Смени и промени: Павлова, Рашидов – кой, как, защо и кога?

Водещи министри оглавяват нови министерства
Обновена: 3 май 2017 19:47 | 3 май 2017 16:15, Екип на Dnes.bg
68

Министър на образованието и науката: Красимир Георгиев Вълчев. Снимка: bTV

Интересни размествания и смени на утвърдени министри на Бойко Борисов се виждат в състава на третия му кабинет. Лиляна Павлова вече не е регионален министър, а министър за европредседателството, Екатерина Захариева не е правосъден, а външен, Цецка Цачева не е шеф на парламента, а правосъден, а министърът на културата в два мандата Вежди Рашдов остава депутат.

Това стана ясно черно на бяло, след като ГЕРБ обявиха официално състава на новото правителство.

Още по темата

Новината бе съобщена по мейл - без официални кадри и без официални изявления от лидерите на партиите в новата коалиция. Опозицията също не пожела да бърза с коментарите преди новите министри да се закълнат. 

Някои депутати обаче все пак се решиха да направят коментари на предложения състав. 

"Няма промени, има ново правителство с приоритети, което през последните две седмици беше договаряно не от гледна точка на това кой да стане минстър, а да се намерят подходящите хора на подходящите позиции", каза Тома Биков от ГЕРБ.

Той беше категоричен, че преместването на Лиляна Павлова от регионалното министерство в това за европредседателството не е свързано със сканадалите около магистралите в последните дни. 

"Лили Павлова е най-успешният регионален министър в целия преход. Тези скандали с магистралите са тактика на БСП - да не говорим за Гергов, да говорим за магистралите. Хвърлят кал във вентилатора и по този начин си мислят, че общественото внимание няма да е насочено към техните проблеми", каза Биков.

Според него решението на Вежди Рашидов да се оттегли от министерския пост е свързано с тежката му болест. 

"Той беше 8 години министър на културата, със сигурност не му е детската мечта да изкара 12 години там. Това е много тежка позиция, виждате че има атаки срещу него, които ми приличат на активни мероприятия отвреме навреме", каза още Биков. 

Той изрази надежда, че новият вътрешен министър, депутатът от ГЕРБ Валентин Радев, ще бъде посрещнат с доверие от системата, защото той го заслужава. Радев е бивш зам.-министър на отбраната. 

Ивелина Василева, която бе екоминистър във втория кабинет на Борисов, не приема драматично смяната й с Нено Димов. 

"Не го познавам, но профилът му и биографията показват, че има опит в сферата на опазване на околната среда и опит да се справи с управлението на МОСВ, което е изключително сериозно", каза тя и обяви, че Димов може да очаква съдействие от нея. 

Василева, която остава депутат от ГЕРБ, обясни, че ще продължи да работи за опазване на околната среда. 

"Не са търсени точни аритметични пропорции при избора на министри, а екип, който да работи", коментира на свой ред съпредседателят на "Обединени патриоти" Волен Сидеров. 

"Лидерите на ВМРО и НФСБ стават вицепремиери и това е ясен знак за поемане на отговорност. Застават като гаранция, че ние се ангажираме с цялата отговорност и съзнанието, че участието във властта носи негативи", коментира лидерът на "Атака".

Той обясни, че коалицията с ГЕРБ е била възможната коалиция и вотът на хората.

"Запазваме критичността към ЕС, но реалностите са такива. Не искаме нестабилност, конфронтации, макар че такъв образ ни беше създаван през годините. Сега ще се види, че патриотите сме хора конструктивни, а не обратното", заключи Сидеров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
6
 
! Отговори
Вальо преди 6 години
Новият правосъден министър, който твърди ,че борбата с корупцията в България е на по-високо ниво отколкото в Румъния и няма нужда да се учим от тях-сега ще продължава реформите в правосъдната система. ПАРОДИЯ!
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сидеров е най - "свежият" елемент в управлението на локомотива, но не се разбира дали ще е огняр или само ще надува свирката !
53
0
 
13
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
ОСТАВАМЕ С ЧУВСТВОТО, ЧЕ БОКО Е РАЗИГРАЛ МИНИСТРИТЕ СИ НА ТОМБОЛА И ТО НА ПИЯНА ГЛАВА. ПЪЛНА КАША Е ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО И ИЗЛАГАЦИЯТА ЩЕ БЪДЕ ТОТАЛНА.
52
0
 
9
 
! Отговори
Без Паричев преди 6 години
А ТОЗИ КОЙТО ОСТАВИ ПЕНСИОНЕРИТЕ БЕЗ ПАРИ ЗА ПРАЗНИКА,КАКЪВ ГО ТЪРСИ КАТО СОЦИАЛЕН МИНИСТЪР!!?? ИДИОТЩИНА!!!!!
51
0
 
