Захариева: Ресорът на еврокомисаря ни - вероятно "Дигитализация"

За равнопоставен диалог с Русия се обяви външният министър
Обновена: 7 май 2017 14:32 | 7 май 2017 14:26, Елка Василева
54
Захариева: Ресорът на еврокомисаря ни - вероятно "Дигитализация"
Екатерина Захариева. Снимка: архив, Булфото

Твърде голяма е вероятността ресорът на новия български еврокомисар да бъде "Дигитализация". Това каза вицепремиерът по правосъдна реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева по БНР.

"Разбира се, тепърва ще се водят преговори. Нека все пак да приключат финално нещата", каза вицепремиерът. По думите ѝ българската кандидатура за еврокомисар е достойна и е една от най-силните, която може да предложи страната ни.

Захариева коментира, че добрите ни отношения с Турция биха могли да спомогнат за комуникацията между ЕС и южната ни съседка. "Българският национален интерес предполага стабилност в Турция, добри междусъседски отношения и тясно сътрудничество", каза Захариева.

По думите ѝ това сътрудничество не трябва да е само в икономическата част, а и по отношение на мигрантските потоци. Министърът на външните работи коментира, че Турция е най-големият ни съсед. "Тя е наш съюзник в НАТО и един от най-важните ни икономически партньори. От тази гледна точка ние имаме интерес не само в Турция, Македония, а изобщо във всичките ни съседи да има стабилност и предвидимост и да няма напрежение", каза министърът на външните работи.

Захариева коментира, че е имало известно напрежение с Турция по време на предизборната кампания, когато тя е проявила засилен интерес към проведените в страната парламентарни избори. "Бих казала, че част от действията на някои от официалните турски представители можеха да се считат като опит за намеса във вътрешната ни политика. Всичко това остана в предизборната кампания", каза тя и добави, че преди изборите е едно, въпросът е какво ще се случва оттук нататък.

Захариева изтъкна, че страната ни трябва да запази добросъседските отношения с Република Турция и изрази надежда след проведения референдум нещата там да се успокоят.

Министърът отбеляза, че е важно Турция да спазва конвенциите и договореностите, по които е страна.

По повод извикването на посланика на България в Турция Надежда Нейски обратно, външният министър коментира: "Това беше израз от българската страна не че е недоволна от нея, а да се покаже на Република Турция, че опитите за намеса в предизборна кампания са меко казано неприемливи за България", коментира Захариева. Попитана дали ще има смяна на посланици, Захариева обясни, че те са с мандат.

Във връзка със санкциите срещу Русия министър Захариева обясни, че България следва политиката на ЕС. "Разбира се, България развива и е готова да развива отношения с Русия на равнопоставен диалог, при който се ръководим от националните интереси на България и отчитаме общата политика на държавите-членки на ЕС и НАТО и прагматичен подход по отношение на руската страна по теми като борбата с тероризма", каза Захариева и изрази надежда да нямат сериозни различия с президентската институция по тези въпроси.

По думите ѝ санкциите са срещу руски граждани, а не срещу Русия и не срещу внос на руски стоки. "Като отговор на тези санкции срещу руски граждани Русия наложи санкции по отношение на някои европейски стоки, съответно и български", коментира Захариева.

По думите ѝ единственото условие за отпадане на санкциите е изпълнение на Минските споразумения. "Надявам се това да се случи и тогава когато се види подобрение и действия в тази посока, мисля че самият ЕС и всички държави заедно ще решат да отпаднат тези санкции", коментира Захариева.

Вицепремиерът Захариева заяви, че в никакъв случай няма да се откаже от съдебната реформа. По думите ѝ това е една от най-важните реформи в България заедно с тази в образованието.

Захариева обясни, че съдебната реформа не е в полето само на един министър или вицепремиер и отбеляза, че широк кръг от институции трябва да гледат в една посока. „Съдебната реформа не е приключила. Изобщо модернизирането на системата и подобряването на механизмите на действие са постоянен процес. Ако се има предвид приключила ли е съдебната реформа от гледна точка на препоръките и механизма, не е“, каза тя и обясни, че една система винаги трябва да се подобрява.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: Екатерина Захариева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
29
 
! Отговори
? преди 6 години
Тази жена за стажа си при Плевнята стана горд собственик на три апартамента в София и земеделски земи в Гърция. Тя ще прави съдебна реформа и ще бори корупцията?