Каракачанов: Отмяната на наборната служба беше грешно политическо решение!

"Обединени патриоти" няма да подкрепят мажоритарна система
Обновена: 7 май 2017 13:43 | 7 май 2017 13:26, Елка Василева
335
Каракачанов: Отмяната на наборната служба беше грешно политическо решение!
Красимир Каракачанов. Снимка: архив, Булфото

Закриването на наборната служба през 2008 г. беше изключително прибързано и грешно като политическо решение на Тройната коалиция. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по БНР.

"Както виждате дебатът в Европа, в НАТО-вските държави за връщането на наборните служби тече отдавна. Нека да има дебат в българското общество и това е полезно", каза Каракачанов.

Още по темата

Според него наборната военна служба дава възможност на всички български младежи да изпълнят своето конституционно задължение – защита на отечеството. "Това е въпрос на дълг на всеки български гражданин. Ако си представим един конфликт - как необучените български младежи ще могат да изпълнят своето задължение да защитават страната си", коментира Каракачанов.

"Кой е казал, че ще имаме армия, която няма да е добре финансирана, оборудвана и обучена? Ако службата бъде въведена, ще влизат наборите, които са навършили пълнолетие. Ако добре организираме нещата, логиката на това да търсим въвеждане на военно обучение в средните училища е още от следващата година", допълни той.

По думите му са необходими онези преподаватели, които да извършват това обучение, което не е лесен процес. Той подчерта, че в сегашната им програма за управление е записано военното обучение в училищата и доброволната служба.

"Мисля, че общественото мнение в страната е да бъде възстановена наборната военна служба", добави военният министър.

За закупуването на нов изтребител, Каракачанов коментира, че България не може да си позволи скъпи самолети. "Въпросът е първо експертно и технически, второ финансово и чак тогава политиците трябва да вземат решение", уточни той.

България има капацитет да произведе както военни кораби, така и специализирана техника за пехотата, заяви още Каракачанов. „Те трябва да се строят в България, за да могат парите, които се отделят от българския данъкоплатец, да остават в българската икономика и да се създават работни места тук, в България, да се плащат заплати на български граждани и парите да се връщат обратно в бюджета“, каза министърът.

Въвеждането на мажоритарната система е евтин популизъм, който няма как да бъде одобрен от "Обединени патриоти", каза още Каракачанов.

Той заяви, че въпросът за мажоритарния вот няма да разклати коалицията.
Според него въпреки че са гласували 2,5 млн. българи на референдума, това решение не може да се счита за задължително. Трябва да се вкара за обсъждане в парламента, но Народното събрание решава. Такъв е законът.

Ако бяха гласували над 50% от тези "за", този референдум щеше да бъде абсолютно задължителен. "Въпреки че са гласували толкова много хора, това решение не е задължително. Законът е ясен", добави той.

Според него първите внесени закони за обсъждане в Народното събрание трябва да касаят сигурността на страната. "Промените, които трябва да се направят и в Закона за МВР, и в Наказателния кодекс, с които да се предприемат успешните стъпки и мерки за борба с битовата престъпност, както и ограничаването през религиозните общности да се прави екстремистка или чужда държавна политика", допълни военният министър.

За президентските избори във Франция, Каракачанов каза, че харесва Марин льо Пен, но има един основен въпрос, по който не е на нейното мнение - това, че ЕС трябва да бъде разпуснат. "Смятам, че това са си нейни разбирания. По голяма част от другите проблеми, свързани със социална политика, нелегалната миграция, ислямския тероризъм, смятам, че тя има правилни позиции. Между другото и Макрон има подобни позиции. Смятам, че ЕС трябва да бъде реформиран, но в никакъв случай не унищожаван", каза още Красимир Каракачанов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
0
 
1
 
! Отговори
ЗАПОЗНАТ преди 6 години
До Анонимен 76ЦЪРВУЛ ТИ ВИЖДАЛ ЛИ СИ КАКЪВ ОГРОМЕН ГРАД Е ИСТАНБУЛ ? С ДВЕ РАКЕТИ САМО ЩЕ ЯДОСАШ 80 МИЛИОННА ТУРЦИЯ С 1 МИЛИОННА АРМИЯ !!! ОТВЕТНИЯТ УДАР НА ТУРСКАТА ВОЕННА МАШИНА ЩЕ НИ ЗАТРИЕ КАТО НАРОД И ДЪРЖАВА !!! САМО КРЪГЪЛ *** МОЖЕ ДА ГОВОРИ ЗА РАКЕТЕН УДАР СРЕЩУ ИСТАНБУЛ !!! ТУРСКИТЕ РАКЕТНИ СИСТЕМИ СОБСТВЕНО ПРОИЗВОДСТВО ЩЕ ПРЕВЪРНАТ ГРАДОВЕТЕ НИ В РУИНИ !!! КАТО ДОБАВИМ И МОДЕРНАТА МНОГОБРОЙНА ТУРСКА АВИАЦИЯ ЩЕ СЕ МОЛИМ НА ГОСПОД ДА НЕ НИ ИЗТРИЯТ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА !!!
234
0
 
