По волята на избирателя... ГЕРБ със законопроект за мажоритарния вот

Цветанов не очаква сътресения в управляващата коалиция
10 май 2017 11:07,
139
По волята на избирателя... ГЕРБ със законопроект за мажоритарния вот
Цветан Цветанов. Снимка: БТА

По волята на гласувалите в референдума, иницииран от Слави Трифонов, ГЕРБ внася законопроект за изменения на избирателната система и въвеждане на мажоритарен вот. Именно за това призова и шоуменът, който от няколко дни протестира пред парламента, седнал на стол, с искане Народното събрание да уважи мнението на гражданите.

"Развили сме уредбата за провеждане на мажоритарен избор в два тура с абсолютно мнозинство. Предложили сме разделението на територията на страната на 240 едномандатни избирателни района. Във всеки един от тях да се проведе мажоритарен избор в два тура с абсолютно мнозинство", обясни Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Още по темата

За българите в чужбина се предвижда активна регистрация, с която ще се направи първата стъпка към разработването на избирателен списък на сънародниците ни зад граница. Гласът им ще се отнесе към тяхното последно постоянно местоживеене.

Депутатите от ГЕРБ подкрепят и предложението субсидията на партиите да бъде 1 лев, както беше и поставен въпросът в референдума на Слави.

Въпреки че Патриотите не подкрепят въвеждането на мажоритарен вот, шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е категоричен, че законопроектът няма да доведе до сътресения в управляващата коалиция.

"Това не е проблем за коалицията и управлението, защото принципно сме изчистили тази тема още преди да започнем същинските преговори в акцентите за управленската програма, коалиционното споразумение и взимането на политическите решения", заяви Цветанов.

Той коментира и темата за замразяването на депутатските заплати, която бе прокарвана на два пъти неуспешно през изминалите дни в пленарната зала.

По думите на Цветанов от ГЕРБ не са против, но замразяването трябва да се направи след дебат при разглеждането на бюджета за 2018 г.

Цветанов предложи вместо замразяването на заплатите депутатите да се включват в различни инициативи за подкрепа. Така депутатите от ГЕРБ ще подпомогнат с дарение от 20 хил. долара българите в Чикаго за закупуване на сграда, която да бъде културно средище.

"Обръщаме се към всички други да направят същото. Заплатите не са такъв проблем, нека всеки да отдели от заплатата си и да се включи в различни инициативи", завърши Цветанов.

Той също така обяви, че следващият законопроект, който ще бъде внесен, е законът за концесиите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма лоша изборна система, има неработеща политическа система... Политическата система дава ефективност на избирателния закон, а не обратното. На нас ни бе наложена неработеща политическа система... Само смяна на Конституцията е някаква надежда.
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да има и закон, който да защитава онази част от народа, която е застрашена от изцепките на поредния стпасител, в случая дългия. Достатъчно много хора, без да се налага някой да им го обяснява, им стана ясно, що за искания се предлагат, та питам до кога малцинството ще властва над мнозинството?Негласуването на референдума и не само там, е яростно НЕ, а не мълчаливо да, както обикновено си го броите.Тая математика вече свърши...Ясно?
36
3
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Мажоритарният вот обслужва ГЕРБ, а Слави Трифонов обслужи Бойко с този референдум.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цирка продължава с пълна сила!Но българския народ си харесва циркаджиите и им гласува!Така че всичко е Ок.Зя народа в България липсвст кражби корупция бедност и това че сме на последно място в ЕС по горните показатели няма значение.
34
0
 
4
 
! Отговори
те те преди 6 години
До баламосванеКонституционния съд,който не се знае какво работи но получава министерски заплати и привилегии,отхвърли искането за съкращаването на депутатите на 120!!!
33
2
 
4
 
! Отговори
ss-waffen преди 6 години
Това за жалост няма да мине в НС. За да го внесат така бързо явно всичко се знае. Може и да не е много добра системата, но е стъпка за някаква промяна. Все пак народът има право на грешки. Нима някой знае какво е пропорционална система от тези, които гласуват и ги коментираме?
32
1
 
15
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
ПОСЛЕДНИЯ ЧОВЕК, НА КОЙТО МОЖЕ ДА СЕ ИМА ДОВЕРИЕ Е ЦВЕТАНОВ.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вимето на народа... Р. Ралин
30
0
 
7
 
! Отговори
Аре бе преди 6 години
"20 хил. долара българите в Чикаго за закупуване на сграда, която да бъде културно средище."И за чий уууу??? Колко български граждани у нас имат много по важни нужди от първа необходимост ???? Та зор за Чикаго.
29
3
 
8
 
! Отговори
nz преди 6 години
Народът недвусмислено показа на референдума ,че не желае напълно мажоритарни избори.Само на гологлавия ли не му стана ясно?? На Боце му е изгодно да има такива за да се бетонира във властта завинаги.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герб само хвърлят прахоляци, много добре знаят, че това няма да мине през парламента, щом и както казва Цветанов - "принципно сме изчистили тази тема" с патриотите, значи го правят само, за да се докарат пред народа и за разкарат Слави от площада.
27
2
 
3
 
! Отговори
баламосване преди 6 години
абре, защо не се намали народното събрание от 240 на максимум 120 човека, та товае първият проблем, вторият е че така ще се купуват места в парламента,пълна мутри-зация ще има.
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Овчият български народ беше излъган за пореден път.Сега пак повечето хора ще си стоят вкъщи,а с крадените милиарди ГЕРБ ще си напазаруват ромите и държавните служители и на практика ще въведат еднопартийна система като при техните родители от БКП.За цвят ще останат 20-30 турчина на Доган,а може и на Местан и още десетина мутри като Ценко Чоков.Разберете овце такива,мажоритарен вот може да има ефект само ако преди това бъдат изритани до един всички,които са управлявали през последните 27 години.
25
2
 
8
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
'В името на избирателя"; " В името на България"; " В името на народа";)))
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГюнтерТвоя реализъм убива, оцветяваш кошмари, жесток но справедлив.DБраво!
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и все пак
22
0
 
3
 
! Отговори
избирателни райони преди 6 години
Кой ще чертае избирателни райони??gerrymandering - това ни очаква. Дневник вкарайте малко качествена журналистика и пишете по важните теми
21
1
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До До 4И а зсъм до тебе, брат. Смърт на ГЕРБ!
20
0
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Политиката на ГЕРБ е Тоталността, да превземе и управлява всички сфери на живота ни. Това става чрез най-разлини манипулации, най-отявлената, която е, е тази за "комунизма", който в България, никога не се състоя. Идеята за "мажоритарният вот" е част от "европското развитие", където ГЕРБ ще напреднат доста в осъществяването на тоталната си преса. Дори в тоалетната няма да може да се *** и пика без Цветанов и Борисов!Но за една овца, това е без значение, който е пасъл овце, знае!
19
10
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ са мафиоти преди 6 години
ГЕРБ са пътници и ще правят каквото ги натисне народа. Слави може да е всякакъв, но в момента защитава интересите на българите и е единствената реална опозиция. Всички други са на софрата и се готвят да плюскат.