Захариева: Ресорът на еврокомисаря ни - вероятно "Дигитализация"

За равнопоставен диалог с Русия се обяви външният министър
Обновена: 7 май 2017 14:32 | 7 май 2017 14:26, Елка Василева
54
Захариева: Ресорът на еврокомисаря ни - вероятно "Дигитализация"
Екатерина Захариева. Снимка: архив, Булфото

Твърде голяма е вероятността ресорът на новия български еврокомисар да бъде "Дигитализация". Това каза вицепремиерът по правосъдна реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева по БНР.

"Разбира се, тепърва ще се водят преговори. Нека все пак да приключат финално нещата", каза вицепремиерът. По думите ѝ българската кандидатура за еврокомисар е достойна и е една от най-силните, която може да предложи страната ни.

Захариева коментира, че добрите ни отношения с Турция биха могли да спомогнат за комуникацията между ЕС и южната ни съседка. "Българският национален интерес предполага стабилност в Турция, добри междусъседски отношения и тясно сътрудничество", каза Захариева.

По думите ѝ това сътрудничество не трябва да е само в икономическата част, а и по отношение на мигрантските потоци. Министърът на външните работи коментира, че Турция е най-големият ни съсед. "Тя е наш съюзник в НАТО и един от най-важните ни икономически партньори. От тази гледна точка ние имаме интерес не само в Турция, Македония, а изобщо във всичките ни съседи да има стабилност и предвидимост и да няма напрежение", каза министърът на външните работи.

Захариева коментира, че е имало известно напрежение с Турция по време на предизборната кампания, когато тя е проявила засилен интерес към проведените в страната парламентарни избори. "Бих казала, че част от действията на някои от официалните турски представители можеха да се считат като опит за намеса във вътрешната ни политика. Всичко това остана в предизборната кампания", каза тя и добави, че преди изборите е едно, въпросът е какво ще се случва оттук нататък.

Захариева изтъкна, че страната ни трябва да запази добросъседските отношения с Република Турция и изрази надежда след проведения референдум нещата там да се успокоят.

Министърът отбеляза, че е важно Турция да спазва конвенциите и договореностите, по които е страна.

По повод извикването на посланика на България в Турция Надежда Нейски обратно, външният министър коментира: "Това беше израз от българската страна не че е недоволна от нея, а да се покаже на Република Турция, че опитите за намеса в предизборна кампания са меко казано неприемливи за България", коментира Захариева. Попитана дали ще има смяна на посланици, Захариева обясни, че те са с мандат.

Във връзка със санкциите срещу Русия министър Захариева обясни, че България следва политиката на ЕС. "Разбира се, България развива и е готова да развива отношения с Русия на равнопоставен диалог, при който се ръководим от националните интереси на България и отчитаме общата политика на държавите-членки на ЕС и НАТО и прагматичен подход по отношение на руската страна по теми като борбата с тероризма", каза Захариева и изрази надежда да нямат сериозни различия с президентската институция по тези въпроси.

По думите ѝ санкциите са срещу руски граждани, а не срещу Русия и не срещу внос на руски стоки. "Като отговор на тези санкции срещу руски граждани Русия наложи санкции по отношение на някои европейски стоки, съответно и български", коментира Захариева.

По думите ѝ единственото условие за отпадане на санкциите е изпълнение на Минските споразумения. "Надявам се това да се случи и тогава когато се види подобрение и действия в тази посока, мисля че самият ЕС и всички държави заедно ще решат да отпаднат тези санкции", коментира Захариева.

Вицепремиерът Захариева заяви, че в никакъв случай няма да се откаже от съдебната реформа. По думите ѝ това е една от най-важните реформи в България заедно с тази в образованието.

Захариева обясни, че съдебната реформа не е в полето само на един министър или вицепремиер и отбеляза, че широк кръг от институции трябва да гледат в една посока. „Съдебната реформа не е приключила. Изобщо модернизирането на системата и подобряването на механизмите на действие са постоянен процес. Ако се има предвид приключила ли е съдебната реформа от гледна точка на препоръките и механизма, не е“, каза тя и обясни, че една система винаги трябва да се подобрява.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: Екатерина Захариева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 6 години
И какво ще е тъй нещо "дигитализация"? Да не би да става дума за цифровизация? То не беше сейфни, принтни, хейтери, имидж... Научете най-напред български, че не разбирате какво плямпате. После се ограмотете за основите на цифровата техника, па тогава говоретекакво ще "направите" като станете министри, еврокомисари..
40
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Чудесен ресор: Дигитализация - преливане от пусто в празно за големи пари.
39
0
 