5
 
! Отговори
sofiataxidriver@abv преди 6 години
До ГНЕВЕНПо народному наречен ШКЕМБЕ-Войвода...
233
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обединени Платени Патриоти.Нас ни обединяват парите на Путин.Така е по-добре - щот преди не разделяха.Да се въоръжаваме народе - там е бъдещето ни.Русия на 5 континента, на България хак да и е.
232
3
 
2
 
! Отговори
Калашников преди 6 години
Краварите ни наяздиха благодарение на корумпираните,алчни и продажни политици е евреи, и сега им трябва пушечно месо,което да дадат курбан във войната,която ще подпалят.Ай сиктир! Родина ли!? Оргабиха и превърнаха държавата ни на скрап и с откраднатото пратиха децата си да си веят байрака в чужбина,а нашите да ***!
231
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казарма и забрана напускане страната на служилите поне за няколко години. Така младите няма да бягат на запад а ще останат тук да правят семейства.
230
1
 
3
 
! Отговори
Швейк преди 6 години
Аз откога чакам да ме повикат в армията,че да си помързелувам на воля.Още на вторият ден ще ми се обади някоя от болестите дето ще ми я лекуват 6 месеца във военна болница.И така 6 месеца спане ще ми се броят за 6 месеца стаж.Топла храна меко легло и здрав сън-какво друго му трябва на човека?А,щях да забравя-и добри медицински грижи!Е,добре де предавам се отивам в армията!
229
2
 
3
 
! Отговори
do g-n Karakachanov преди 6 години
gospodine ... dnes daje v platena kazarma s visoki zaplati , bonusi i kuponi za hrana ne iskat da stapqt ... kamo li naborna ? i taq kazarma ot koi biudjet shte se izhranva ? v koi podeleniq s kakva tehnika i t.n. :D prosto e smeshno :)
228
9
 
4
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Отдавна трябваше да възстановят казармата, но и да я въоръжат със съвременно оръжие. Това е истината. Има една стара приказка "КОЙТО НЕ ХРАНИ СВОЯ АРМИЯ ХРАНИ ЧУЖДА ТАКАВА". Как може всички държави да си увеличават числеността на армиите и да ги въоръжават все повече и с модерни оръжия само ние да правим обратното да я намалим до такава степен, че да не може да напълни един стадион и да е зле въоръжена? Че то ако ще е такава армията ни то е все едно, че нямаме никаква армия.
227
1
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Аз съм за 6 мес. 242 Аз съм за 6 дни.
226
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
шебеци българскидосега само ви мачкахме икономическиа сега ще ви затрваряме в казармадо пълното ви изчеване.
225
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изобщо 10.11.89г. беше най-голямата грешка в историята на България. Това е най-черната дата за българите....началото на разрухата в България!
224
5
 
22
 
! Отговори
Любопитко преди 6 години
Тази колосална простотия още ли се разисква?! Що за болни мозъци са тези за които казармата е била най великото преживяване в живота им?! И за какво отечество, за каква родина ми дуднат?! Имал съм нещастието да се родя на загубената територия, предстои ми следване в чужбина, съответно да си уредя живота в нормална държава. Да не съм ви роб, че ще ме затваряте в казарма?! Среден пръст от мен!
223
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки нормален БЪЛГАРИН иска да служи в БЪЛГАРСКА армия, а не в ЧУЖДА.
222
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така и не разбрах кой истински българин не иска да имаме Българска Армия, която да не воюва за чужди интереси, а да пази нашите, БЪЛГАРСКИТЕ!
221
1
 
8
 
! Отговори
интереснооо преди 6 години
Така и не разбрах Бойко Борсов защо се мотае с охрана из Парламента, пет момчета го пазят, от кого?Патриотите защо са без охрана, това е разбираемо.
220
5
 
17
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 6 години
Как ли се чувства един български офицер ,когато трябва да козирува на този тлъст и мазен доносник?Пфу.Срамота е някакъв си патриот с увиснал корем да се прави на командир.А гръмне ли пушка ,ще напълни панталоните до колената.Като иска казарма , да се маха от Парламента и да отива в Ирак.Цял живот си е пълнил тумбака с наши пари.
219
5
 
12
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До ФронтоНапълно вярно е ! К да хваща пушката и да ходи. Не за мен и моите деца.
218
2
 
9
 
! Отговори
разбираемо преди 6 години
Боко Тиквата се покри тотално. Мълчи, да не казвам като какво...
217
4
 
16
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Служил съм в трета армия( Трета ! ). Първата година/школа/ стрелях 4 патрона, втората 12 и 1 граната. Толкова и се откъсна на държавата. Вярно не съм бил кашик, но нали на войника най-своиствената функция е да стреля! И децата го знаят. Техника - допотопна руска ръждасия, транспорт - на по 20 години, облекло - обр.1912, храна - ах,храната . Нищо беше армията Само че голямо. ГРАНДИОЗНИ са били кражбите в БНА! К- ов това ли ще връща?
216
5
 
10
 
! Отговори
спомени... преди 6 години
А някога имахме Гранични Войски!Имахме си Граничари, които пазеха България.Нямаше нашественици и нарушители на границата, защото се стреляше на месо.Който иска да влезе в България - има КПП.