Коя е Мария Габриел – кандидатът ни за еврокомисар

Евродепутат, съпруга, майка. Ето новото ни лице в Брюксел
Обновена: 10 май 2017 12:26 | 10 май 2017 11:10, Красимир Ангелов
148

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Мария Габриел е българската кандидатура за еврокомисар. Днес тя беше представена в МС от външния министър Екатерина Захариева.

Тя трябва да замени Кристалина Георгиева, която напусна своя пост в края на миналата година.

Преди да заеме поста си в ЕК, тя трябва да премине през процедурата на изслушване от евродепутатите. Вероятният й ресор – дигитализация.

"За мен тази номинация е израз на доверие и отговорност да прилагам опита си в полза на България", каза Габриел.

По думите й предизвикателството е страната ни да продължи да бъде обединител за каузи.

Министър-председателят Бойко Борисов вече е информирал председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за решението на правителството да издигне кандидатурата на Мария Габриел за член на ЕК, съобщиха от правителствената информационна служба.

В писмо до Юнкер Борисов припомня, че темата е обсъдена между двамата в телефонен разговор в петък.

"С радост мога да Ви съобщя, че днес – още на първото си заседание, българското правителство взе решение да номинира за този пост Мария Габриел. Благодарение на нейните професионални качества и дългогодишен опит в Европейския парламент съм убеден, че Мария Габриел ще има важен и стойностен принос към работата на Комисията", посочва министър-председателят ни.

Той изразява очакване да обсъди възможно най-скоро с председателя на ЕК номинацията и да получи неговото съгласие, както предвижда Договорът за ЕС.

Коя е Мария Габриел?

Мария Иванова Неделчева е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова гимназия "Д-р Петър Берон", Кюстендил, а през 2001 г. придобива бакалавърска степен по "Българска и френска филология" в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски".

Учи още в Института по политически науки в Бордо, Франция, където изучава международни отношения, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика. Завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки, Бордо през 2003 г.

Евродепутат в Европейския парламент от групата на Европейската народна партия (ЕНП) от 2009 г., зам.-председател на ЕНП Жени от 2012 г. и заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата (от 2014 г.).

През 2015 г. Европейската асоциация на агенциите по комуникации й връчва отличието „Евродепутат, защитник на социална кауза“ за приноса ѝ за равенството между половете и правата на жените. През 2016 г. получава награда "Евродепутат на годината" в категория "Развитие" и орден "Сан Карлос" на правителството на Колумбия за заслуги към страната в областта на международните отношения и дипломацията.

През 2012 г. Мария Неделчева се омъжва за Франсоа Габриел, който по това време е част от екипа на председателя на групата на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол. През 2015 г. се ражда синът им Жан-Едуард.

Владее френски, английски и руски език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
После се чудите, защо всички герберасти обожават баце Бойко. Ами ако не беше той да вкара куцо и сакато в политиката, сега щяха да са на трудовата борса и да си търсят работа. Вместо това обаче - депутати, европарламент и десетки хиляди заплатки. Краката му ще целуват дето се вика. Тази Габриел е една от 95-те процента в ГЕРБ, станала нещо покрай бацето.
30
1
 
19
 
! Отговори
Ceco преди 6 години
Тия па, що не пратиха Цецка Цачева? Таман щеше да им е на тия в ЕК
29
4
 
18
 
! Отговори
Свиквайте преди 6 години
Свиквайте да ни управляват хора,които нито сме чували ,нито ги знаем. Момичето е симпатично и толкова.А бе,щом Бареков се намърда в европарламента...
28
1
 
25
 
! Отговори
асан преди 6 години
народа мизерства, а тези в ЕП вземат заплати колкото хората от малък град месечно,а тази като се е омъжила за чужденец ще ли защитава българското ?
27
3
 
