До 23 млрд. лева ще струват приоритетите на кабинета

Икономистът Мика Зайкова пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 9 май 2017 06:50 | 8 май 2017 21:04, Анисия Иванова
30
До 23 млрд. лева ще струват приоритетите на кабинета
Снимка: Reuters

Между 11 и 23 млрд. лева ще струват на държавата изброените в програмата на правителството приоритети. Това определи икономистът Мика Зайкова в "Денят ON AIR".

"Обещаха да спазят изискванията на ЕС и НАТО да си обновим нашата техника и да дадат 2% от БВП за въоръжение - сега ще платят млрд. и половина за самолетите, които са абсолютно необходими. 4 млрд. и 100 млн. са намеренията по отношение на пътната инфраструктура, защото вече ще плащаме от бюджета - АМ "Хемус", бързият път София - Видин, пътят до Калотина. Пътищата, които ще свързват с "Хемус" Русе, Велико Търново и Ловеч, тунелът под Шипка. Като включим сiанирането - това са още 3 млрд. Дотук 11 млрд и 600 млн. лв. ги напълнихме", изчисли Зайкова.

Тя обаче постави и друг важен въпрос, а именно - необходимостта от обновяване на водопреносната мрежа в България. Към момента са реновирани едва 13% от нея. За да бъде извършено цялостно обновление обаче, ще са необходими около 11 млрд. лева и е задължително участие на частен инвеститор.

"За да го направят частни играчи, трябва да стартираме публично частно партньорство, защото само в София имаме концесия, която е дадена на чужд инвеститор. Всичко останало ние си го гледаме и затова е в такова състояние. Трябва спешно да се стартира този процес на публично частното партньорство, защото без него ние не можем да се оправим".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вем ти икономиста... 11-23 милиарда, ако направя такава точна прогноза не бих искал да ми споменават името от срам....
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам съвсем резонен въпрос, какво прави Лентореза два мандата, защо още сме затънали?През третият ли ще започнат да мислят, и кога ще изпълнят решеното, през петия???Ако някой мисли, че Тиквара и Цецо Цървула ще направят нещо освен да лъжат и крадат, жестоко се мамят!Ако не крадяха толкова, а вече милиарди са изнесли, и продължават,България ще крета като стара кобила в опашката на Европа. Сравнете образованието на Макрон с това на тези двамата.Несравнимо е!Или се вдигаме и ги съдим, или бедност!
17
2
 
12
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 години
Бат Бойко не можа да измисли нова схема да си крадне. Довчера прави криви магистрали, сега пък ще ги ремонтира. Голяма яма. И никой не проверява нищо как е направено
16
1
 
8
 
! Отговори
акуд преди 6 години
наптлно подкрепям пост 21. аз само ще добавя. че зайкива лобира за някоя нова схема от която ще се източат 11 милиарда както споменава самата тя . а и налага колвктивно мнения за същата схемя. че е необходина
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зайкова 12 млрд. За нищо не ги брои. Хубаво ама това е безпредел. Аман от ***!!!
14
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно. Първо медиите подготвят овцете за заколение.
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А има ли ги или пак ще теглят заеми герберастите?
12
3
 
31
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
СЪС СИГУРНОСТ ПОНЕ 50 % ОТ ТЕЗИ МИЛИАРДИ ПО НЕПОНЯТНИ ПЪТИЩА ЩЕ СЕ ОКАЖАТ В ДЖОБОВЕТЕ НА БОКО, ЦВЪКИ, СВИНЕТКА И ОСТАНАЛАТА ГЕРБАДЖИЙСКА ВЪРХУШКА!
11
0
 
21
 
! Отговори
дУцент Борисуф преди 6 години
Ся, колко пари, ш' трябват, 13 или 23млрд,я да тегля едно заемче 36млрд. да има и за двата случая...ко му плащаш?!
10
0
 
29
 
! Отговори
Любопитен преди 6 години
От язовир Искър до домашните водомери се губи 60% от водата. Цяла София е в изорчета, течовете под пътните настилки правят пещери ... Кое и е по-добро на концесията?
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дръжте се на положение! Как една жена учила болшевишка икономика и най-вече история на БКП е виден икономист, че дава мнение. Нека каже на кои борси играе, кои дружества е оздравила и т.н. Това всеки малко по-грамотен студент първи курс ще и ги сметне!
8
3
 
26
 
! Отговори
Бай некой си преди 6 години
Руснаците обичат да залагат на пропаднали типове с много зависимости като Мутрата. Виждаме в Брюксел и Страсбург и къде ли още не колко ги е Гнус като видят Тиквата. В началото им беше смешно, но бързо го разбраха що за "интелектуалец" е!? Четат си хората Уикилийкс и Лукойл, Кремъл, Пристанище Росенец, Ало, Ваньо, Обещах на Гоце, Ритам мач, и т.н. ги кара да си заключват вратата здраво....
7
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако беше 1989г., можеше и да стане, ама с тия тикви, едва ли! Все пак трябва да се откраднат поне 60% от тия пари, и най лошото, че ще ги вземат от нови кредити! Очевидно сме тръгнали по пътя на Гърция, ама поне пенсиите да бяха като там!
6
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Което значи, че Бочката, ще тегли нови 30млрд., ей тъй да му е комфортно, да има да харчунка,,миличкия".
5
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е кабинет, а организирана престъпна група за ограбване на българския народ! Съд и в затвора за много години!
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали щеше да е от еврофондове.
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
значи минималната заплата трябва да стане между 500 и 1100 лв
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
забележете само за какво са парите , за тъмно сделки , каква е тая сума от 11 до 23 милиарда , кой изчислява това . ако кажат 11 -12 или 13 милиарда съм съгласен но това е двойно и даже в повече . или половината ги заделят за крадене
1
2
 
35
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Нямам нищо против хубавите пътища, ама нека поне ги правят така, че да изкарват повече от година, става ли?