Да купим изтребител? Да, но спрямо геополитиката в света

Народът обича армията си, категоричен е Плевнелиев
6 май 2017 14:32,
599
Да купим изтребител? Да, но спрямо геополитиката в света
Снимка: Reuters, архив

Купуването на изтребител за българските Военновъздушни сили не трябва да бъде само на базата на технически критерии, тъй като тези машини ще трябва да защитят българския национален интерес. Това каза президентът на България от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев.

По думите му изборът на машина трябва да бъде и на база на геополитическата ситуация в света. "Трябва да закупим машини, с които армията не просто да лети, а трябва да може да защити българския национален интерес", подчерта Плевнелиев пред BTV

Няколко дни преди да предаде властта служебният кабинет одобри решението за избор на нов изтребител, в което на първо място е класиран шведският концерн "Сааб" със самолет "Грипен".

Предстои тежко и отговорно решение на новоизбраното правителство, коментира Плевнелиев. Според него покупката на изтребител има силен геополитически сигнал.

"Ако се случи нещо по източния фланг на НАТО, от Полша до Румъния, всички останали трябва заедно да могат да защият суверенитета и териториалната цялост на демократичния Алианс. Всеки един от тях обаче има Ф-16, а не "Грипен", отбеляза Плевнелиев.

"Ако се случи нещо по южната част на фланга на НАТО, там, където са и Турция и Гърция и всички останали до Италия – по същия начин само заедно с нашите съседи и партньори в НАТО можем да защитим българския национален интерес", допълни той.

Българският народ обича своята армия, уповавал се е на нея в трудни моменти, а тя винаги е била на негова страна, каза на празника на армията Плевнелиев.

Той подчерта, че държавното ръководство трябва да даде път на очакваната отдавна и вече спешна модернизация на армията. По думите му политиците трябва да ясно да кажат, че армията е приоритет.

Плевнелиев пожела успех на третото правителство на Бойко Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


599
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
328
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До cazzo duroРЕМОНТИРАНИТЕ ДВИГАТЕЛИ СА В ЕКСПЛОАТАЦИЯ. И ПОЛСКИЯ РЕМОНТ СЕ ОКАЗА ПО-ДОБЪР ОТ РУСКИЯ
327
4
 
9
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Помните преди година-две какви полемики имаше за ремонта на двигателите на МиГ-29. Наляхме луди пари. И ся ко? Тези самолети пак са неизполвзаеми - просто ресурса на ремонтираните двигатели/300часа/ свърши.
326
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЪЛГАРИЯ ЩЕ КУПИ АМЕРИКАНСКИ САМОЛЕТИ. ТОВА Е!
325
3
 
14
 
! Отговори
Хех преди 6 години
От където и да купим тези самолети (които с нищо няма да допринесат реално за засилване на отбраната ни) 2 неща са ясни:1. "Някой" ще прибере юнашка комисионна.2. Последващото правителство ще му се наложи да тегли не 16 милиарда от които 13 за покриване на вноски към дълг (както направиха тези), а ще трябва да теглят примерно 25 милиарда, от които (примерно) 18 милиарда вече ще отидат за покриване на вноски. Вероятно точно това е и целта на господарите на Плевналиев.
324
21
 
6
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Нямам нищо против Грипен но предпочитам самолет доказал се, че може да сваля руските таралясници. :)
323
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може да се отрече: този нехранимайко предизвиква бурни коментари с плесканиците си.
322
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До cazzo duroЩатите са богати защото експлоатират десетки държави, източвайки ги чрез продажби на оръжие, експлоатирайки петрола и природните им богатства точно по този начин - някой техен лиз.ач, в случая ***, принуждава държавата си да купува това което е изгодно на продавача. Ф-16 са безнадеждно стари и са за изхвърляне, продажната цена всъщност е само част от истинската, която ще стане ясна по-късно, когато трябва да се плати поддръжката. Други държави вече казаха "не благодаря".
321
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много са ми смешни руските ***. ======Ние не сме руски тpoлoвe. Ние сме шведски такива.Лично Кралят на Швеция, негово превъзходителство Kарл XVI Густав ни е платил точно да тpoлим в Днес в полза на Грипените.А ти .... след като минат почивните дни посети психиатър - имаш спешна нужда от това :)))
320
23
 
