Вълни по пътищата, морска болест... Магистралите скараха БСП и ГЕРБ

ГЕРБ дали комисията за председателството на БСП, но не, защото заслужават
3 май 2017 12:23,
37
Вълни по пътищата, морска болест... Магистралите скараха БСП и ГЕРБ
Снимка: архив, Bulphoto

Гордостта на кабинетите "Борисов" 1 и 2 - магистралите, скараха депутатите от ГЕРБ и БСП. В близо двучасови дебати народните представители коментираха качеството на пътищата, има ли неравности, хваща ли се морска болест и има ли тоалетни на аутобаните. Върнаха се и години назад с взаимни критики за кабинета на Станишев, Орешарски и Борисов.

Това стана по време на дебатите за създаването на временна комисия за установяване на пропуските и нередностите в дейността на АПИ. То в крайна сметка не бе прието и създаването й бе отхвърлено от мнозинството при гласуването.

Още по темата

Комисията, която трябваше да проучи имало ли е пропуски в изграждането на пътищата, бе предложена от левицата. Повод за това стана и влизането на прокуратурата в Агенция "Пътна инфраструктура", според която са допуснати злоупотреби за над 50 млн. лева при строежа на лот 1 от магистрала "Марица".

Въпреки че дебатите бяха за нередностите при изграждането на пътищата, темата стана повод за остри нападки между мнозинството и опозицията.

Шефът на групата  на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че неудобните участъци по магистрала "Тракия" са строени от кабинета "Станишев".

"Вие построихте 80 км на три пъти по-високи цени, а ГЕРБ са изградили инфраструктура от 300 км, която гарантира безопасност при пътуването", настоя Цветанов и се обърна към левицата дали не са забравили "Цанков камък".

Заместникът на Борисов също така настоя, че при ГЕРБ се пускат еврофондовете, а при БСП се спират.

"Пет пъти сте управлявавали и пет пъти сте водили държавата към фалит", обвини Цветанов червените и настоя, че никой не иска левицата да се връща на власт.

Той коментира и защо от ГЕРБ са поискали Деница Златева да запази поста си и да продължи работата си по председателството на ЕС.

"Искахме да направим приемственост, защото това е национална кауза. Това е нещо, за което трябва да се обединим, но вашият манталитет е да рушите и вкарвате омраза", обвини Цветанов.

Той каза още, че е предвидено при разпределението на комисиите БСП да вземат комисията за председателството, не защото го заслужават, а защото това е демократичният начин.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отвърна на критиките и не се съгласи, че предложението за Златева е приемственост и разбирателство, а отстъпление от предизборните обещания. По думите й е неприемливо преди изборите всички да са един срещу друг, а после - "всички вкупом на софрата".

"Защо искате да унищожите нормалността да има дясно и ляво. Защото усмирихте Патриотите, "Воля" и искате да сложите капан и на БСП, но това няма да се получи. Не защото сме деструктивни, а защото сме принципни", отвърна Нинова и допълни, че не може да подведат своите 1 млн. избиратели.

По повод на спрените еврофондове соцлидерката напомни, че бяха замразени плащания по време на кабинета "Борисов" 2. А за петте управления на БСП Нинова отвърна, че Бойко Борисов е управлявал два пъти и два пъти е подал оставка.

Основна причина от левицата да поискат създаването на комисия, която да установи нередностите при изграждането на пътищата, е че според тях процедурите са опорочени и се заобикаля законът за обществените поръчки.

От ГЕРБ обаче видяха опит за извличане на политически дивидент и атакуване на силните страни на опонента, тъй като правителствата "Борисов 1" и "Борисов 2" отчитат като най-голям успех именно в изграждането на инфраструктура. Според тях не трябва да се изземва работата на контролните органи и парламентът не може да излезе с подобно заключение. Не трябва и да се превръща в другарски съд и да търси "под вола теле".

"Няма от какво да се притеснява ГЕРБ, особено в тази сфера. Това може би е един от най-големите успехи", заяви Александър Ненков от ГЕРБ, но уточни, че самото име - комисия за установяване на пропуските и нарушенията в дейността на АПИ, хвърля обвинения към агенцията.

