Захариева: Ресорът на еврокомисаря ни - вероятно "Дигитализация"

За равнопоставен диалог с Русия се обяви външният министър
Обновена: 7 май 2017 14:32 | 7 май 2017 14:26, Елка Василева
54
Захариева: Ресорът на еврокомисаря ни - вероятно "Дигитализация"
Екатерина Захариева. Снимка: архив, Булфото

Твърде голяма е вероятността ресорът на новия български еврокомисар да бъде "Дигитализация". Това каза вицепремиерът по правосъдна реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева по БНР.

"Разбира се, тепърва ще се водят преговори. Нека все пак да приключат финално нещата", каза вицепремиерът. По думите ѝ българската кандидатура за еврокомисар е достойна и е една от най-силните, която може да предложи страната ни.

Захариева коментира, че добрите ни отношения с Турция биха могли да спомогнат за комуникацията между ЕС и южната ни съседка. "Българският национален интерес предполага стабилност в Турция, добри междусъседски отношения и тясно сътрудничество", каза Захариева.

По думите ѝ това сътрудничество не трябва да е само в икономическата част, а и по отношение на мигрантските потоци. Министърът на външните работи коментира, че Турция е най-големият ни съсед. "Тя е наш съюзник в НАТО и един от най-важните ни икономически партньори. От тази гледна точка ние имаме интерес не само в Турция, Македония, а изобщо във всичките ни съседи да има стабилност и предвидимост и да няма напрежение", каза министърът на външните работи.

Захариева коментира, че е имало известно напрежение с Турция по време на предизборната кампания, когато тя е проявила засилен интерес към проведените в страната парламентарни избори. "Бих казала, че част от действията на някои от официалните турски представители можеха да се считат като опит за намеса във вътрешната ни политика. Всичко това остана в предизборната кампания", каза тя и добави, че преди изборите е едно, въпросът е какво ще се случва оттук нататък.

Захариева изтъкна, че страната ни трябва да запази добросъседските отношения с Република Турция и изрази надежда след проведения референдум нещата там да се успокоят.

Министърът отбеляза, че е важно Турция да спазва конвенциите и договореностите, по които е страна.

По повод извикването на посланика на България в Турция Надежда Нейски обратно, външният министър коментира: "Това беше израз от българската страна не че е недоволна от нея, а да се покаже на Република Турция, че опитите за намеса в предизборна кампания са меко казано неприемливи за България", коментира Захариева. Попитана дали ще има смяна на посланици, Захариева обясни, че те са с мандат.

Във връзка със санкциите срещу Русия министър Захариева обясни, че България следва политиката на ЕС. "Разбира се, България развива и е готова да развива отношения с Русия на равнопоставен диалог, при който се ръководим от националните интереси на България и отчитаме общата политика на държавите-членки на ЕС и НАТО и прагматичен подход по отношение на руската страна по теми като борбата с тероризма", каза Захариева и изрази надежда да нямат сериозни различия с президентската институция по тези въпроси.

По думите ѝ санкциите са срещу руски граждани, а не срещу Русия и не срещу внос на руски стоки. "Като отговор на тези санкции срещу руски граждани Русия наложи санкции по отношение на някои европейски стоки, съответно и български", коментира Захариева.

По думите ѝ единственото условие за отпадане на санкциите е изпълнение на Минските споразумения. "Надявам се това да се случи и тогава когато се види подобрение и действия в тази посока, мисля че самият ЕС и всички държави заедно ще решат да отпаднат тези санкции", коментира Захариева.

Вицепремиерът Захариева заяви, че в никакъв случай няма да се откаже от съдебната реформа. По думите ѝ това е една от най-важните реформи в България заедно с тази в образованието.

