Борисов – рекордьор! Най-дълго управлявалият премиер

Това обаче ще стане при пълен мандат на правителството
4 май 2017 07:39,
82
Борисов – рекордьор! Най-дълго управлявалият премиер
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

След като през 2014 г. Бойко Борисов стана едва вторият министър-председател след 1990 г., който за втори път застава начело на държавата, в четвъртък той ще стане единственият, който е бил премиер три пъти. Преди него два пъти премиер беше ставал само Андрей Луканов.

Ако изпълни третия си мандат докрай, Борисов ще стане и най-дълго управлявалият министър-председател в историята на България. Засега рекордът се държи от бившия комунистически премиер Станко Тодоров, който е заемал поста общо 10 години, или 3630 дни, отбелязва 24 часа.

Още по темата

Досега Борисов има изкарани като министър-председател 2137 дни. При пълен 4-годишен мандат обаче ще настигне Станко Тодоров.

В края на второто си правителство Борисов вече влезе в топ 5 на най-дълго управлявалите премиери. Още през май догодина той ще задмине Стефан Стамболов, единствения друг министър-председател в първата петица на класацията, който е идвал на власт след демократични избори. Стамболов е бил начело на държавата 2464 дни - от 20 август 1887 до 19 май 1894 година.

В края на 2020 г. Борисов пък ще е задминал по дълголетие на поста министър-председател последния комунистически диктатор на България Тодор Живков. Той е бил премиер 3146 дни - от 27 ноември 1962 г. до 9 юли 1971 г.

Образованието и здравеопазването ще са най-важните ресори при третото правителство на Бойко Борисов. В първите си два мандата той бе съсредоточен главно върху строителството. При първия си престой като министър-председател Борисов форсира строителството на пътища и завърши първата цяла магистрала в България "Тракия".

При второто премиерстване на Бойко Борисов пък фокусът беше санирането на жилищните сгради по специална програма на правителството, която се финансира от бюджета. Вторият му фокус беше борбата с контрабандата и събирането на допълнителни приходи в бюджета.

Във втория си мандат подценихме образованието и здравеопазването, коментира след оставката си Борисов. Заради това и при съставянето на този кабинет той държеше образованието и здравеопазването да са отговорност на неговата партия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
18
 
36
 
! Отговори
д преди 6 години
Днес смешниците и Йоло Денев излизат на протест. Представете си срещу безобразията в БГ.Но ще и лъсне *** .Само им гледайте плакатите.
5
19
 
36
 
! Отговори
Добавка преди 6 години
Инфраструктурата е била приоритет през всички правителства на Бойко Борисов. И това включва не само магистрали, но и канализации, ж.п подобрения, метрото, второстепенни и третистепенни пътища, дори спортните зали. А през втория му мандат имаше силен акцент още върху правосъдната реформа и газовата диверсификация. Образователната реформа също започна още през втория му мандат с увеличението на учителските запкати
4
1
 
48
 
! Отговори
Псевдопатриот преди 6 години
А ние сме "гйотверени"
3
1
 
59
 
! Отговори
Пълнио преди 6 години
Пълен мандат?!Да бе да,айде стига.........
2
21
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цар Петър е управлявал 42 години - 927-969.Дай Боже Бойко Борисов да го задмине!
1
3
 
63
 
! Отговори
Омръзна ми.... преди 6 години
Омръзна ми милиционери, комунисти и мутри да ме управляват!!!