Да купим изтребител? Да, но спрямо геополитиката в света

Народът обича армията си, категоричен е Плевнелиев
6 май 2017 14:32,
599
Да купим изтребител? Да, но спрямо геополитиката в света
Снимка: Reuters, архив

Купуването на изтребител за българските Военновъздушни сили не трябва да бъде само на базата на технически критерии, тъй като тези машини ще трябва да защитят българския национален интерес. Това каза президентът на България от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев.

По думите му изборът на машина трябва да бъде и на база на геополитическата ситуация в света. "Трябва да закупим машини, с които армията не просто да лети, а трябва да може да защити българския национален интерес", подчерта Плевнелиев пред BTV

Няколко дни преди да предаде властта служебният кабинет одобри решението за избор на нов изтребител, в което на първо място е класиран шведският концерн "Сааб" със самолет "Грипен".

Предстои тежко и отговорно решение на новоизбраното правителство, коментира Плевнелиев. Според него покупката на изтребител има силен геополитически сигнал.

"Ако се случи нещо по източния фланг на НАТО, от Полша до Румъния, всички останали трябва заедно да могат да защият суверенитета и териториалната цялост на демократичния Алианс. Всеки един от тях обаче има Ф-16, а не "Грипен", отбеляза Плевнелиев.

"Ако се случи нещо по южната част на фланга на НАТО, там, където са и Турция и Гърция и всички останали до Италия – по същия начин само заедно с нашите съседи и партньори в НАТО можем да защитим българския национален интерес", допълни той.

Българският народ обича своята армия, уповавал се е на нея в трудни моменти, а тя винаги е била на негова страна, каза на празника на армията Плевнелиев.

Той подчерта, че държавното ръководство трябва да даде път на очакваната отдавна и вече спешна модернизация на армията. По думите му политиците трябва да ясно да кажат, че армията е приоритет.

Плевнелиев пожела успех на третото правителство на Бойко Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


599
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
308
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И за МиГ -29 се твърдеше че е най-добрият но в Сърбия само беше свалян.=======При какво съотношение на силите умнико?
307
1
 
13
 
! Отговори
Что делат? преди 6 години
Варианти за изход от ситуацията: 1 Да проведем всенароден референдум. 2 Да хвърляме чоп. 3 Да купим половината от едните, и половината от другите. 4 Да купим друг вид. 5. Нищо да не купуваме. 6 Да изядем и да изпием парите.
306
3
 
11
 
! Отговори
До 410: преди 6 години
Да разсъждаваме логично - Турция, Гърция, и Румъния = НАТО. Няма какво да се пазим от тях.========Кога успя да се натаралянкаш сутрин рано?Нямало какво да се пазим от Турция??????Ти да не си минал на трева или нещо по-яко?
305
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мощно ПВО и обучение за партизанска война, само така можем да отговорим ефективно на бъдеща агресия, с 10-20 летящи кошници сме лесна плячка за всяка средно въоръжена държава.
304
7
 
4
 
! Отговори
коко преди 6 години
До Хех И за МиГ -29 се твърдеше че е най-добрият но в Сърбия само беше свалян.Явно сте един от малкото възпитани пишещи тук,няма да споря ,всеки си има свое мнение.Аз съм русофил но за мене българските интереси са над всичко.Служил съм на времето в една от ракетните бригади и ме е срам като гледам жалките остатъци от нашата армия.
303
3
 
16
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
това нищожество, този гнусен агент на западните гадове ни казва в прав текст, че се налага пак да напълним гушите на Американските му господари !
302
2
 
7
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Що се хабите за няма и 10 самолета. По статистика сега имаме общо 30 военни самолети в експлоатация. За сравнение през 2-та световна сме имали 90, а при социализма над 400.
301
3
 
2
 
! Отговори
Хех преди 6 години
Относно "Руските таратайки" можете да прочетете какво пишат (вкл. американски и други натовски генерали). Не само какво се хвалят руснаците. Има 2 филма на NG точно за МИГ31 в които има интервюта с компетентни хора, които много добре обясняват как какво и що. Гледал съм ги и двата филма и са много интересни. Не са пропагандни филми. На BBC са. Гледайте ги и Вие за да добиете представа за какво става въпрос. Относно останалата част на поста Ви - Няма да я коментирам.
300
7
 
4
 
! Отговори
коко преди 6 години
До Хех-Руските таратайки са голяма работа когато не срещат други самолети във въздуха.Останалото и руско самохвалство.Мы самые великие,от нашего авианосца "Кузнецов" весь мир дрожить,Америка от нас боится...Но има и други простотии-болгары предатели,они в НАТО и против нас всегда воевали,враги...А турците са добри съюзници,нищо че са в НАТО.Лошо е че много българи им вярват на лъжите...
299
4
 