36
 
! Отговори
Еуролиберал преди 6 години
До българкаПреди години е "работила" като манекенка. После Цв. Цв. който е приятел на родителите й, я лансира в политиката. Понеже за нищо не става и за да не се пречка в България, я изпращат на синекурна службица в Брюксел. Та това е най- значимото в професионалната автобиография на новият "български" еврокомисар.
26
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е завършила Френска филология, а само френска паралелка в училището в родния Гоце Делчев.Хайде стига сте им измисляли нови биографии на герберастките калинки.Смешно е.
25
6
 
4
 
! Отговори
480 000 преди 6 години
До 480 000 леваВали Божинов взема 2 000 000 лева годишно, а преди и повече.
24
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дигиталенРеши, че трябва да пише програми ли, след като ще отговаря за дигитализацията?!А на мен ми е много интересно как решихте, че тя ще дигитализира всичко?! Това са политически фигури като нашите министри, които си имат екипи.Нима нашата външна, предишна на правосъдието да е учила всичко това?Бат Бойко е учил за премиер?Сегашните ни т.нар. народни представители са учили за депутати?!Само ние простите хорица бачкаме за това, за което сме учили и даже сме доволни. Тия ги остави.
23
5
 
19
 
! Отговори
бългериа фърст преди 6 години
Защо не е запазила българското си име, Неделчева? Защо Франсоа Габриел не се казва Франсоа Неделчев? Срам ли ги е?
22
1
 
42
 
! Отговори
българка преди 6 години
Само не разбрах къде е работила, колко години трудов стаж има ? Имам предвид в реалния сектор ! Някога един пирон в стената забила ли е със собствените си ръце ? Или и тя, като Сергей Станишев, има само партиен стаж ? Има много по-образовани българи, които живеят в Европа, но не са партийни членове и не искат да се продават на Боко и Корнелка........ Само връзкари-партийци навсякъде. Не си ли партиен член, не козируваш ли на вожда, нямаш никакъв шанс за кариера, абсолютно никакъв...
21
2
 
28
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Специалността не е Българска и френска филология, а български и френски език. Е вярно първото е по-звучно. Поредната калинка. Много умна с много бързо развитие, от такива за 30 години държавата ни изгни тотално.
20
16
 
11
 
! Отговори
Рени преди 6 години
Впечатли, ме, че е евродепутат на някоя година. Успех, а тези които нямат друга работ да дращат глупости надявам се да не са много, иначе Бог да пази България
19
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жозеф Дол е онова ниско дебело смешно извратено старче, което опипваше под полата Фандъкова, като го развеждаше на Лъвов мост.Интересно дали е пуснал малки тлъсти ръчички и на кумицата си.
18
3
 
28
 
! Отговори
1234 преди 6 години
Момата я слушах на пресконференцията, много изтъркани клишета изрече. Все едно слушах секретаря на ООН, говори за стабилност, обединение ала бала. Неща, които нито са и свързани с длъжността, която ще заеме, нито пък европейските граждани ги вълнува тези изказвания. Образовано момиче, но едва ли да свърши работа.
17
3
 
39
 
! Отговори
480 000 лева преди 6 години
Става дума за много пари. Другарката Габриел ще взима около 480 000 лева годишно. Това са пенсиите на около 2 000 български пенсионери. Един българин трябва да работи 40 години, за да заработи тези пари!
16
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква българка е тази женена за французин , детето и с френско име.. сигурно и български не знае.. Това е загубен елемент от българската нация..
15
7
 
36
 
! Отговори
Еуролиберал преди 6 години
Посредствена, нискоинтелигентна и лесно управляема е Марчето Габриел. Чудесен избор на евроатлантическите ни партньори.
14
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната калинка...тая няма и 1 ден трудов стаж,извън политиката...
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ККК100% з л о б а р
12
6
 
40
 
! Отговори
дигитален преди 6 години
Много ми е интересно как човек, който пише в автобиографията си:КОМПЮТЪРНИ УМЕНИЯ И КОМПЕТЕНЦИИ: Microsoft Office tools: World, Exel, Powerpoint, Internet:Explorer, Firefox, Netscape ще отгораря за ресор "Дигитализация" ??!!С Netscape ли ще ни дигитализира евродепутатката с изконната българска фамилия Гебриел