По волята на избирателя... ГЕРБ със законопроект за мажоритарния вот

Цветанов не очаква сътресения в управляващата коалиция
10 май 2017 11:07,
139
По волята на избирателя... ГЕРБ със законопроект за мажоритарния вот
Цветан Цветанов. Снимка: БТА

По волята на гласувалите в референдума, иницииран от Слави Трифонов, ГЕРБ внася законопроект за изменения на избирателната система и въвеждане на мажоритарен вот. Именно за това призова и шоуменът, който от няколко дни протестира пред парламента, седнал на стол, с искане Народното събрание да уважи мнението на гражданите.

"Развили сме уредбата за провеждане на мажоритарен избор в два тура с абсолютно мнозинство. Предложили сме разделението на територията на страната на 240 едномандатни избирателни района. Във всеки един от тях да се проведе мажоритарен избор в два тура с абсолютно мнозинство", обясни Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Още по темата

За българите в чужбина се предвижда активна регистрация, с която ще се направи първата стъпка към разработването на избирателен списък на сънародниците ни зад граница. Гласът им ще се отнесе към тяхното последно постоянно местоживеене.

Депутатите от ГЕРБ подкрепят и предложението субсидията на партиите да бъде 1 лев, както беше и поставен въпросът в референдума на Слави.

Въпреки че Патриотите не подкрепят въвеждането на мажоритарен вот, шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е категоричен, че законопроектът няма да доведе до сътресения в управляващата коалиция.

"Това не е проблем за коалицията и управлението, защото принципно сме изчистили тази тема още преди да започнем същинските преговори в акцентите за управленската програма, коалиционното споразумение и взимането на политическите решения", заяви Цветанов.

Той коментира и темата за замразяването на депутатските заплати, която бе прокарвана на два пъти неуспешно през изминалите дни в пленарната зала.

По думите на Цветанов от ГЕРБ не са против, но замразяването трябва да се направи след дебат при разглеждането на бюджета за 2018 г.

Цветанов предложи вместо замразяването на заплатите депутатите да се включват в различни инициативи за подкрепа. Така депутатите от ГЕРБ ще подпомогнат с дарение от 20 хил. долара българите в Чикаго за закупуване на сграда, която да бъде културно средище.

"Обръщаме се към всички други да направят същото. Заплатите не са такъв проблем, нека всеки да отдели от заплатата си и да се включи в различни инициативи", завърши Цветанов.

Той също така обяви, че следващият законопроект, който ще бъде внесен, е законът за концесиите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато Господ иска да накаже някой той му изпраща крадци, убийци, терористи, пожари болести. Днес не само ние, но и целия ЕС е нарушил божествените закони. Непознаването на закона не те оневинява Древните хора винаги са вземали точно една десета познато като данък десятък От там нататък всичко е грабеж по божествения закон. Вие колко пръста имате на ръцете си ?
97
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 130БОЙКО БОРИСОВ ИЗПЛЮ КАМЪЧЕТО:"АКО ИМАХМЕ МАЖОРИТАРНА СИСТЕМА ГЕРБ ЩЕШЕ ДА ИМА 130 ДЕПУТАТИ"Така че всичко е пресметнато...тц! герб печелеше до сега заради един човек - б.б. и това се видя на президентските избори, където ц.ц. нямаше как да спечели пред р.р., бъпреки, че беше посочена от б.б.а пък бсп си мислеха, че те са спечелили? пълни глупости.така, че без б.б. няма герб. герб е б.б и б.б. е герб
96
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поклонениетo към златния телец води до гибел стара еврейска поговорка, затова ще изчезнета никой не може да взема повече отколкото му е нужно. Първия закон на тази земя е даването, още с идването на земята природата ти дава нещо. Нарушиш ли цикъла си обречен.
95
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До шматка 892,5 млн са казали 'да'1 млн са казали 'не'3,5 млн не им пука=не е така. 3.5 млн са дали "мълчалив отказ"! не-гласуването фактически е отрицание на предложенията за гласуване. който иска да гласува "за" системата, той отива и гласува - "за" някого, като по този начин гласува "против" другите.когато не-гласуваш, ти гласуваш "мълчаливо против" всички, но твоят "мълчалив отказ" не налива вода в мелницата на системата, както би налял вода гласът от "квадратчето"!
94
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако някога тази система се въведе, ще станат две неща :1. Глупавите ще се убедят най-после,че са глупави.2. Ще гонят Слави по улиците с камъни.
93
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БОЙКО БОРИСОВ ИЗПЛЮ КАМЪЧЕТО:"АКО ИМАХМЕ МАЖОРИТАРНА СИСТЕМА ГЕРБ ЩЕШЕ ДА ИМА 130 ДЕПУТАТИ"Така че всичко е пресметнато.
92
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствения начин да се спре тази игра е такава щом държавата не иска да си изпълнява задълженията и да оправи съда най-вече и да спре корупцията . То и вие не плащайте данъцил Не виждате лир че вече никой не говори за честностр моралр справедливост само плещят нещо за пари постоянно като някакви лихвари
91
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 6 години
Доста *** проекто закон. Но както и да е щом сами си копаят грооба.
90
0
 
