Да купим изтребител? Да, но спрямо геополитиката в света

Народът обича армията си, категоричен е Плевнелиев
6 май 2017 14:32,
599
Да купим изтребител? Да, но спрямо геополитиката в света
Снимка: Reuters, архив

Купуването на изтребител за българските Военновъздушни сили не трябва да бъде само на базата на технически критерии, тъй като тези машини ще трябва да защитят българския национален интерес. Това каза президентът на България от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев.

По думите му изборът на машина трябва да бъде и на база на геополитическата ситуация в света. "Трябва да закупим машини, с които армията не просто да лети, а трябва да може да защити българския национален интерес", подчерта Плевнелиев пред BTV

Няколко дни преди да предаде властта служебният кабинет одобри решението за избор на нов изтребител, в което на първо място е класиран шведският концерн "Сааб" със самолет "Грипен".

Предстои тежко и отговорно решение на новоизбраното правителство, коментира Плевнелиев. Според него покупката на изтребител има силен геополитически сигнал.

"Ако се случи нещо по източния фланг на НАТО, от Полша до Румъния, всички останали трябва заедно да могат да защият суверенитета и териториалната цялост на демократичния Алианс. Всеки един от тях обаче има Ф-16, а не "Грипен", отбеляза Плевнелиев.

"Ако се случи нещо по южната част на фланга на НАТО, там, където са и Турция и Гърция и всички останали до Италия – по същия начин само заедно с нашите съседи и партньори в НАТО можем да защитим българския национален интерес", допълни той.

Българският народ обича своята армия, уповавал се е на нея в трудни моменти, а тя винаги е била на негова страна, каза на празника на армията Плевнелиев.

Той подчерта, че държавното ръководство трябва да даде път на очакваната отдавна и вече спешна модернизация на армията. По думите му политиците трябва да ясно да кажат, че армията е приоритет.

Плевнелиев пожела успех на третото правителство на Бойко Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


599
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
368
2
 
1
 
! Отговори
mae mevlid преди 6 години
nema nujda ot nikakvi izstrebiteli. nie sme miren narod. vseki bg asker ima nujda ot edin kilim i po 5 pati na den da se moli v darjavnata djamia zaedno s imamite.Allah velik. mnogo pomaga.
367
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BOLI ME FARA ZA GEOPOLTIKATA.KOGA SCHTE POGLEDNETE BYLGARSKATA GEOPOLITIKA PITAM?BYLGARSKIQT INTERES PRODAJNICI.
366
1
 
11
 
! Отговори
техн. възможности преди 6 години
Небето не се защитава с марката на самолета, а именно с неговите технически възможности които споменава този ***, с технически възможности и с опитни летци, а не с марки. А марката се избира според техническите и финансови възможности.А най-важното в преценка на техн. възможности е не с кого ще лети, а срещу кого. Би ли казало това *** дето го търпяхме за президент, той знае ли срещу кого ще воюва този самолет?Има ли Б-я военна доктрина?
365
0
 
10
 
! Отговори
Геополитика??? преди 6 години
Това политиката на САЩ ли е?Ако те са "началниците" на ****ота Бойко, това не означава, че всички ръководители по света са ****оти.Нека този дето е написал заглавието поне малко да се ограмоти.Нека да научи поне тази дума какво означава
364
0
 
1
 
! Отговори
sineva преди 6 години
pf...nad vas letiat mnogo...svalete si gratis...
363
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има логика в статията ,и то голяма!
362
8
 
1
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Драги ми руски тролчета, фактите са си факти: Има десетки свалени МиГ-29 от Ф-ки и нито една Еф-ка от МиГ -29. Фактт!!!!
361
0
 
