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС е разписан в пътната карта към проекта за инвестиционен разход, каза още Радев във връзка с процедурата за избор на нов многоцелеви самолет за нуждите на ВВС.

Президенът заяви, че поръчката за този самолет е приета с решение на Парламента от 2 юни 2016 година и добави, че министърът на отбраната от тогавашното правителство е разписал искането за предоставяне на офертата, в която ясно е описана методиката за избор – критерии, показатели и срокове.

"Това, което до момента е извършено, съгласно всички тези ясно разписани документи, е, че междуведомствената комисия е оценила всички представени оферти съгласно утвърдените критерии и показатели и ги е класирала. Това е военно-техническата експертиза по 3 основни групи критерии – оперативни, технически и времеви”, добави президентът. По думите му оттук нататък решение на правителството ще е дали ще приеме оценката и класирането от тази междуведомствена комисия, или ще излезе с друго политическо решение. Според Радев, ако ще има друго политическо решение то ще прегази военната експертиза. Тогава е редно те да излязат и да го кажат.

На демонстрациите днес присъства министърът на отбраната Стефан Янев и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командващият на трето командване на Военновъздушните сили на САЩ с отговорности в Европа и Африка, в Рамщайн, Германия, генерал-лейтенант Ричард Кларк и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 226 то нека си акробатстват тя и патката фар4и дорде я думнат
142
1
 
3
 
! Отговори
DreamTheater преди 6 години
България е малка държава с малки ресурси.Няма как да поддържа голяма армия и мощни ВВС.Политиката ни трябва да е такава,че да не си създаваме врагове.
141
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ ако за нормално смяташ близането на ду--то на джудже определено ....
140
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците още не могат да произведат двигател с отклоняем вектор на тягата на 360 градуса. А този има само във вертикална посока сопло, но се мeсти само в рамките на 20 градуса. Затова ще цъкат с език, когато Су 30, Су-35, Миг-29, правят акробатика във въздуха.
139
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ 221 по срамно е петролна свръх държава да няма пари за банани понеже населението на снежните е по мързеливо от пясъ4ните араби
138
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако го купим този таралясник, ще фалираме! А на парада ще го дърпат с трактор по площада. Да плашим руснаците, какви сме страшни!
137
0
 
0
 
! Отговори
ИМаме врагове преди 6 години
За първи път видяхме самолети следени обемно площно когато САЩ пуснаха F117 i B-2.Вражеска армада ги следи с точност до 3 микронаДруг следен от тях самолет е разузнавателния черна сова /проект е на немска военна база зад Сатурн
136
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ при нас банани има и по нова година но щом казваш 4е в ко4ината ви свършват .....
135
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Петър Папазов 1 ф 35 за 3 Грипена ако ще сме то4ни ЗА сега Шведа ни върши работа Без проблем опуква вси4ко руско освен Су 35 срещу него ще е трудно но напълно възможно --- ама и той е по4ти в бутикови коли4ества колко ги дадоха пияндурите от Руското МО 40-50 броя до 2025 г
134
1
 
1
 
! Отговори
Петър Папазов преди 6 години
Въпрос на избор. Или половин F35, или 12 Грипени. Толкоз!
133
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 204 САЩ имат към 200 ф 22 русия няма НИто един от това поколение а 4асти се правят и за ф22 те са и взаимо заменяеми с 90% от Ф35 ина4е вярно Ф 22 няма равностоен съперник само Еврофайтър до някъде но Той е на съюзници
132
5
 
7
 
! Отговори
Георги Георгиев преди 6 години
Това което се знае, но не се говори за така наречените "Невидими Самолети", е че те са невидими само за някои наистина изостанали армии. Всеки Самолет, дори и направен от хартия и дърво, по време на полета си, създава въздушно течение което не е възможно да бъде оприличено и сбъркано като природно. Всеки метеорологичен радар ги открива веднага и те стават мишена. Толкова за Невидимките!!!
131
2
 
2
 
! Отговори
bulgarin преди 6 години
Гат' неножем да имаме, ще разваляме, затова нас на ни трябва ПВО.
130
2
 
3
 
! Отговори
до 204 преди 6 години
Действително Ф-22 е най-добрият американски самолет, но е ужасно скъп. И като модел и като поддръжка. А всеки час полет, има обслужване от 40 часа на земята. Ами по време на война, кой ще ги чака да му завиват гайките толкова време. Освен това са непреодолими проблемите с кислорода за пилотите и има ограничение по височина от 6500 м. Почти като селскостопански самолет.
129
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Окопанта е пълен минддил. Видяхме су-то в Турция. ...падна като рошав пътоъдък и то от ф16 :) Ако беше толкова умен за колкото се хвалиш щеше да знаеш че Су не носи оръжие и не може да направи нищо на Кук. От друга страна Кук разполага с доста арсенал на борда си да свали 10 Су-тя едновременно :)
128
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ разбира се давайте в този дух и после се 4удете що умитат по 5-6 руснака за един противник в сяка по сериозна война
127
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
202, като гледам вие хептен наизуст си говорите! Ф35 секретен модел дето?!?
126
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та тази щайга още не са я научили да стреля с бордовото оръдие. Което е скромно 20 мм, в сравнение с 30 мм оръдия на руските изтребители, стрелящо с 1500 снаряда в минута. А за ефката са пропуснали софтуера за оръдието. Щото без софтуер и интернет не може да фърка.
125
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
196, а не е ли защото ф22 не се произвежда вече, поради липса на враг ;) и по-евтиния ф35
124
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук май повечето не са виждали Ф22 :) Малко несериозно се говори. Ф35 е секретен модел все още и да искаш няма да ти го дадат , защото си руска ***.А ВСВ се е видяло добре ... Германия разнебитва Руския ВВС , а САЩ германския и японския . Сега не е по различно.