Йотова от Баку: Различията ни обединяват, а не разделят

Ние сме естественият мост в разбирателството между Изтока и Запада, заяви тя
28
Йотова от Баку: Различията ни обединяват, а не разделят
Снимка: БТА

"Различията ни обединяват, а не разделят, можем да бъдем свободни и да имаме бъдеще само, ако сме заедно." Това заяви българският вицепрезидент Илияна Йотова в Славянския университет в Баку, където изнесе лекция пред преподаватели и студенти, изучаващи специалност Българска филология, съобщи прессекретариатът на президентството.

В учебното заведение се подготвят бъдещи дипломати и специалисти по международни отношения с профил "България и Балканите."

"Горда съм, че тук има много млади хора, които изучават езика, историята, културата на моя народ", каза вицепрезидентът. Йотова припомни, че България постига своята езикова и духовна самостоятелност със свещеното дело на двамата братя Кирил и Методий, на техните ученици, които създават днешната кирилска азбука. "Днес на нея пишат над 300 милиона човека в цял свят и тя е една от трите официални азбуки на европейската общност заедно с латинската и гръцката", отбеляза вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова страната ни е не само достоен и уважаван член на ЕС, но и гарант за стабилност и сигурност в Югоизточна Европа и на Балканите. Вицепрезидентът допълни, че България ще играе и занапред ключова роля за сигурността на външните граници на ЕС, както и за стабилността на региона.

"Нещо повече, ние сме естественият мост и посредник в разбирателството между Изтока и Запада“, допълни Йотова и посочи като основни предизвикателства управлението на бежанската и мигрантската криза, непозната по мащабите си от Втората световна война, справяне с икономическата, финансова и социална криза, борбата с екстремизма и радикализацията.

По време на лекцията Йотова посочи, че след по-малко от 8 месеца България ще председателства Европейския съюз. "Точно тогава Европа трябва да намери решение на голяма част от тези проблеми и ние съзнаваме своята отговорност за това", отчете тя.

По-рано същия ден вицепрезидентът откри представителство на Българо-азербайджанската търговско-индустриална палата в Баку. В новата сграда се помещава център за презентации на фирми и техни продукти, а също така и учебен център по бизнесадминистрация и кореспонденция за студенти, изучаващи български език в Славянския университет в Баку.

Илияна Йотова се срещна и с ръководството на Националната академия на науките на Азербайджан. На срещата бяха обсъдени възможности за сътрудничество и обмяна на млади кадри.

По повод 25 години от установяването на дипломатически отношения между България и Азербайджан пък, тя се срещна и с президента Илхам Алиев. По време на срещата Илияна Йотова изрази увереността си в бъдещото задълбочаване на двустранното сътрудничество между двете държави, съобщи президентският прессекретариат.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 3 години
До Анонимен 23 По носиите ще ги познаете.Ризи , блузи, кой каквото нахлузи.И в Русия същата носия.
19
0
 
2
 
! Отговори
Я гледай.... преди 3 години
Браво! Какво просветление , каква мисъл.....? Бъдеще ако сме заедно с Баку.Велико!
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и защо всеки който влезе в политиката се освинява......
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние сме братовчеди . По земите на днешен Азербайджан е имало държава на българите. Някои от народните носии в днешен Азербайджан са съвсем като някои от нашите. А нашите носии са съвсем различни от носиите на другите нации, в които има славяни.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мис Пиги отишла на екскурзия
15
4
 
10
 
! Отговори
Бобо преди 3 години
Къде е това Баку,и кой какви интереси има там.
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе ти баба ти ли търсиш в Баку да ти е.... м.... дебелла
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се видите какъв вицепрезидент си избрахте. После да не се сърдите на никой.
12
1
 
19
 
! Отговори
бг -поща преди 3 години
вице-президент -обикновен пощальон .писмото на т.н. президент можеше да стигне и по друг начин, нооо пусти икономии
11
1
 
17
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
Не и се сърдете на жената бре, толко и е акъло толко си може, кво сега.
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Различията ни обединяват!Шаблони и клишета!Безсмислици глупости и половина!Все едно да седнеш на дървен камък и отгоре да те вали сух дъжд!За кви глупоспи вземат пари тия!
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Звучи ми толкова евроатлантично. Толкова искрено се радвам за червените гласували за нея. Но пък чак единствен мост? Ами Украйна другарко (ирония). Ами другите страни от СИВ?
8
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво Йотова!!! съидинението прави силата
7
3
 
11
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
4 000 kalorii na den...Gruh,gruh...
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само СДС !!
Помниш ли ,Йотова ?
Пародия на политика !
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Йотова на два лосиона - усмихната и доволна.
4
6
 
18
 
! Отговори
Тото преди 3 години
Изнесла лекция, представям си какви глуп.ости е надрънкала. Като се има впредвид как сме го закъсали тук а тя се перчи пред някакви полуграмотни коневъдци.
3
3
 
19
 
! Отговори
карина преди 3 години
Илияна, отслабни малко и повярвай ми ще спечелиш много повече от това, отколкото от четене на лекции.
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно Йотова не е гарант за нищо.
1
2
 
27
 
! Отговори
vah преди 3 години
С какво е гарант за стабилност и пример България??? С корумпираните политици, неработещата съдебна система, с болното здравеопазване, със затъващото образование, с разпиляната армия, с мизерния стандарт на живот?? Как по точно ще бъдеш лидер в региона, като нямаш добре функционираща и силна държава??? Ни икономика, ни армия, ни дипломация, ни демографски потенциал!! Йотова обясни как се става лидер, като нямаш горните изброени показатели????