2
 
! Отговори
moda charshaf преди 6 години
za kakvo sa vi izstrebiteli?! kogo ste izstrebvate s tiah?!****** bg lev e istreben bez euro boarda automatichno. i s izstrebiteli na daskata toje potava.****** bnb toje.****** bg narod toje.****** i bez izstrebiteli bg narod si e otlichno potanal s europeiskite si zaplati.
360
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ООО колеги, какво пак сте се спречкали - Русия САЩ.Стига тези дрязги.Нашия бивш президент , явно си получава нещо за да говори за геополитика, но в крайна сметка тези пари идват от данъците в БГ и най добре е все пак експерти да решат.Дали ще бъде МИГ, Грипен или Ф нека те си решат, но да си носят отговорност след това - с документи и договори.Нека не влизаме в детайли колко летят, какви битки и други глупости взети от медиите.Все още Човекът прави машината/стига да е съвременна/.
359
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе да вземем пак да го кълнем задружно тва :) Ам един два пъти го фана,белкем и сега прифани:)
358
0
 
15
 
! Отговори
Джони Инглиш: D преди 6 години
Мистър Бийн ряпа да яде пред мистър Плев:) Вчера на 6 май направо съжалих,че мистър Плев не прие парада. Нямаше го това непренудено шоу,което кретена тапетов създаваше в близкото минало. Нямаше го и ,,пищовчето в шепата на плазмодия което му давсше опорните точки при приветствието! Президентът Радев направо ми развали ,,кефа, просто Росица ми липсва:)
357
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само отделно да вметна как... F-16 лети за сефте през 74-та, но модернизираните му варианти са от 90-те. Ако не ме лъже паметта през 96-та или 97-***. А Грипен, първи полет от 1987-***, но модернизация през 2013-та. Моят извод е, че авиацията с почти нищо не е напреднала чак толкова, за тези години. Само дето се научихме да правим самолетите по-евтино. Иначе както се вижда от сравнението по-долу, двата самолета почти равностойно "се борят" един с друг.
356
0
 
21
 
! Отговори
валери преди 6 години
Срам ме е от този човек , открито лобира за американците !
355
1
 
20
 
! Отговори
Реално сравнение: преди 6 години
Въоръжението им е почти равно съизмеримо.Чисто технологично и като авионика, за съжаление F-16 е леееко по-добър. Но за сметка на това Грипен е по-маневрен. F-16 има по-голям обхват (малко по-голям), но крейсерската му скорост е неизгодна (все пак няма да го ползваме за пътнически). Иначе ако се гонят, на скорост ще са почти равни. Скорост на катерене на Грипен е много по-добра. F-16 можеш да го товариш повече. Грипен е много по-евтин. Лично според мен Грипен е много добър вариант. Пък и нов.
354
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"MRYSEN POMAK"Сега що обиждаш пoмaците?
353
3
 
1
 
! Отговори
ikvo преди 6 години
teroristite kato vi gramnaha vlaka, letistata varna i burgas, hotela sliven, kvo napraviha bg armeici....lejaha v okopite na suho...
352
3
 
1
 
! Отговори
volov преди 6 години
kogo sha izstrebiavate ve?! ;)vii ste izstrebeni...;)s minimalnite europeiski sultanski zaplati v bulgaristan...;)
351
4
 
23
 
! Отговори
Категоричен преди 6 години
Хората го плюят, а то нали просто, мисли, че дъжд вали. Това нищожество и господарите му до стената. Справедливост за негодяите, тръгнали против народа си.
350
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руската геополитика е в никакъв случай Ф16. Подчинената руска колона у нас със зъби и нокти я провежда, защото руските летци нямат нито един спечелен въздушен двубой с Ф16 и по-силният от него Ф15 през последните 40 години. Повтарям нито един. Руснаците не могат да си позволят още една страна в черноморския басейн да има въздушно превъзходство срещу нея. Затова е и това неистово виене срещу Ф16 в България. Радев поставя винаги руските интереси над българските, за разлика от българина Плевнелиев.
349
7
 
14
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Тоест, г-н Плевнелиев, вие си представяте, че треба да купим изребители, дето не са с триъгълна форма, да речем, ами с правоъгълна, или с квадратна?!Брей, то това ще се брои и за иновация, хем без да се плати и грош)))Ето, затова загубихте изборите, г-н Плевнелиев)