Каракачанов: Отмяната на наборната служба беше грешно политическо решение!

"Обединени патриоти" няма да подкрепят мажоритарна система
Обновена: 7 май 2017 13:43 | 7 май 2017 13:26, Елка Василева
335
Каракачанов: Отмяната на наборната служба беше грешно политическо решение!
Красимир Каракачанов. Снимка: архив, Булфото

Закриването на наборната служба през 2008 г. беше изключително прибързано и грешно като политическо решение на Тройната коалиция. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по БНР.

"Както виждате дебатът в Европа, в НАТО-вските държави за връщането на наборните служби тече отдавна. Нека да има дебат в българското общество и това е полезно", каза Каракачанов.

Още по темата

Според него наборната военна служба дава възможност на всички български младежи да изпълнят своето конституционно задължение – защита на отечеството. "Това е въпрос на дълг на всеки български гражданин. Ако си представим един конфликт - как необучените български младежи ще могат да изпълнят своето задължение да защитават страната си", коментира Каракачанов.

"Кой е казал, че ще имаме армия, която няма да е добре финансирана, оборудвана и обучена? Ако службата бъде въведена, ще влизат наборите, които са навършили пълнолетие. Ако добре организираме нещата, логиката на това да търсим въвеждане на военно обучение в средните училища е още от следващата година", допълни той.

По думите му са необходими онези преподаватели, които да извършват това обучение, което не е лесен процес. Той подчерта, че в сегашната им програма за управление е записано военното обучение в училищата и доброволната служба.

"Мисля, че общественото мнение в страната е да бъде възстановена наборната военна служба", добави военният министър.

За закупуването на нов изтребител, Каракачанов коментира, че България не може да си позволи скъпи самолети. "Въпросът е първо експертно и технически, второ финансово и чак тогава политиците трябва да вземат решение", уточни той.

България има капацитет да произведе както военни кораби, така и специализирана техника за пехотата, заяви още Каракачанов. „Те трябва да се строят в България, за да могат парите, които се отделят от българския данъкоплатец, да остават в българската икономика и да се създават работни места тук, в България, да се плащат заплати на български граждани и парите да се връщат обратно в бюджета“, каза министърът.

Въвеждането на мажоритарната система е евтин популизъм, който няма как да бъде одобрен от "Обединени патриоти", каза още Каракачанов.

Той заяви, че въпросът за мажоритарния вот няма да разклати коалицията.
Според него въпреки че са гласували 2,5 млн. българи на референдума, това решение не може да се счита за задължително. Трябва да се вкара за обсъждане в парламента, но Народното събрание решава. Такъв е законът.

Ако бяха гласували над 50% от тези "за", този референдум щеше да бъде абсолютно задължителен. "Въпреки че са гласували толкова много хора, това решение не е задължително. Законът е ясен", добави той.

Според него първите внесени закони за обсъждане в Народното събрание трябва да касаят сигурността на страната. "Промените, които трябва да се направят и в Закона за МВР, и в Наказателния кодекс, с които да се предприемат успешните стъпки и мерки за борба с битовата престъпност, както и ограничаването през религиозните общности да се прави екстремистка или чужда държавна политика", допълни военният министър.

За президентските избори във Франция, Каракачанов каза, че харесва Марин льо Пен, но има един основен въпрос, по който не е на нейното мнение - това, че ЕС трябва да бъде разпуснат. "Смятам, че това са си нейни разбирания. По голяма част от другите проблеми, свързани със социална политика, нелегалната миграция, ислямския тероризъм, смятам, че тя има правилни позиции. Между другото и Макрон има подобни позиции. Смятам, че ЕС трябва да бъде реформиран, но в никакъв случай не унищожаван", каза още Красимир Каракачанов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
почна се с филмирането
194
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ББ наистина е доста смел за да се гъзи на ОП.
193
0
 
