Коя е Мария Габриел – кандидатът ни за еврокомисар

Евродепутат, съпруга, майка. Ето новото ни лице в Брюксел
Обновена: 10 май 2017 12:26 | 10 май 2017 11:10, Красимир Ангелов
148

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Мария Габриел е българската кандидатура за еврокомисар. Днес тя беше представена в МС от външния министър Екатерина Захариева.

Тя трябва да замени Кристалина Георгиева, която напусна своя пост в края на миналата година.

Преди да заеме поста си в ЕК, тя трябва да премине през процедурата на изслушване от евродепутатите. Вероятният й ресор – дигитализация.

"За мен тази номинация е израз на доверие и отговорност да прилагам опита си в полза на България", каза Габриел.

По думите й предизвикателството е страната ни да продължи да бъде обединител за каузи.

Министър-председателят Бойко Борисов вече е информирал председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за решението на правителството да издигне кандидатурата на Мария Габриел за член на ЕК, съобщиха от правителствената информационна служба.

В писмо до Юнкер Борисов припомня, че темата е обсъдена между двамата в телефонен разговор в петък.

"С радост мога да Ви съобщя, че днес – още на първото си заседание, българското правителство взе решение да номинира за този пост Мария Габриел. Благодарение на нейните професионални качества и дългогодишен опит в Европейския парламент съм убеден, че Мария Габриел ще има важен и стойностен принос към работата на Комисията", посочва министър-председателят ни.

Той изразява очакване да обсъди възможно най-скоро с председателя на ЕК номинацията и да получи неговото съгласие, както предвижда Договорът за ЕС.

Коя е Мария Габриел?

Мария Иванова Неделчева е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова гимназия "Д-р Петър Берон", Кюстендил, а през 2001 г. придобива бакалавърска степен по "Българска и френска филология" в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски".

Учи още в Института по политически науки в Бордо, Франция, където изучава международни отношения, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика. Завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки, Бордо през 2003 г.

Евродепутат в Европейския парламент от групата на Европейската народна партия (ЕНП) от 2009 г., зам.-председател на ЕНП Жени от 2012 г. и заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата (от 2014 г.).

През 2015 г. Европейската асоциация на агенциите по комуникации й връчва отличието „Евродепутат, защитник на социална кауза“ за приноса ѝ за равенството между половете и правата на жените. През 2016 г. получава награда "Евродепутат на годината" в категория "Развитие" и орден "Сан Карлос" на правителството на Колумбия за заслуги към страната в областта на международните отношения и дипломацията.

През 2012 г. Мария Неделчева се омъжва за Франсоа Габриел, който по това време е част от екипа на председателя на групата на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол. През 2015 г. се ражда синът им Жан-Едуард.

Владее френски, английски и руски език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На червените *** не им остава друго освен дс го обърнат на обиди както си знаят, ама така е на село.
50
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 53Нищо му няма на момичето ко да прайш на интересен? Кой та знай ти на какво мязаш сигурно имаш по големи гърди от нея ама мъжки.
49
2
 
15
 
! Отговори
ОХ преди 6 години
Бре като почнат някои "червени ***",та "червени ***" . Ми то партия ГЕРБ е основана от червени ***.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tarikatka slobna jena s tamki usta rasvedena pak s bogat. Maj. Daachna tardi da si oredi jivota ne se jeni sa balgarin ne jivee v bg da ne e luda ot tipa na kristelina georgieva i zveteli borislavova vse edni i daychti selendurki daschni milionerki kuneva ili pasi beha po ok. Ne taja no tja e bb zz gerb. Predlojena nama kak stara nova moma
47
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очевидно,че до днес е гонила собственият си интерес!От назначаването си за еврокомисар ще прокарва интереса на ПАТРОНА си!А той не е България!Дори не се изпитва неудобство когато индикират колониалния ни статут!Ей поради тази причина ЕС е обречен на разпад.И то много скоро.Това не го казвам аз,а хора с високи позиции и висок интелект във водещи европейски институции.
46
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ревете ли ревете червени *** то друго не ви остана я. Я си пуснете запис от парада вчера да погледате малко млади курсантчета как подскачат по плаца
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Триумф на калинковщината, но след РЖ като номинация, мамата като кандидат за президент , скумрията като председател на комисията по НО в НС, всичко може да се преживее.
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съществото на снимката от женски пол ли е ?
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докога ще намърдват хора на службици? После некои пишат тука образованието отваряло врати, отвара грънци. Его е българска и френска филология и еврокомисар по дигитализация. Пък тия със знанията и дипломите има да чакат. Затова женитба по сметка и намърдване на службичка и мое само да си пиеш докато си жив.
42
2
 
17
 
! Отговори
Край преди 6 години
Безличка Безличкова обаче с добра заплата. Това си е ЕС номенклатурата.
41
1
 
11
 
! Отговори
а бе преди 6 години
в сегашния си вид ЕС е обречен, просто има големи сходтсва с късния СССР, смятайте какви простотии са подготвили в Брюксел след като "българка" ще трябва да ги координира, представителите на нашето племе са способни на "велики подвизи" в името на службицата, от Кунева няма отърване, тя се възпроизвежда в различни образи, в случая М.Г.
40
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червените *** още не могат да преглътнат факта че власт повече няма да видят хаха плюйте на воля другари, друго просто не ви остана :)
39
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Момичето е постигнало повече в живота от колкото вие ще постигнетр в жалкото си съществуване другари. Ама така е, комплексарите ще плюят винаги по успелите за да се почувстват силни макар и за кратко.
38
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко червено мучене, егати кефа :) безпомощен плач на червената *** която власт никога повече няма да види :)
37
2
 
18
 
! Отговори
Вай вай преди 6 години
Тая повече е Габриел, отколкото Мария. А имаме толкова красиви и умни българки.
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Румито Желева?
35
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната нагла крадла, жалка кариеристка, която за власт и пари ще продаде и майка си!
34
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А синчето Жан-Едуард на въпросната Габриел българче ли е?!
33
1
 
25
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Преди няколко седмици й четох биографията, може би дори беше тук- в този сайт. Зачудих се тогава- аджеба защо по дя... ни я презентират тази мома? Не можах да го измисля, рекох си- ми добре, искали да ни я представят- направили го. А то какво било!Та сега седя и си мисля- този турбо капацитет щом ще ни е еврокомисар, с тази впечатляваща нейна автобиография... Значи Бокича с тези ресурси за 3ти път е премиер, то си представям ако наистина имаше екип- председател на Европейската комисия щеше да е
32
2
 
18
 
! Отговори
За Българките преди 6 години
Нашите са опасни. Въртят се насам-натам и все чужда тояга да хванат!