6
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Много са ми смешни руските ***. Излиза, че едва ли не американците ще си оправят бюджета с продажбата на няколко Ф-16./да оставим настрана, че ще ги вземем от Португалия/. Та......направих си труда да сметна:) Цената от продажбата на 10 бр. употребявани Ф-16 ще покрие разходите на отбрана на САЩ за..............1 минута! Да, да-една минута! Който не вярва да вземе калкулатора:)) Военния бюджет на САЩ е 610 милиарда долара:)
319
2
 
16
 
! Отговори
хамлетчо преди 6 години
Изтребител или комисионна-това е въпроса!?
318
4
 
15
 
! Отговори
Хех преди 6 години
До коко419Е, аз съм "полу" русофил, защото харесвам руският народ (особенно дамите), но не харесвам диктатурата, репресиите, цензурата (и т. нт. всички атрибути на техните управляващи). Безспорно Путин е ЛИДЕР, но е много лесно да си лидер когато зад гърбът ти е 1/6 част от света с несметни природни богатства, които не са в полза на народа, а на няколко човека там. МИГ29 и МИГ31 са съвсем различни типове самолети. Четете и се образовайте без да вярвате на нито една пропаганда. Лъжат юнашката!
317
4
 
15
 
! Отговори
LAZ преди 6 години
А защо ние българите не си произвеждаме изтребителите? Имаме и специалност в МЕИ Самолетостроене и физици и математици имаме и умни деца имаме! Защо тогава не ги произвеждаме сами а даваме възможност на национални предатели като Плевнелиев с напълно развинтен по посока на чуждоземно обслужване ексцентрик да се меси в националните ни интереси да ги тъпче и потъпква да дава парите ни на чужди държави а децата ни роби на чужди фирми???
316
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали никой не се съмнява,какво, ще купим ?!?Просто Бойко, ще бъде привикан на килимчето във Вашингтон, следва сервилно темане и честито ви ,,ново"40годишно Ф-че !
315
2
 
6
 
! Отговори
Хех преди 6 години
До Анонимен422Бих Ви допълнил, че освен Ауакс- а F16 ги насочват и Патриот- ите. Когато и двете липсват на практика F16 е почти неизползваем. Американците още преди няколко години изтеглиха почти всички (ако не и всички) Патриоти от Турция защото вече са много стари (морално) системи, и руснаците безгрижно ги ослепяват. Същата участ постигна и руската С200 Ангара. Прекрасна система, но старата и електроника я прави лесна плячка за всички съвременни системи за радио-електронна борба.
314
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 424МиГ -29 ВИНАГИ е бил свалян. И в Сърбия и в Ирак и в Сирия ...........В "победите" на руското желязо има само два аероклубни "Чесна" и едно Су-24. Това му е за цялата "бойна история". А иначе са го сваляли десетки пъти.Отделно от това близо 15 % от това подобие на изтребител са се "самоубили' поради аварии в мирно време.
313
1
 
10
 
! Отговори
коко преди 6 години
До Что делат?Много умни предложения ,само дето си забравил най-българското-да откраднем парите.
312
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мчи то швейцарците си немат армия *** много богати бря!И немат врагове.Много съ умни. ============Още един пияндурник ръси мозък сутрин рано.Алооо, Швейцария е една от най-милитаризираните държави в света. Всеки швейцарец си държи в къщата бойния автомат, униформата и чака да бъде вдигнат всеки момент.Швейцария има една от най-големите армии, по брой на населението е може би първа в света. Всяка година швейцарците биват викани в запас.Пияница!
311
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лобизъм в най-долен вид, да имаше как да ни набута и някой спийдфаяр от ВСВ.
310
7
 
4
 
! Отговори
Дедо Пенчу преди 6 години
Мчи то швейцарците си немат армия *** много богати бря!И немат врагове.Много съ умни.
309
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бракувани Ф-чета, за хубави пари, йееех живот, господарите Му, ще го позлатят !