Увеличават учителските заплати с 15% от септември

Ангажиментът е за двойно повишение за 4-годишния период
7 май 2017 13:46, Елка Василева
43
Увеличават учителските заплати с 15% от септември
Красимир Вълчев. Снимка: БТА

Ангажимент в управленската програма на правителството е до края на мандата, в четири годишен период, постигане на двойно увеличение на учителските заплати. Първата крачка за това ще е още от 1 септември, когато плaнираме заплащането на учителите да се повиши с около 15 процента. Това каза в Пловдив министърът на образованието на науката Красимир Вълчев.

Въпрос за финансово-разпределителни формули в системата са планираните допълнителни стимули за привличане на преподаватели в малките населени места. Това е необходимо за предоставянето на равен достъп до качествено образование, чрез осигуряване на добри и мотивирани учители във всяка точка на мрежата от училища и детски градини.

По думите на Вълчев допълнителни стимули за привличане на преподаватели в отдалечeни населени места ще е възможно през януари 2018 г.

В отговор на журналистически въпрос дали ще бъдат закривани училища министър Вълчев каза, че преструктурирането на училищната мрежа е инициатива на местните власти. Средствата, които се дават като дoбавка за постоянни разходи на училището, тези които не зависят от броя на учениците, и които се разпределят на общинско ниво, ще се предоставят от държавния бюджет и това ще ограничи стимулите на общините да оптимизират училищната мрежа.

Вълчев изрази мнение, че в почти всички общини мрежата от учебни заведения е достигнала предела си на оптимизация.

Според Красимир Вълчев новият екип на Министерството на образованието и наука ще бъде готов следващата седмица. Той ще има трима заместник-министри, които ще бъдат определени в коалиционния формат. Засега е определено само Таня Михайлова да поема ресор "Предучилищно и училищно образование".

В Пловдив министър Вълчев присъства на откриването на образователната инициатива "Институт за политика", която ще обучава и създава бъдещи политически лидери.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
11
 
16
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
Пари при демокрацията се дават за свършена работа.Зор ви било.Свършена работа се казва на възпитани родолюбци и истински мъже.Какво излезе изпод учителската писалка?:Бойко,Волен,Каракачанов,Местан,Доган,Бакърджиев,Кунева,Дянков,Димитров,Павлова,Златев,Домусчиев.Да продължавам ли ???Не заслужавате и една стотинка!!Моите учители ме възпитаха да съм честен!!На по-горните, какво са им дали като морална насока!!За затвора сте ,а искате увеличение!!На базата на какво?От даскалото тръгва всичко!!!
15
5
 
24
 
! Отговори
15+ преди 6 години
А Лили Павлова дава на всяка българска учителка по едни обувки Prada от собствената си колекция .... да ги помирише.
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А,да не забравите и депутатските !!!))))))
13
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА !Продължавайте да се хилите , докато нал.удно вярвате, че хора с 4-500 лева заплата могат да осигурят добро образование на децата ни!
12
7
 
5
 
! Отговори
fatme преди 6 години
maliii, mnooo pari.....;)samo sedat i nisto ne praiat....k0 shi gi praiat tolko mn000o pari?!nii pone rabotim i proizvejdami po 7-8 deca....perem, metem, miem, pazaruvami, gotvim, chistim, gladim....ako nie ne proizvejdami tehnologichno barzo decata, ko sha uchat tea?!
11
3
 
11
 
! Отговори
даскал Пандо преди 6 години
Няма да се получи ! Гаранция !!!
10
17
 
38
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Тотална неграмотност цари сред младите хора. Учениците са толкова прости и агресивни, че вече се избиват в класните стаи.Качествените педагози отдавна са извън системата ...В нея цари хаос и безобразие ...ГЕРБ обаче ще наливат пари в учителските заплати ... Вероятно като награда, че днешните даскали поддържат нивото на народа ниско.*** народ - слаба държава, нали ? ... И лесно се управлява. :)
9
14
 
48
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Докато в системата на образованието бяха старите, подготвени и отлични педагози, умишлено държаха заплатите обидно ниски.Сега образованието се напълни с новоизлюпени педагози с не особено добри качества, а някъде поради липса на желаещи и направо комични "кадри".Именно тези новите некадърници ще спонсорира сега ГЕРБ.Днешните учители не могат да стъпят на малкия пръст на учителите от 80-те и 90-те години. Факт !Те обаче ще получават двойно повече ... За какви заслуги не е ясно !
8
1
 
35
 
! Отговори
дано преди 6 години
Дано заплатите на всички се повишат идните години и постепенно с това започнат да ликвидират корупцията и да затегнат контрола по ниските и високите етажи. Само така ще се превърнем като едно нормално модерно общество. Модела ниска заплата + корупционно доработване е отминал и деструктивен. Не знам дали ГЕРБ обаче имат капацитета и желанието да го постигнат.
7
38
 
26
 
! Отговори
Чоко преди 6 години
Да вдигнат на всички ,а не само да даскалите .Те и без това работят 6 месеца в годината ,а през останалото време заработват на частно без да имат право на това .
6
14
 
59
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
Абе момче, идея си нямаш колко допълнителни ангажименти и извънработна работа имат учителите. Майка ми е такава и в къщи всеки ден по няколко часа е над контролни, книги, а отскоро ги карат и в интернет да ровичкат по клаудове и имейли. Има и допълнителни задачи за всеки. Гледайте си във вашата паница и гледайте вие да сте добре, а не другите да са зле. Само така ще вървим напред. Ако повечето българи наистина мислят като теб по-добре това племе да изчезне и друго да дойде тук. Егати и хората.
5
24
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учениците все по неграмотни, а ще им увеличават заплатите.
4
52
 
29
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
За 4-5 часа по 45 мин. 600 лв. са им много. Хората блъскат по 9 часа за 500 лв.
3
12
 
8
 
! Отговори
odrinski trak преди 6 години
nema nujda. ;)po edin darjaven Koran i 5 pati na den bosi na darjavnoto kilimche v darjavnata djamia.
2
5
 
64
 
! Отговори
Отчаян преди 6 години
Видяха, че няма кой да им работи за 600 лева...и взеха да ги вдигат...но не е ли твърде късно. Младите вече избягаха.
1
18
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А нали лъжехте, че ще ги увеличите двойно, със стара дата! Некадърници!