Захариева обясни, че съдебната реформа не е в полето само на един министър или вицепремиер и отбеляза, че широк кръг от институции трябва да гледат в една посока. „Съдебната реформа не е приключила. Изобщо модернизирането на системата и подобряването на механизмите на действие са постоянен процес. Ако се има предвид приключила ли е съдебната реформа от гледна точка на препоръките и механизма, не е“, каза тя и обясни, че една система винаги трябва да се подобрява.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: Екатерина Захариева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Силно надцениха тази жена правейки я външен министър. Няма нужния интелектуален капацитет за поста. Очаквам поредица от излагации и изцепки от нея
20
2
 
12
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Срам, яд и гняв изпитвам,като видя такива кухи, прости и нагли да говорят, че ще правят външната политика на страната и, и че ще правят съдебна реформа.... като единственото нещо, което се прави в посока на съдебната реформа е: ДА СЕ ГОВОРИ ЗА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Госпожо Захариева ВИЕ КАКВО НАПРАВИХТЕ ЗА РЕФОРМАТА В МИНАЛИЯ СИ МАНДАТ!
19
2
 
2
 
! Отговори
top преди 6 години
ravnopostaven dialog s rusia ...iskate putin s roklia i minijupe pri angelkova li?! ;))))
18
2
 
15
 
! Отговори
Голяма бяла птица преди 6 години
Няма ресор в ЕК "дигитализация"! Има Digital single Market!Тази калинка да дава тутакси ОСТАВКА!!! ***!
17
2
 
27
 
! Отговори
Клонинг Плевнелиев преди 6 години
Значи си има България за външен министър клонинг на Плевнелиев.Само че с роклички за по 200к и диаманти на ушите за 500к. и с мъж" спечелил" всички тлъсти държавни и общински поръчки, която не знае дори името на ресора в ЕК.Няма ли спасение от тази *** скакалци ?
16
1
 
4
 
! Отговори
illy filcan преди 6 години
- kade si viarna ti lubov narodna?!- pod igoto.
15
1
 
16
 
! Отговори
Куха лейка преди 6 години
От Пазарджик !
14
1
 
20
 
! Отговори
:) :) преди 6 години
папагал с очила, таз собствено мнение кураж няма да изрази.Тез санкции само за бсл ъ ците ксто нас ги спазват. Германия има ръст в стокообмена с Русия 2016. И къде са санкциите.Турците ше си оправят аркадашлъка с Русия и ще си продават заленчука и плодовете, само ние ще се бием в гърдите какви стожери на международното право сме.
13
1
 
8
 
! Отговори
Олее преди 6 години
Нещо като орел с ориз ли?
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ресор "Чакараказация". Нещо безсмислено и глупаво ще е.
11
1
 
16
 
! Отговори
big mistake преди 6 години
Ресорът не се нарича дигитализация а Дигитален пазар...
10
2
 
3
 
! Отговори
askeer преди 6 години
bg comedy...deca ne praviat....soldati iskat...;)nerde Yambol, nerde Stambul, nerde Florida?! ;)gel, gel Kabul...
9
2
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
това е позор за бьлг дипломация
8
2
 
26
 
! Отговори
За дигитализацията преди 6 години
Бъдете сигурни, че сега ГЕРБ ще предложат за комисар най-добрия специалист на България по дигитализация!!!Или поредния Големанов, при това най-вероятно в женски вариант???
7
2
 
23
 
! Отговори
Безсрамните преди 6 години
Невероятно стръвно алчна и крадлива жена е тази Екатерина Захариева Стръвно краде от всичко Не го ли е срам Борисов толкова корумпиран човек да слага за съдебна реформа и външна политика Та тя би сложила на таен търг България и би я продала на който й даде повече пари без да се замисли Аморално дълбоко корумпирано съществище едно към едно с Плевнелиев!
6
1
 
16
 
! Отговори
Патилан преди 6 години
Пиша ти от село,бабо Цуцулано.Утре от зарана,хвани бабо влака.Ела си на село,ела че да,видиш кака ни Олига,дето все пасеше на Тодорча козите.Как стана министър бабо,министър още мунистЕр!От кизите бабо учение научи,на стадо *** министър да стане!
5
2
 
31
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Тази на снимката е тежко промит мозък от евроатлантическите "ценности" !
4
2
 
31
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Стана съдебен министър без нито един ден...стаж в съда,сега стана външен министър,без хал...хабер да има от дипломация и външна шполитика.Това ако не е бокоффска...калинка,здраве му кажи.Какво цели Тиквата;слага некомпетентни...женички тук и там,за да ги движи като...марионетки.Кукленото...шоу в действие;3-та част.
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СПЕЦИАЛИСТКАТА ПО ВСИЧКО !
2
1
 
17
 
! Отговори
Надя Николова преди 6 години
Хората са го казали."Fool me once,shame on you.Fool me twice,shame on me."Ако това беше читав мат'рял досега те щяха да са при бай Ставри в затвора.