7
 
! Отговори
Васил преди 6 години
Това педерастче - Тома Биков, няма ли да престане да се прави на мъж и да коментира неща, които не разбира? Министър не стана!
50
0
 
8
 
! Отговори
Лъчо Мозако преди 6 години
Промени-подмени, замени..сметки натъманени...Абе що не я разпуснете тази държава...Трагични, комични..психично истерични-тези отново ще ни ръководят..Такива капацитети са всички, че не бих ги сложил да ми ръководят обора с животните..те министри!.Какви качества видяхте у тези..освен че са от котилото на ДС и партията майка-БКП!Тази страна винаги е била в ръцете на некадърни, крадливи лакеи, готови да продават и род и родина, без капка съвест , морал и чест...От Симеон Велики и Крум има нужда..
49
0
 
11
 
! Отговори
дзъ преди 6 години
какво искамееее------промянакога я искамееее-----веднагакого избрахмееее----същитекакви смеееееее-----***
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От военен ?!? Полицай нестава .......
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кого е размазал бе, виж да кажеш че Румен Радев размаза герп на президенстките избори е вярно.Сега ще види м..утрата кон боб яде ли. Има нов център на властта, няма го Чехлю за голяма радост
46
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ББ определено търси конфронтация с патреотете от самото начало, техните ибиратели гласуваха на президенстките избори против Цецка Цачева, той им я натриса за мимистър на правосъдието, поне да е сигурен, че него няма да го вкарат в затвора, което единствено заслужава след 8 години яко крадене през некачествените магистрали и спортни зали, м...утрата си е м..утра колкото и да го величаете
45
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пада му рейтинга затова ви размаза за 11- ти път.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен - Електората на Герб е ясен. Но как се чувстват гласувалите за патриотите?Би трябвало гласувалите за "патриотите" да са много доволни. Защото са в управлението. Защото само с гласувалите за тях, много време още нямаше да успяват да събират достатъчно гласове, за да имат правителство. Борисов, обаче, им даде възможност да играят, а ние, останалите, сега ще имаме случай да видим как се държат в управляваща среда и дали тези "патриоти" може да разчитат на подкрепа в бъдеще.
43
0
 
5
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
МВР ще бъдат вече артелеристи и военни, а в МО всички стават агенти и минават на "тихия фронт" ))))))))))))))))). Това ми прилича един път стомна за вода, втори път стомна за вода и третия път стомната се чупи- третото правителство))))))))))))))))))))))). Ще бъде много интересно и весело. На път сме - г-н Балкански /цирк Балкански/ Президент, Драго Чая Премиер, та да не ни обръщат внимание по света.
42
3
 
3
 
! Отговори
Успех на ГЕРБ преди 6 години
Успех на ГЕРББъдещето на нашата партия е пряко свързано с нашия лидер Борисов.За съжаление рейтинга му все повече пада.Да се огледаме за нов лидер е късно, пък и той е окупирал властта в Партията здраво. Затова:Да се разяснява колко лошо щеше да е при спечелване от БСП, като: .кражби от червени олигарси. .задкулисни игри. .фалиране на банки. .купонна система. .долара пет лева. .няма банани и тоалетна хяртия. .ще спрат санирането. .червени бабички.
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До bolbov - Не е важно кой какъв пост заема важно е да краде добре това е основен критерий...Като се вземе под внимание, че си червен ***, а веруюто, изразено от теб по-горе, както и множеството възторжени одобрения от други червени ***, става ясно как в червената секта гледат на възможността да са в управлението и обяснява защо не успяхте на тези избори.
40
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е сега правосъдната система ще цъфне и ще върже.Ако си мислите,че някой гербер ще влезе в затвора за далавери,пак помислете.
39
10
 
4
 
! Отговори
Поздрав преди 6 години
Как сте, червенушки?Ще има стабилно правителство, това е положението. Развалиха ли ви празничните майски дни? Нищо, гледайте позитивно на нещата, приемайте го като каляване на волята. Все пак четири години все ще сте с развалени празници, трябва да свиквате. Полезно е.Хайде наздраве, честито ново правителство!
38
2
 
28
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
Не е важно кой какъв пост заема важно е да краде добре това е основен критерий за подбор на герб ери. Крадеш добре и даваш на шефа ставаш министър министерството не е важно знания съвсем са ненужни.Ужасно Дами и Господа! Тръгвам си аз.
37
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Братле, това са баш комунделите!
36
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гласуваш за Сидеров и получаваш ............. Цена Цачева . Заслужава ше си новите избори ! Потвърдено : глупост и простотия .