2
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Но този законопроект ще бъде подкрепен от Патриотите при определени условя. Трябва да ги договорите, Тикво. Волен не дава така лесно подкрепа, а иска и нещо в замяна.
89
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 100 мажоритарниЕ да де, ама нали се сещаш какво ще стане в Ценко Чоково. Или в ромските махали. А и не само в ромските. Да набутваш мажоритарна система в една страна, която е известна с "шуро-баджанащината" си, е самоубийство. Не, че с партиите сме цъфнали, но поне има някакви идеи, платформи. Ако не ви харесват - толкова можем и знаем. Като накъсаме вота на 240парчета - още по-зле.
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така депутатите от ГЕРБ ще подпомогнат с дарение от 20 хил. долара българите в Чикаго за закупуване на сграда, която да бъде културно средище.....................................НО ТЕЗИ ПАРИ ДА БЪДАТ ОТ ЗАПЛАТИТЕ, А НЕ ОТ ОНЕЗИ 60 МИЛИОНА ЛЕВА, КОИТО ГЕРБ Е НАТРУПАЛ ПО СМЕТКИТЕ СИ ОТ ДЪРЖАВНАТА СУБСИДИЯ (по данни на Сметната палата)
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега също има възможност за мажоритарен вот.Преференциалния вот е такъв.Ако се приеме този закон ще влязат тези,които имат много пари и могат да си купят избиратели.Както е сега,дори и още по-лошо.
86
0
 
2
 
! Отговори
$20 000 преди 6 години
$20 000 за цените на сградите в Чикаго са много мека казано смешна сума!
85
0
 
5
 
! Отговори
Антон преди 6 години
Каквото и да си говорим, каквото и да правят там в парламента, всички много добре знаем, че нещата няма да се подобрят.Вие ще си останете най-бързо изчезващата нация, най-бедната държава, която изхранва най-корумпираните политици и администрация.Аз за себе си виждам един изход и той е да напусна страната. Вече стягам багажа и заминавам със семейство. Искам да осигуря едно светло бъдеще на моето семейство и моите деца.А вие може да си стоите тук за да ви крадат вашите корумпирани политици.
84
1
 
5
 
! Отговори
100 мажоритарни преди 6 години
В момента в парламента има не повече от 30 депутати, които са разпознаваеми и реално имат някакви идеи. Има 210, които са там, защото са удобни на някого, прибират доста тлъсти заплати и живеят в лускозни общински жилища. Не виждам какво е лошото в мажоратирания избор - гласуваш за този, който според теб е най-достоен да те представлява(това е смисъла - да те представляват). Съгласен съм с отзоваването и образователни ценз - не може да не си завършил средно, а да имаш претенции. Завърши и тогава
83
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добре е образователен ценз - средно образование. В крайна сметка е напълно достижимо тези дни, дори и за деца в неравностойно положение. Активна регистрация. И което е най-важното: на страната и трябват нови, пробивни идеи, които да ни изведат от това блато. А тези идеи не могат да се генерират от един човек. Партии с нови идеи, изън статуквото - ляво, дясно или граждански обединения - това е пътя.
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ и патриотите са се договорили кой ще бъде доброто и кой лошото ченге.С други думи ГЕРБ внасят законопроекта,а патриотите заедно с другите партии го отхвърлят.Ако ГЕРБ са искали да мине са щели да "убедят" патриотите да ги подкрепят.Но не това е идеята.Защото заедно с мажоритарния вот трябва да си намалят и субсидиите,а това никой не го иска.
81
0
 
5
 
! Отговори
До №85 преди 6 години
Има много кметове, които направиха страхотни неща за своите населени места.Дайте тях за пример.Президентът също е страхотен човек избран чрез мажоритарна система. Ако не беше мажоритарния вот за президентски избори, сега Цвъцка Цачева щеше да е начело на тази институция.Има черни овце във всяко стадо. За жалост няма институция, която да ги преследва, защото управляващите са превзели правораздавателната власт и не позволяват да бъдат пипани техните хора.
80
0
 
8
 
! Отговори
До шматка преди 6 години
2,5 млн са казали 'да'1 млн са казали 'не'3,5 млн не им пука
79
0
 
7
 
! Отговори
мале колко простотия преди 6 години
Абе, хора, проблема не е в избирателната система, а в избирателя. Неграмотни, прости, нагли, арогантни, мързеливи .... Това в момента е България. Не е проблем избирателната система, а избирателя. В момента на мода е да не работиш, но да имаш пари. Да се "тагваш" по чалготеки и да "чупиш муцки". Ако си честен - то ти си балък и ***. Всичко ние е сбъркано и не вярвам някога да се оправим, защото още от раждането се възпитава грешно.