FT: Борисов се свърза с крайнодесни, за да управлява

Новият премиер увери: Ще работим за реформа и разширяване на ЕС
Обновена: 5 май 2017 09:07 | 5 май 2017 09:07, Елка Василева
81
FT: Борисов се свърза с крайнодесни, за да управлява
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Българският премиер Бойко Борисов ще ръководи третото си правителство за осем години, след като парламентът одобри коалиция между десноцентристкия ГЕРБ на премиера и три крайнодесни партии, пише "Financial Times".
   
Борисов избегна съставяне на правителство на малцинството, като се обедини с Обединените патриоти, които водиха кампания с националистична платформа, в която бе споменато и традиционното приятелство на България с Русия, пише изданието.
   
Сега 57-годишният премиер трябва да балансира целта на своята партия за задълбочаване на интеграцията с ЕС и желанието на ОП за укрепване на връзките с Русия, отбелязва вестникът.

Още по темата

През януари България поема ротационното шестмесечно председателство на ЕС. Борисов увери, че България "успешно ще организира и осъществи" председателството на ЕС и добави: "Ще работим за реформа и разширяване на ЕС", припомня изданието.
   
Премиерът обаче е и подложен на критики за сътрудничеството си с Обединените патриоти, чиито лидери са обвинени в използване на език на омразата срещу ромското и турското етническо малцинство на България и в развиване на връзки с проруски местни фирми, отбелязва "Файненшъл таймс".
   
Евроскептичният вицепремиер и министър на отбраната, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, чието назначение е критикувано заради ролята му на агент на комунистическата служба за Държавна сигурност, е смекчил антизападната си реторика според анализатора от Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов.
   
"Сега той много внимава да не заема антизападни позиции. Въпросът за доверието между партньорите от НАТО и България обаче ще бъде на масата и Патриотите ще трябва да положат големи усилия да превъзмогнат своето (антизападно) наследство", казва Смилов, цитиран от изданието.
   
Лидерът на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов бе назначен за вицепремиер, отговарящ за икономическата политика. Симеонов бе заснет по време на предизборната кампания да участва в белязан от насилие протест на активисти на НФСБ, които се опитаха да попречат на български етнически турци да минат през границата, за да гласуват, отбелязва "Financial Times".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
2
 
! Отговори
Ала_Бала преди 6 години
Къде ги виждате тези "крайно десни". Това са крайно леви организации.
59
0
 
4
 
! Отговори
СССР преди 6 години
Бойко ще изкара най много до 2019 когато ще спрат фондове и няма да има за крадене ама така е *** народ -прости и крадливи управляващи
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви патриоти каквипет лв? Това са поредните, напьлни празен джоб! Волен, забравихте ли как мина на страната на Турците за няколко сребьрника!? Патриоти в БГ не сьществуват!
57
0
 
1
 
! Отговори
naco преди 6 години
ДРУГАРИТЕ Борисов и Нинова са НУЖНИ толкова на България,колкото СУШАТА и МРАКА за всяко живо същество!? НАРОДЕ????
56
2
 
3
 
! Отговори
до №62 преди 6 години
Крайно десни: Нинова, която използва вдигната дясна ръка за поздрав: Хаел Хитлер!
55
2
 
3
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
Крайно десни, дори ТЕРОРИСТИ в България са тези от БСП, които са наследници на БКП! Така, че Борисов никога няма да се обвърже с убийците на народа!
54
5
 
6
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Ако трябва Борисов ще се свърже и с дявола,за да не позволи шайката комунисти да се докопа до власт! Защото комунист вземе ли власт, и майките ни ще плачат.
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен65 А убииците на деца и малолетни , на старци и жени какви са ?
52
2
 
10
 
! Отговори
турчин преди 6 години
Тони Блеър се връща в политиката. За популистите ще е хубаво и поучително да прочетат неговата статия отпреди години за ,,кой управлява България". Някога ще се изясни ли случая с КТБ. Парите от ЗО. Какво става със санирането. Много въпроси.
51
1
 
5
 
! Отговори
Кики преди 6 години
Как се наричат етнически радикални ислямски партии? В Северна Америка патриотите са на пиедестал
50
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фашизъм никога не е имало в България но Комунизъм - да.Комунизма е най-лошата форма на упрвление, сполетяла нашата Родина.П.С. Постави минус ако си горд, че си Комунист (убиец на лекари, адвокати и др. врагове на пролетриата)
49
6
 
4
 
! Отговори
ВЪН ВЪН преди 6 години
Псевдопатриотите-фашистите ВЪН ВЪН ВЪН от управлението на Европейска БЪЛГАРИЯ......Фашизма отдавна е в историята......лидерите на Псевдопатриотите-фашистите на съд и затвор за непрекъснатото насаждане на етническа злоба и омраза в обществото.......СРАМ и ПОЗОР е мекерето Валерия Симеонова който Наду с милиониииии цената на елементарната телена ограда на Българо-Турската граница......БЪЛГАРИОООООО до кога ще се толерират крадци,престъпници,национални предатели,третополови управници
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кои са тези крайно десни?Нямат ли си имена?Защо се крие?
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Престанете с писането на глупости!Де факто ВМРО е най-потърпевшата партия от комунистите и насилственото македонизиране.А това,че патриотите се борят срещу битовата *** престъпност и осъждат турските мераци за командването и превземането на чужди територии е нормално за една патриотарска партия.Те ОП дори важни министерства не получиха,в какво ги упреквате преди да са управлявали?
46
3
 
7
 
! Отговори
ангел преди 6 години
Правителството е точно такова , каквото е добро за България , а че разни либерални структури не го харесват не е важно , ние сме в ЕС , но това не значи , че не трябва да развиваме отношенията си с Русия и то все по-добри !
45
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не го избира народът! Избират го парите му!
44
4
 
11
 
! Отговори
Jo6 преди 6 години
Каква идилия по нашите телевизии, чак се просълзих. В 8,10 - Канал 1 ц.ц. , нова ТВ - ц.ц., Бтв - вездесъщата (малко се плаша като я видя) -новата външна министърка. Как да гледам тези телевизии, особено сутрин. Е НЕ ГИ ГЛЕДАМ. НАПРАВО СИ Е ГНУСНО И ЖАЛКО.
43
1
 
16
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Патриотите-крайно десни?Леле голям смях!FT си пишат пълни глупости,както винаги.Ама какво ги интересува,то американският стил е такъв-няма обективна информация,просто се обаждат на местния резидент той им дава личното си мнение и почват да лепят етикети безогледно.Иначе Патриотите има много хляб да изядат,докато станат крайно десни,ха-ха.Те по-скоро минават за леви,реално погледнато....
42
6
 
12
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
О НЕ СЕ ЧУДЕТЕ, САМОВЛЮБЕНИЯ БОРИСОВ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕ И СЪС САТАНАТА ЗА ДА УПРАВЛЯВА!
41
2
 
8
 
! Отговори
цитираният преди 6 години
вестник, няма изобщо представа, че в българия десни и крайно десни няма. всички са комунисти, начело с банкянския.