7
 
! Отговори
Хех преди 6 години
Да разсъждаваме логично - Турция, Гърция, и Румъния = НАТО. Няма какво да се пазим от тях. Македония и Сърбия по разбираеми причини не представляват и няма да представляват опасност за нас. Остава Русия. И как тоя "нов" самолет ще се бори например с 40г. МИГ31??? Ми той дори няма шанс да се приближи до него преди да стане на пепел. Да не говорим пък за по- съвременните самолети на руснаците. От тук си правя извода че пак се "усвояват" едни пари. Четете и се образовайте! Това са факти а не пропаг
298
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквито и самолети да купим- всички са с програми за дистанционно управление от заводите- производители...та не е ясно за какво ще ги използваме.От името на кого срещу кого? Срещу терористи и международно организирани престъпници не се воюва със самолети и танкове! Те са в управлението на държавите,включително и на БГ!Какво направи любимата ни армия с хилядите танкове и самолети,които имахме до 1989г ,та до днес?Да не би да спряха унищожаването на икономиката и половината народ?
297
1
 
10
 
! Отговори
РККА преди 6 години
До Анонимен404 а кажи ми как свали през1982 тез 8 Миг 29 като влизат на въорижение през 1983,разбирам че ти е след празнично ама стига сваля Миг/ове де..
296
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На вниманието на любимите ни държавни и партийни ръководители-либерали и демократи- с идеята да се научат повече да четат,мислят и след това да приказват и действат-че президент Тръмп май не си поплюва и може да ги "пресели" в Гуантанамо или Аляска :"Главные враги США не Россия, а либералы и демократы"...За повече- през гугъла:"Американец откровенно рассказал, что на самом деле думают в США о русских "
295
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците се страхуват F16 и особено от F15 на който трябваше да противостои Миг29, но още в първата битка над долината Бекаа в Ливан за 3 дни F15 и F16 свалиха 82 руски самолета повечето Миг23 и 8 Миг29 които току що бяха излезли от завода. При това Миг29 бяха с руски екипаж. Израел не загуби нито един самолет. Ударът върху руските мигове беше толкова тежък че в спешно заседание на политбюро на КПСС от 7.7.1982 върнаха всички самолети с руски екипажи в СССР. Русофилската геополитика е не на F16
294
2
 
6
 
! Отговори
TPE3BEH преди 6 години
Грипен били новопроизведени - това е една широко пласирана заблуда. Шведската оферта не е за изцяло нови изтребители. Новопостроен е единствено фюзелажа на Грипен, всичко останало като пълнеж се взима от резерва на шведските ВВС.Отделно, въоръжението трябва да се купува от САЩ, така че офертата от 1 млрд. лева е непълна
293
7
 
11
 
! Отговори
))))) преди 6 години
В главата на Роско е пълна каша!
292
6
 
22
 
! Отговори
неразбрал преди 6 години
Кой го слуша този пудел? Пудела на Тиквата. Що не се скрие в Гоце Делчев и да не си показва невзрачната физиономия? Това мяукащо същество е срам за мъжкия пол.
291
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румънците са изкупили реновираните Ф16 от Португалия и тази опция е затворена 2012г.От 2012г до днес румънските летци са обучавани в САЩ.Обаче има много други Ф-ки за продаване, например американците са установили пукнатини по силовата конструкция на 50% от старите си Ф-ки.Изводите са:На г- Плевнелиев вяра не може да се има;Нямаме спешна нужда от купуване на изтребители и пари нямаме;Чехите и унгарците ползват Грипен под наем.
290
2
 
4
 
! Отговори
+ към Сашо преди 6 години
Точно така, напълно съвпада с моето мнение. Вече техниката и възможностите на държавите така са се развили, че в една евентуална война малките нямат шанс срещу по-големите държави. По-скоро трябва да има отбрана срещу евентуална по-масирана терористична атака или нещо от сорта. За това две ескадрили от по 6-8 самолета е достатъчно за България. Тоест 12 или 16 изтребителя или 20 макс. Като най-добре е дори да не са еднакви самолетите.Тоест една ескадрила Грипен и още една от друг тип и в зависио
289
2
 
20
 
! Отговори
Антон преди 6 години
Супер лобистко изказване. Те нашите натовски партньори имат и по хубаваи самолети от f16 но няма как да си вземем такива. Нашите изтребители трябва да се вземат според нашата черга, знаем че при Грипен държавата Швеция продава на държавата България а при американските минава през посредници и там е разликата...в комисионната