"Няма защо да дублираме работата на прокуратурата. Не трябва да ставаме съд или прокуратура", заключи Ненков.

Филип Попов от БСП контрира, че прокуратурата се занимава с престъпления, а в комисията ще се търсят пропуски и нарушения.

Бившият транспортен министър Ивайло Московски пък се усъмни, че изобщо има експерти и в ГЕРБ, и в БСП, сред народните представители, които да могат да оценят изграждането на пътищата.

Кирил Добрев от БСП заяви, че няма магистрала, която след изграждането й да не е била затваряна за ремонт след няколко месеца. Той запита риторично и кой е карал по магистралите без да получи "морска болест".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
18
 
14
 
! Отговори
валери преди 6 години
До тук с идеята за конструктивна опозиция , БСП-то разчитат само на дребни заяждания и злобичка и нищо положително за страната , и тези хора ще говорят за промяна !!!!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лампи, като морски мини.
14
11
 
14
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 6 години
Комунистите ограбиха държавата и народа и използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
13
13
 
9
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 6 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
12
15
 
9
 
! Отговори
пепе преди 6 години
Не че пътищата са идеални, но червените не трябва да смеят да продумат по темата. Не съм гласувал и не съм фен на ГЕРБ, но цялата инфраструктура си е категорично тяхна. А при червените кабинети не е направено НИЩО!!!!
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кажете какво ще стане ако догодина никой не купува винетки и се кара без такива?Ще глобяват, ще глобяват и после ...
10
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крадецът вика "Дръжте крадеца!", Цецо, кажи пак за апартаментите... Кажи и ГЕРБ колко окрадоха покрай тия магистрали, а и не само. Кажи за палатите на Буда в чужбина, купени на имената на любовниците му, кажи за офшорните сметки и фирми, които всички политици без изключение имат...
9
3
 
12
 
! Отговори
floko преди 6 години
Лота от Чирпан до Ст.З. е леш, особенно учасъците строени от комунистите. Но да не забравяме,че новия лот от Ст.З. до Нова З. два пъти пропадна и два пъти го правиха, надявам се гаранционно
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки ден пътувам София - Перник през Владая. Пътя е по-зле от междуселските такива, а на ден по него минават сигурно 30-40 хил. автомобила. И за капак сложиха 2 легнали полицая за да направят по-голяма тапа.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що се карат, трябва да се бият до смърт
6
1
 
22
 
! Отговори
Зомбахо преди 6 години
Често пътувам по магистрала тракия. От Стара Загора до до Пловдив магистралата е дроб.
5
1
 
30
 
! Отговори
Пабло Ескобар преди 6 години
Изключително лесно е да се провери всичко. Отиват 5 човека с 2 работника и премерват дебелината на асфалта и чакъла положени от фирмата. Обзалагам се на 3 камили, стадо кози и селския биг, че 6 см асфалт има само там, където са проверявали тези серсеми от АПИ. И задължително точките на проверка трябва да са различни от тези, които са проверявали АПИ !
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
попаднах на път от 40 г и е в по добро състояние от улицата асфалтирана преди 2 г над къщи в жилищен квартал без тежки машини
3
20
 
11
 
! Отговори
Стига вече преди 6 години
БСП начело с Корнелия да се хванат да построят магистрали в Северозападната България,защото пътищата им там са от 1960 г. И да съберат още пари за чинията на Бузлуджа. Нищо, че държавата си я взе обратно.Няма отново да им плащаме бакийте на тези наглеци.
2
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ започнаха да строят Тракия от 208-ми километър до Бургас, аз там забележки нямам, освен че няма много бензиностанции.Обаче участъкът от старата магистрала, строена по комунистическо и този до детелината зя Стара Загора е зле! Много откраднаха оттам комунистите от БСП, 10 години са минали само и магистралата е пълен срив!
1
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Участъкът от магистрала Тракия между Чирпан и Стара Загора го строи тройната коалиция, начело със станишката! Да се знае! Особено дясната лента! Гарантирано от БСП!