1
 
! Отговори
кака преди 6 години
О, санта симплисита! Тази наистина се взема насериозно и през ум ни й минава,че и на малкия пръст на никой чужд дипломат не може да се мери! Прости Господи! такова недоразумение.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
министърката по всичко !
37
0
 
1
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Правилно казва вицепремиерката,че с Турция не трябва да развиваме само икономически,а и политически добри междусъседски отношения мижиТУРКИ такива,ще продължавате да се кланяте на Ердоган и да връщате политически емигранти.
36
0
 
0
 
! Отговори
Слави преди 6 години
То всички български политица са ГМО-та. Присадка върху комунистически геном на либерализъм и върху руски ***-европейска тоалетна направена чрез кадема на зверска корупция и омраза към българите. Също като истински ГМО-та не дават плод, не могат да се възпроизвеждат, не дават политическо поколение и бързо изчезват.
35
0
 
6
 
! Отговори
Хибридно ГМО преди 6 години
Лелята не ви ли прилича на Цачева? По професионална "квалификация" и визуално е клонинг на Цачева. По действия и административно.бюрократична принадлежност е клонинг пък на Плевнелиев.Този клонинг-хибридно ГМО ще прави съдебна реформа с оригинала си Цачева, а външна политика с оригинала си Плевнелиев...Сега разбирам, защо БиБи е сложил този хибриден клонинг, калинка естествено. Не може да преживее загубата на президентските избори на Цачева и иска да продължи външната политика на Плевнелиев.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дигитализация?! ние там сме най-напреднали с администрация от средата на миналия век.Хем неефективна, хем товареща бюджета, всичко това е вследствие на мързел и некадърност.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България няма електронно правителство и ще се изложи с дигитализация. Цифровата тв също се провали.
32
0
 
7
 
! Отговори
15+ преди 6 години
Тази лелка веднага щом си отвори за първи път сгафи и стана ясно че е некомпетентна и не е в час. А какво ще е по-нататък?
31
1
 
8
 
! Отговори
Мара преди 6 години
Още при първите срещи с дипломатите от Европа и отвъд нея, ще й бъде скроена шапката- не отговаря на никакви изисквания, ще блесне тоталната й неграмотност и о, българино, това ще е представата за теб, за външната ти политика и въобще за всичко. Бойко, как ги събираш такива- излагат те!
30
0
 
11
 
! Отговори
Свирчо преди 6 години
Тази кака сега ще прави съдебна реформа, а къде спа като министър. Като знаем колко квалифициран е новият министър Ц Цачева - не е гледала и едно дело в съда, дипломата и в СУ нещо се оказа фалшива. Радвайте се реформата ще стане , а мъжът на леля Цацка от летището може да се приземи във ВКСПодреди се този наглец, народът не я иска в.НС, а тя министър, без един ден стаж в правораздаването
29
0
 
9
 
! Отговори
kiko преди 6 години
Абе г-н Борисов къде го намери тоя министър на моста, под моста, около моста, преди моста. Човек на магистрала министър не се търси.
28
0
 
6
 
! Отговори
Джурналист преди 6 години
Външен министър и реформатор на правосъдието ? И рак и щука ли е това. Или нямате кадри за външен министър или кадъра за правосъдието (Цецка) не става да прави реформа. Така излиза
27
0
 
10
 
! Отговори
Много жалко преди 6 години
Тази държава се управлява на автопилот, т.е. не се управлява и всеки си прави каквото си иска - нищо, ама качествено. Затова и министрите такива -самочувствие без покритие и много, ама много приказки на скоропоговорка, сакън някой да не забележи, че са некомпетентни и за нищо не стават. И тая като Свинетка Павлова, само дрънкане, без дори да си поеме дъх и едно голямо НИЩО. Начело с най-дебелия балон под налягане Дон Борлеоне. Такава ни е народът, такава и държавата, такива и управниците
26
0
 
9
 
! Отговори
гого преди 6 години
едно време хубавото Наде беше такова. Отиде в Москва при гения на дипломацията на Елцин ,Примаков. Човека я пигледнал ,казали си от очтиеост по три изречения и това било.Че и с таз кака същото ще е, хиената Лавров ще и се пирадва на очилцата у пи живо по здраво :). Айо пък е с американеца ще има само йес сър, авкорс и пидобни.С турчина не ми се мисли....
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само на мен ли тази ми прилича на героиня от филм за възрастни?
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тАЯЕ Бойко такива си ги избира ! да са му удобни !
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЛЕДВАЩИЯТ И ПОСТ ЩЕ БЪДЕ МИНИСТЪР НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА !
22
1
 
12
 
! Отговори
тАЯ преди 6 години
е много тъпо парче