14
 
! Отговори
Илия - Варна преди 6 години
Този комунистически нагъл доносник пак се изцепи. Ако трябва да се бия за него и такива като него по скоро бих се самоубил. НАГЛЕЦ ДОЛЕН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Стига комунистическа *** в управлението на БЪЛГАРИЯ!
192
0
 
18
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
Нови самолети, редовна армия, високи заплати и пенсии..Абе има , няма 200 милиарда ще ни управят и народа умира.Браво Каракачане. А ние обикновените българи искаме мир човешки заплати и ниска престъпност.Не ни трябват невъзможни разходи за война. Искаме само разходи за мир, работа и спокойствие.А призидента наш казва че не бива да разчитаме на НАТО.Ми за какво сме там?Искам отговор.
191
0
 
5
 
! Отговори
.. преди 6 години
Е как да се напише господа РОМ/Кашикчия/джипчия ... ЦИГА......................нин
190
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех, пак ли с турско ще ни плашат?
189
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До е,деТези добри идеи преди време ги даде ДГИ, но не бяха парламентарно представени.С други думи, хората отдавна са стигнали до изводи какво да се прави, но на управляващите не им изнася.
188
2
 
4
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До 206 Разбира се че ДПС е руска партия.Има ли още някой да не е разбрал?
187
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е най-*** изказване, тоя Каракачанов или яко демагогства или въобще не му е ясна ситуацията в България. Все пак да не забравя че той не е ходил в казарма никога.
186
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дай да се въоръжим добре, да разпуснем ЕС и да се степаме кой както може.но българи много или България е една.
185
7
 
7
 
! Отговори
е,де преди 6 години
A,спрете се малко. Който е против трудовата повинност-/т.е трудоваците/ да даде идея ,как по-лесно и бързо да се интегрират ромите,за да има обществото поне малко полза от тях.Патриотите предлагат за всички ,които са неграмотни-да служат трудоваци-знаем ги кои са.За другите-няколко месеца боенно обучение ,няма да ги счупи.Нашенеца най-обича да плюе и да дюдюка.Ако някой има по-добри идеи-моля,заповядайте,защото лесно се критикари
184
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Швеция и Австрия възстановяват задължителното отбиване на военна служба.Нито са бедни, нито са глупави.
183
1
 
6
 
! Отговори
край преди 6 години
Дембел Войвода в интервютото ""Мисля, че общественото мнение в страната е да бъде възстановена наборната военна служба" До тук общественото мнение е ПРАВИЛНООБАЧЕ мажоритарната система нищо че гласували 2.5 млн. за нея - НЕПРАВИЛНО Е. Тия хора ни командват - не се наши Представители.
182
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
211, ти вече си затъпял и без да е задължително.
181
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не стига че затъпявваме като народ, ами да го направим и задължително !така хем ще сме по неконкурентноспособни, хем и по малко образовани,точно както ни искат неолибералите. голям патриот, няма що
180
4
 
18
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Бе я стига бе! На Каракачанина ако му се стреля с пушка, да иде в Съветския Съюз, тоест в Русия и там да си се кефи на задължителната му служба при тъпитe шaпкapи!!!Който не става за нищо друго се пробва да стане или политик, или милиционер или военен!
179
2
 
14
 
! Отговори
алпинист преди 6 години
тоя или е ненормален, или се опитва да прави другите такива. оказва се лъжец, като тиквата от банкя с магнолиите.
178
3
 
7
 
! Отговори
206 преди 6 години
ДПС е РУСКА ПАРТИЯ ,ПОВТАРЯМ СПЕЦИАЛНО ЗА ТЕБЕ -ДПС Е РУСКА ПАРТИЯ ,ЩАБ КВАРТИРАТА Е ВЪВ МОСКВА
177
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ставаме балканско каракачанско военно джудже.Турция и сичко наоколо ще трепери.А като сгазим лука за пореден път - няма да има за какво да ни остявят да съществуваме и като държава.
176
10
 
3
 
! Отговори
директно преди 6 години
Искате ли турски партии(ДПС и ДОСТ) да управляват България?