Да купим изтребител? Да, но спрямо геополитиката в света

Народът обича армията си, категоричен е Плевнелиев
6 май 2017 14:32,
599
Да купим изтребител? Да, но спрямо геополитиката в света
Снимка: Reuters, архив

Купуването на изтребител за българските Военновъздушни сили не трябва да бъде само на базата на технически критерии, тъй като тези машини ще трябва да защитят българския национален интерес. Това каза президентът на България от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев.

По думите му изборът на машина трябва да бъде и на база на геополитическата ситуация в света. "Трябва да закупим машини, с които армията не просто да лети, а трябва да може да защити българския национален интерес", подчерта Плевнелиев пред BTV

Няколко дни преди да предаде властта служебният кабинет одобри решението за избор на нов изтребител, в което на първо място е класиран шведският концерн "Сааб" със самолет "Грипен".

Предстои тежко и отговорно решение на новоизбраното правителство, коментира Плевнелиев. Според него покупката на изтребител има силен геополитически сигнал.

"Ако се случи нещо по източния фланг на НАТО, от Полша до Румъния, всички останали трябва заедно да могат да защият суверенитета и териториалната цялост на демократичния Алианс. Всеки един от тях обаче има Ф-16, а не "Грипен", отбеляза Плевнелиев.

"Ако се случи нещо по южната част на фланга на НАТО, там, където са и Турция и Гърция и всички останали до Италия – по същия начин само заедно с нашите съседи и партньори в НАТО можем да защитим българския национален интерес", допълни той.

Българският народ обича своята армия, уповавал се е на нея в трудни моменти, а тя винаги е била на негова страна, каза на празника на армията Плевнелиев.

Той подчерта, че държавното ръководство трябва да даде път на очакваната отдавна и вече спешна модернизация на армията. По думите му политиците трябва да ясно да кажат, че армията е приоритет.

Плевнелиев пожела успех на третото правителство на Бойко Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


599
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
388
0
 
0
 
! Отговори
Горо преди 6 години
Е то е ясно, че американската *** ще лобира за американски самолети. Къде са продажните медийки и защо не изобличават лъжите на този ***. Италия СЕ ОТКАЗА от Ф16 заради непосилните цени за подръжка. Какво общо имат с Русия Грипените знае само този ***. Чехия и Унгария, които ползват Грипени са по-близо до нас от Полша, Плевня!
387
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Самолетът за България е новият Грипен! Всеки, който лобира за *** Ф-16 е национален предател и трябва да бъде съден! Погнусен съм, че този човек ни е бил президент!!!
386
0
 
0
 
! Отговори
без илюзий преди 6 години
До Башка Луд 1 4исто военно Грипена не е по слаб от су 35 2 русия има около 50 от тях а вси4ко друго им е по слабо от Грипена 3 русия е вражеска държава и няма да ни ги продаде а не ни и тябват
385
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от заглавието се разбира че големият брат вече е посочил правилния самолет.
384
0
 
0
 
! Отговори
Shopp преди 6 години
Освен това никаква комисия от военни експерти не се е произнасяла, защото още няма формулирано задание и поръчка. Никой никога не е поставял критерии, по които да ги класират.
383
2
 
2
 
! Отговори
Shopp преди 6 години
Грипен като летателни характеристики е по-зле от Ф-16 и освен това сртрува 4 пъти по-скъпо.Освен това Швеция е никой на геополитическото поле, докато САЩ е най-силната държава в света.Швеция няма да докара AWACS да помага, а американските AWACS-и са всеки ден над Делтата на Дунава.Най-доброто доказателство в полза на Ф-16 е, че рубладжиите го плюят.
382
0
 
1
 
! Отговори
БГ преди 6 години
експертите се произнесоха като отчетоха всички параметри , технически характеристики и условия в полза на чисто новия супермодерен шведски самолет "Грипен" и отхвърлиха като неизгодни за България останалите оферти на някакви негодни за летене 4та ръка ***.Ами да чисто като икономия е най добре ,ако ще си го ползваме за тренировки е супер ,но само до там!Те другите специалисти нямат и не избират най доброто за тях и са се набутали яко.
381
1
 
0
 
! Отговори
БГ преди 6 години
И да ми цъкате минуси все тая !Искате самолет който не е тестван в реално условия по скъп е от ф16.от 250 броя 6 са паднали без да са влизали в пряк бой с др самолет
380
6
 
0
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Аз съм за ф16 последна модификация дори втора употреба
379
0
 
3
 
! Отговори
ввс-ар преди 6 години
До Анонимен ( 456) Ф-16 е допотопна машина с остаряла технология и бойни възможности. Бил съм на авио изложения и с очите си видях демонстрации и на двете машини. Определено Gripen-а е по-добрият вариант като цена и възможности.. https://youtu.be/rteBRMFxwHU
378
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До техн. възможности"с технически възможности и с опитни летци, а не с марки"Общо взето, за това си прав. Обаче "опитни" и "добри" пилоти, са две различни неща. Може да има много опит, но да не е добър. А България е невъзможно да има добри пилоти. Защо ли? Защото всичките ни пилоти са връзкари. Не са избирани според заслуги, а според връзките и според колко са си платили. Така е било, така беше, така е... и за съжаление май и така ще бъде.
377
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, но спрямо геополитиката в света===Да, но защо да е просто, като може да е сложно? Защо да е без политика, когато може с политика? Че иначе ние, политиците, ако не участваме във всеки избор на човечеството, почваме да се чувстваме ненужни. А геополитическата ситуация я чаткаме особено много.
376
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен 4 свалени Ф22 има и 2 свалени стелта по 1 милярд всеки. Само те стигат за всички руски самолети, паднали някога и които някога ще паднат по независимо каква причина. Особено като се има в предвид, че са свалено от оръжие, произведено 1968 година ;)
375
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя лигльо не може да се спре май. Айде да си ходи в историята. няма ли някакви по - интересни теми, че занимава аудиторията с гнусотии за да вдигне трафика? Много ви е любим голия *** в днеса, вдига трафика здраво, нали? А трафика е по - важен от България, сигурен съм...
374
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
373
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ASPARUX AKO BESCHE CHAKAL DA SI PORYCHA MECHOVE I KOPIA OT VIZANTIQ GEOPOLITICHESKI BG NQMASCHE DA IMA PLIUNKA.
372
0
 
9
 
! Отговори
Един преди 6 години
Един вид да защитим американския интерес, като купим техен самолет. Пет години докато беше президент защитаваше американския интерес, що не се кротнеш сега вече?
371
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може ли да мине без коментарите на плу..жека ?
370
0
 
1
 
! Отговори
a shurei преди 6 години
pone edin mevlid s teleshi pilaf da beshe napravil za askera, roskooo...
369
7
 
2
 
! Отговори
TPE3BEH преди 6 години
Грипен не са изцяло нови изтребители, независимо че шведите го рекламират като такива.Единствения новопроизведен компонент е фюзелажа, останалия пълнеж - включително и двидателите са стари и взети от резерва на шведските ВВС.