Златева с личен отказ на Борисов, не искала и да е еврокомисар

Най-труден за председателството ни ще е септември, прогнозира тя
6 май 2017 09:17,
60

"Имах лична покана от Бойко Борисов и лично след това му казах, че благодаря за поканата, оценката за работата и екипа ми, но не мога да приема предложението". Това каза в предаването "Брюксел 1" пред Bulgaria ON AIR бившият служебен вицепремиер Деница Златева, която отказа да е част от кабинета "Борисов 3".

Пред Милена Милотинова тя обясни, че решението е нейно. Златева уточни, че е член на БСП и решението на ръководството на партията е било левицата да не участва в новото правителство.

Деница Златева коментира, че няма да е следващият български еврокомисар. По думите й освен името на следващия комисар, е важен и ресора.

"Ресорите вече са разпределени. Надявам се, че ще се преборим за солиден ресор. Много е важно да имаме бърза номинация".

След като предаде щафетата на Лиляна Павлова по подготовката за европредседателството на България през 2018, Деница Златева обясни, че е имало закъснения, които според нея били наваксани. Златева се похвали, че е подобрила механизмите за сътрудничество между министерствата, приети са насоките за провеждането на всички близо 230 събития.

Готов е комуникационният план, финализирани са работните групи, започнало е и обучението на екипите. На финала е и културната програма. Ремонтът на НДК продължава. Там обаче има закъснение. Очаква се в края на есента сградата да е преобразена. Сега за ремонта й са отпуснати 17 милиона лева, но ще са нужни още толкова.

Деница Златева съобщи, че се подготвят обществените поръчки за кетъринга, хотелите, рекламните материали. Сметката показва, че председателството ще глътне около 150 милиона лева.

"На 31 декември 2017 г. срещу 1 януари 2018 г. ще бъде даден старт на председателството. На 11 януари 2018 ще е официалното откриване с концерт в София, а на 2 февруари в Брюксел", обясни Златева.

Според нея най-трудно ще е през септември месец, когато ще сме в активното трио с Естония и Австрия.

"Важно е да започне планирането на националната програма. През юни трябва да бъде представен първия вариант. Ясно е, че един от приоритетите ще са Западните балкани. Темата за европейската интеграция разширяването на ЕС отново ще бъдат поставени за обсъждане", заяви Златева.

По темата Шенген Златева смята, че членството не трябва да бъде обвързвано с председателството. Защото все още има държави, които смятат, че не сме готови за безграничната зона. Причината е, че тези страни обвързват членството в Шенген с мониторинговия доклад.

Труден ще е и процесът на преговори между ЕС и Великобритания. "За нас е важно да защитим правата на българите, които учат и работят на Острова", каза Златева.

Тя смята също, че България, Гърция, Италия и Малта имат интерес от промяната на "дъблинското споразумение", защото тежестта се носи от пограничните райони при силен бежански натиск.

Още от 17:30 часа в "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да попитам вчера нациоаналните телефони с номера0700 какъв им бе проблема че бяха изключени че на човек му дотрябва един път от тия номера и тъкмо тоя номер бе изключен случаино или нарочно и по тоя повод ще сезирам мая манолова или боико борисов по случаи това безобразие и на сопната служителка на демакс тъи като им обеснявам какъв е проблема и тя ми се държа троснато тая няма да стане щом плащаме данъци са длъжни да се съобразяват не гонли правят вън мои твои няма
1
36
 
15
 
! Отговори
пенсионер преди 6 години
Явно това момиче е много кадърно след като толкова я хвалят.Само че ината и злобата на Нинова ще и съсипе кариерата.